DOBAR dan.
Ja neznam dal sam na pravom mjestu postavila pitanje al ako nije to pitanje iz vase oblasti ja bi vas zamolila da mi napisete kojem doktoru da se obratim za pomoc.
Ovako: ja sam pila oko 3 do 4mjeseca nison (pronison il prednison ima vise naziva za taj isti lek) a pila sam ga zbog alopecie areate,
I dobivala sam i kalcijum(prasak) da pijem uz taj lijek gore naveden,al nisam mogla da pijem prasak od kalcijuma jer mi je ruzan ukus i sada imam probleme koje su vjerovatno posljedica nedostatka kalcijuma,
A to je da stalno mi ruka puca mislim kad naprimjer dignem ruku il nogu cuje se zvuk pucketanja u kosti, al me nista ne boli –samo neznam sta to znaci da mi i jedna i druga ruka pucaju i koljena takodje,
Al najvise primjetim na ruci to jest kad dignem ruku gore prema vratu odma puca nesto u kostima,
Molim za pomoc i izvinjavam se ako pitanje nije najbolje definisano nisam znala kako drugacije da objasnim svoj problem,
POZDRAV I HVALA
pitanje za DR.
Sistemska primena tj. oralno uzimanje kortikosteroida u lečenju alopecije areate se NE PREPORUČUJE. Kortikosteroidi se koriste samo lokalno.
Prednizon je kortikosteroidni imunosupresivni lek koji ukoliko se duže koristi može da izazove osteoporozu. Da bi se osteoporoza kao neželjeni efekat sprečila treba da se uzima obavezno uz kortikosteroide i Ca i vitamin D.
Osteoporoza ne daje neke simptome, ona se prepozna tek kad kost pukne ili se ako je pršljen u pitanju sažme ili pukne pa onda to daje bolove u kičmi, onda se na rendgenu vidi da je kost malo »redja« i posumnja se na osteoporozu, tako da ja baš nisam sigurna šta je razlog tom krckanju kod vas, ali svejedno, vi MORATE da uzimate kalcijum iz razloga što do osteoporoze može doći, ako ga ne uzimate.
Kortikosteroidi mogu dati još gomilu neželjenih dejstava (pa i oštećenje zglobova- rameni i zglob kuka najčešće, zbog smanjene cirkulacije) zato mislim da biste trebali da posetite svog dermatologa, da mu prijavite trenutne tegobe i da vam se promeni terapija.
Ne bi bilo loše da napravite i snimak ramenog zgloba jer su vam tu najviše izražene tegobe i osteodenzitometriju.
Sve najbolje!
Prednizon je kortikosteroidni imunosupresivni lek koji ukoliko se duže koristi može da izazove osteoporozu. Da bi se osteoporoza kao neželjeni efekat sprečila treba da se uzima obavezno uz kortikosteroide i Ca i vitamin D.
Osteoporoza ne daje neke simptome, ona se prepozna tek kad kost pukne ili se ako je pršljen u pitanju sažme ili pukne pa onda to daje bolove u kičmi, onda se na rendgenu vidi da je kost malo »redja« i posumnja se na osteoporozu, tako da ja baš nisam sigurna šta je razlog tom krckanju kod vas, ali svejedno, vi MORATE da uzimate kalcijum iz razloga što do osteoporoze može doći, ako ga ne uzimate.
Kortikosteroidi mogu dati još gomilu neželjenih dejstava (pa i oštećenje zglobova- rameni i zglob kuka najčešće, zbog smanjene cirkulacije) zato mislim da biste trebali da posetite svog dermatologa, da mu prijavite trenutne tegobe i da vam se promeni terapija.
Ne bi bilo loše da napravite i snimak ramenog zgloba jer su vam tu najviše izražene tegobe i osteodenzitometriju.
Sve najbolje!