Smanjen TSH

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Smanjen TSH

Post od kdanijela »

Pre 2 godine mi je dijagnostikovan hiperthyroidizam, pri cemu su vrednosti T3 i T4 bile 3-4 puta vece od referentnih, a TSH je bio jako smanjen 0,001. Posle terapije Tiastatom stanje se dosta brzo vratilo u normalu, tako da su vec posle 3 meseca svi rezultati bili OK, kao i na svakoj narednoj 3-mesecnoj analizi. Terapiju sam, bez obzira na dobre rezultate, uzimala jos godinu dana, ali u znatno manjim dozama. 6 meseci nakon prekida terapije sam ponovo osetila simptome hiperthyroidizma, pa su analize pokazale blago povecane vrednosti T3 iT4, a malo smanjenje TSH=0,18. Nakon ponovnog uvodjenja terapije tiastatom, svaka naredna analiza pokazuje sasvim normalne vrednosti T3 i T4 (u sredini referentnih vrednosti), a TSH je znacajno smanjen, najpre je bio 0,008, a sada je 0,004. Inace, trenutno nemam simptome karaktreristicne za hiperthyroidizam.
Kako je moguce da hormoni budu u redu, a TSH toliko smanjen? Pitala sam doktoricu, ali nije znala ili nije zelela da mi objasni. Da li TSH utice jos na nesto ili samo regulise nivoe tireoidnih hormona?
Hristina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 12:19 am

Post od Hristina »

Posto vidim da si iz N.S kod kog doktora se lecis?
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Kod dr. Irene Mak Karabe na poliklinici.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Kdanijela, jel si nasla neki odgovor na pitanje??!! :o
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

TSH je inhibiran povratnom spregom dovoljnim kolicinama T3 i T4. Veovatno imate tireoiditis.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori