Imam 26 godina i UZ dijagnostifikovane lakopolicisticne jajnike, a sem njih klinicka slika pokazuje povecanu maljavost i prekomernu telesnu tezinu (IBM oko 27). Menstruacije su mi bile neredovne sve do koriscenja Diane 35 u 22. godini, nakon cega su se regulisale cak i po prestanku uzimanja terapije, a dolazi i do ovulacije.
Preporuceno mi je da uradim analizu hormona s obzirom i na ranije uocene disbalanse (pre 4 godine - nesto povisen LH/FHS odnos, testosteron iznad gornjih granica vrednosti, nizak progesteron - ostalo u redu) koje imam i to sledecih:
FHS
LH
estradiol
progesteron
prolaktin
DHEA
testosteron
androstendion
i test opterecenja glukozom.
Sve ovo bi trebalo da se uradi drugog dana ciklusa, mada cesto citam da se radi treceg pa me zanima definitivno koji dan od ta dva.
Takodje, koliko se secam bilo bi pozeljno da se progesteron i estradiol mere 14. i 21. ili tako nekog dana. Da li je ovo pozeljno ili nije obavezno i kako se planira - unapred ili se odluka donosi na osnovu prvog nalaza i UZ pregleda?
Takodje, da li bi bilo pozeljno uraditi jos neke analize - ne mogu da se setim naziva jedinjenja koje se forimira u organizmu tako sto se glukoza spaja sa necim i daje informaciju o zasicenosti krvi glukozom unazad tri meseca.
Hvala unapred!
P.S.
Ukoliko imate preporuku za neku dobru laboratoriju u Beogradu u kojoj mogu da uradim sve pobrojane analize molila bih vas da mi posaljete broj telefona i adresu putem privatne poruke.
PCOS i hormonske analize
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 10:55 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Imam slican problem. 27 godina, hipotireoza, insulinska rezistencija.
Receno mi je od strane lekara da uradim sledece:
"2-h OGTT sa glikemijama i insulinom, 5-7 dana ciklusa FSH, LH, prolaktin u 8 i 11h, testosteron, SHBG, 17OH-progesteron, DHEAS, 21 i 24 dana ciklusa progesteron."
Ovo sam stavila u navodnike jer sam kopirala sa izvestaja endokrinologa. Apsolutno mi nije jasno sta treba kada da uradim. Koje testove radim 5-7 dana ciklusa... Odnela sam to resenje u laboratoriju i rekla im da urade sve sto nije vezano za dane ciklusa. Uradili su mi sledece:
Glukoza pod opterecenjem
GLUKOZA..................4,4.............(REF. 4,2 - 6,4)
60 min......................5,6
120 min.....................5,0
180 min.....................4,8
hTSH.........................4,07...........(REF. 0,4 - 4,0)
Insulin......................11,1............(REF. 9,3 - 29,1)
Androstendion................... 4,53.......(REF. 0,4 - 3,4)
Dihydrotestosteron............ 1410......(REF. 24 - 368)
Dakle, sve je u granicama normale (osim TSH koji je skoooro usao u normalu) osim testosterona i androstendiona.
Pre dve godine sam radila analize svih 6 polnih hormona 7, 14 i 21 dana ciklusa. Ustanovljeno je da nemam ovulacije i da su mi progesteron, esterogen i testosteron van granica normale u odredjenim stadijumima ciklusa.
Izrazito sam maljava u predelu grudi, stomaka, butina i brade. Doslo je de promene u izgledu mojih spoljnih polnih organa (klitoris mi je uvecan) i generalno imam sve simpotme vecih vrednosti testosterona.
Pijem euthyrox 125ug jednom dnevno.
Da li analize koje sam radila ukazuju na potrebu lecenja insulinske rezistencije metforminom (sto mi je preporuceno ranije, ali sa tim da se cekaju rezultati krvi) ili moram uraditi jos neke analize?
Kojih dana se koji test, od ovih koje nisam uradila do sad, rade? Koji idu 5-7 dana ciklusa, koji 21 i 24 dana ciklusa?
Unapred hvala svima koji odgovore.
Maja
Receno mi je od strane lekara da uradim sledece:
"2-h OGTT sa glikemijama i insulinom, 5-7 dana ciklusa FSH, LH, prolaktin u 8 i 11h, testosteron, SHBG, 17OH-progesteron, DHEAS, 21 i 24 dana ciklusa progesteron."
Ovo sam stavila u navodnike jer sam kopirala sa izvestaja endokrinologa. Apsolutno mi nije jasno sta treba kada da uradim. Koje testove radim 5-7 dana ciklusa... Odnela sam to resenje u laboratoriju i rekla im da urade sve sto nije vezano za dane ciklusa. Uradili su mi sledece:
Glukoza pod opterecenjem
GLUKOZA..................4,4.............(REF. 4,2 - 6,4)
60 min......................5,6
120 min.....................5,0
180 min.....................4,8
hTSH.........................4,07...........(REF. 0,4 - 4,0)
Insulin......................11,1............(REF. 9,3 - 29,1)
Androstendion................... 4,53.......(REF. 0,4 - 3,4)
Dihydrotestosteron............ 1410......(REF. 24 - 368)
Dakle, sve je u granicama normale (osim TSH koji je skoooro usao u normalu) osim testosterona i androstendiona.
Pre dve godine sam radila analize svih 6 polnih hormona 7, 14 i 21 dana ciklusa. Ustanovljeno je da nemam ovulacije i da su mi progesteron, esterogen i testosteron van granica normale u odredjenim stadijumima ciklusa.
Izrazito sam maljava u predelu grudi, stomaka, butina i brade. Doslo je de promene u izgledu mojih spoljnih polnih organa (klitoris mi je uvecan) i generalno imam sve simpotme vecih vrednosti testosterona.
Pijem euthyrox 125ug jednom dnevno.
Da li analize koje sam radila ukazuju na potrebu lecenja insulinske rezistencije metforminom (sto mi je preporuceno ranije, ali sa tim da se cekaju rezultati krvi) ili moram uraditi jos neke analize?
Kojih dana se koji test, od ovih koje nisam uradila do sad, rade? Koji idu 5-7 dana ciklusa, koji 21 i 24 dana ciklusa?
Unapred hvala svima koji odgovore.
Maja
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Imam 21 godinu i pre 2 meseca mi je ustanovljen PCOS. Nisam gojazna,imam neredovne menstruacije,desilo se da jedan mesec i izostanu...pored toga imam problema sa aknama,nemam pijacanu maljavost.
Na ultrazvuku su se videli policisticni jajnici. Receno mi je da uradim test opterecenja glukozom,odnosno da utvrdim da li sam rezistentna na insulin. Nisam radila nikakve hormonske analize jer mi je doktorka rekla da je to nepotrebno i da je ocigledno da imam PCOS.
Kao terapiju sam dobila diane 35
sta vi mislite o ovome? da lii bi trebalo da radim neke hormonske analize?
Na ultrazvuku su se videli policisticni jajnici. Receno mi je da uradim test opterecenja glukozom,odnosno da utvrdim da li sam rezistentna na insulin. Nisam radila nikakve hormonske analize jer mi je doktorka rekla da je to nepotrebno i da je ocigledno da imam PCOS.
Kao terapiju sam dobila diane 35
sta vi mislite o ovome? da lii bi trebalo da radim neke hormonske analize?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 5:11 pm
I ja sam radila horm. analize drugog dana ciklusa ali rezulteti jos nisu gotovi ali sam radila i progesteron
20-tog dana i iznosio je 150nmol/l
24-tog dana i iznosio je 153nmol/l
28-tog dana i iznosio je 75.2nmol/l
Referentna vrijednost progesterona u lutealnoj fazi je 9.5-75 nmol/L,
da li bi neko mogao da mi protumaci ove rezultate! HITNO
VELIKI POZDRAV
20-tog dana i iznosio je 150nmol/l
24-tog dana i iznosio je 153nmol/l
28-tog dana i iznosio je 75.2nmol/l
Referentna vrijednost progesterona u lutealnoj fazi je 9.5-75 nmol/L,
da li bi neko mogao da mi protumaci ove rezultate! HITNO
VELIKI POZDRAV