operacija stitne zlijezde

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
maja/bl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 28, 2008 4:14 pm

operacija stitne zlijezde

Post od maja/bl »

Moja mama ima 52 godine. U maju, ove godine, UZ pregledom stitne zlijezde nadjen joj je nodus u desnom reznju stitne zlijezde velicine 33x17 mm. Hormoni stitne zlijezde su uredni. Punkcijom nodusa utvrdjeno je da se radi o folikularnom adenomu. Napominjem da cvor u desnom reznju stitne zlijezde postoji 12 godina, stim sto je tada bio velicine 22x13 mm. Doktor predlaze operaciju oba reznja stitne zlijezde. Zanima me da li je pozeljno ukloniti cijelu stitnu zlijezdu, koliko je operativni zahvat rizican i u kojem se klinickom centru najkvalitetnije obavlja?
Unaprijed zahvalna..srdacan pozdrav..
dnotev
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 06, 2008 5:34 pm

Post od dnotev »

Moja rodjaka je operisala stitnu zlezdu na Institutu za onkologiju. Tamo radi odlican hirurg, za svaku preporuku, dr Kocic. Njoj je izvadjena cela stitna zlezda pre deset godina i ona posle toga zivi sasvim normalno s tim sto svako jutro pije lek (hormon) koji vrsi funkciju koju bi vrsila stitna zlezda. Srecno.
vuzzello
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 01, 2008 10:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vuzzello »

Zanima me da li je pozeljno ukloniti cijelu stitnu zlijezdu, koliko je operativni zahvat rizican i u kojem se klinickom centru najkvalitetnije obavlja?
Naravno da je bolje ako imas stitnu a koja je funkcionalna i bez cvorova. Ako nije tako i nemas nekog izbora, naravno zavisi od puno stvari. Govori se da je operacija nazovi rutinska ali opasnost postoji najvise za glasnice ako hirurg nije iskusan.
Mislim da se ne moze reci u kojem centru se radi najkvalitetnije jer zavisi od hirurga. Sve zavisi odakle si, cuo sam neke preporuke za Beograd i Zagreb a u BiH za BL.
jesensky
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:18 pm

Post od jesensky »

vuzzello napisao:
Zanima me da li je pozeljno ukloniti cijelu stitnu zlijezdu, koliko je operativni zahvat rizican i u kojem se klinickom centru najkvalitetnije obavlja?
Naravno da je bolje ako imas stitnu a koja je funkcionalna i bez cvorova. Ako nije tako i nemas nekog izbora, naravno zavisi od puno stvari. Govori se da je operacija nazovi rutinska ali opasnost postoji najvise za glasnice ako hirurg nije iskusan.
Mislim da se ne moze reci u kojem centru se radi najkvalitetnije jer zavisi od hirurga. Sve zavisi odakle si, cuo sam neke preporuke za Beograd i Zagreb a u BiH za BL.
svi nabrojani centri su dobri,ako nije neka ekstra zahtjevna operacija,a doticna je iz b.luke,ne vidim sto bi dalje isla,jer imaju dr sa dosta iskustva.
cuo sam za (govorim o bih) da su takodjer dobri i tuzla,zenica sarajevo,.ma sve ti je to od hirurga manje-vise.
Odgovori