Imam 21 godinu i '98 godine dobila sam prvu menstruaciju.
Problem
1. Neredovit ciklus (prvih par ciklusa bili su redovni, kasnije sam imala neka slaba ali konstantna krvarenja (sto je uzrokovalo anemiju), a nakon dvije godine krvarenja su postala rijeda a sada su skroz rijetka - otprilike svaka 2mj)
2. Maljavost - ruke, noge, iznad usana, ...
3. prije tri godine na ultrazvuku ginekolog je utvrdio precistalno uvecanje desnog jajnika 36x28mm
4. Prije par dana (7 dan ciklusa - dan nakon kraja krvarenja) radila sam hormonske analize rezultati su sledeci:
FSH - 5,1 IU/L (ref vrijednosti u folikul. fazi u kojoj sam predpostavljam ja 7 dana ciklusa su: 2.0-11.6)
LH - 5,5 IU/L (R.v : 2.6-12.1)
Estradiol - 94 pmol/L ( R. v: 98-592)
Progesteron - 6.9 nmol/L (r.v: 0.39-5.4)
Prolaktin - (mikro)IU/ml (r.v: 64-590)
Testosteron - 1.8nmol/L (r.v: 0.20-2.70)
Da li su svi moji problemi uzrokovani ovim nivoima hormona, i da li cu probleme TOTALNO (ili bar u velikoj mjeri) moci resiti nekom hormonalnom terapijom.
Mnogo zahvalna.
M21
Pitanje koje treba prilicno hitan odgovor.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Postovana,
ono cega se plasite je takozvani STEIN-LEVENTAL-ov sindrom i javlja se u skopu policisticnih jajnika. Potrebno je uraditi ponovni ultrazvuk jajnika, za pocetak.
Hormoni se mogu popraviti, dovoljno je par meseci uzimati kontraceptive. O ostalome pitajte svog ginekologa. Ukoliko se potvrdi SL sindrom, lecenje ce voditi endokrinolog.
ono cega se plasite je takozvani STEIN-LEVENTAL-ov sindrom i javlja se u skopu policisticnih jajnika. Potrebno je uraditi ponovni ultrazvuk jajnika, za pocetak.
Hormoni se mogu popraviti, dovoljno je par meseci uzimati kontraceptive. O ostalome pitajte svog ginekologa. Ukoliko se potvrdi SL sindrom, lecenje ce voditi endokrinolog.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Malo me buni da ste radili analizu hormona na 7 dan ciklusa, to se obicno radi 2-3 dan ciklusa,vec 4 ili 5 dan nije to to.Mozda nebi bilo lose proveriti i stanje tireodne zlezde(UZ,hormoni) a i nevidim koliki je prolaktin.U svakom slucaju morate kod ginekologa i sa njim ili njom videti sta je najbolje odnosno da li je to stvarno kod vas PCSO.
Zadesilo se da sam otisla doktorici bas na 6. dan ciklusa i taj 7. dan je idealan jer 'ko zna' kad cu ponovno dobiti i koji je to dan moga ciklusa jer su mi ciklusi, kao sto rekoh, neredovni.
Tek sad vidim nisam napisala nivo prolaktina.
Iznosi:
532 (mikro)IU/ml - ref. vrij. 64-590
Sto se tice tiroidne zlezde radila sam hormonske testove na hormone zlezde prije par godina i oni su:
TSH - 1.1 mIU/l
FT-4 - 14.0 pmol/l
FT-3 - 4.6 pmol/l
zakljucak je bio da sam - hormonski eutireoidna
UZ nisam radila jer doktorica tada nije primetila nista neobicno na podrucju stitne zlezde (doktorica nije bila gonekolog nego specijalista na odelu nuklearne medicine).
Hvala jos jednom za odgovore
Tek sad vidim nisam napisala nivo prolaktina.
Iznosi:
532 (mikro)IU/ml - ref. vrij. 64-590
Sto se tice tiroidne zlezde radila sam hormonske testove na hormone zlezde prije par godina i oni su:
TSH - 1.1 mIU/l
FT-4 - 14.0 pmol/l
FT-3 - 4.6 pmol/l
zakljucak je bio da sam - hormonski eutireoidna
UZ nisam radila jer doktorica tada nije primetila nista neobicno na podrucju stitne zlezde (doktorica nije bila gonekolog nego specijalista na odelu nuklearne medicine).
Hvala jos jednom za odgovore