Pre 5 godina (tada sam imala 15 godina), počela je pojačano da mi opada kosa. U početku nisam bila mnogo zabrinuta, jer sam imala gustu, kovrdžavu,"afro" kosu, pa se proređivanje u početku nije mnogo primećivalo. Ipak, posetila sam dermatologa, ali nije nađen nikakav dermatološki uzrok opadanja. Tako sam 2 godine išla na kontrole, i na svakoj mi je bilo rečeno da je uzrok-stres. Međutim, kako mi se kosa naglo počela proređivati, (a i teško je poverovati da detetu od 15 godina opada kosa "od stresa"!??), zapala sam u paniku (tad je nastupio pravi stres), i nakon 2 godine poseta različitim dermatolozima, zatražila sam uput za endokrinologa.
Endokrinolog je odmah posumnjao na PCOS, i dao mi upute za UZ jajnika i analizu polnih hormona. Rezultati su me šokirali:
1.hormonski dibalans: testosteron visok, SHBG nizak (FAI 36%!), FSH,LH,DHEAS,estradiol uredni
2.cista na jajniku,dimenzija 13*11 cm !!!
Hitno sam upućena na operaciju, i operisana u roku od par dana nakon otkrivanja ciste i hormonskog disbalansa. Odstranjeni su mi levi jajnik i jajovod, zajedno sa cistom (nije bila maligna). (to je bio prilično veliki šok za mene,pogotovo jer se sve desilo u roku od par dana,nakon operacije sam za 3 dana izgubila 5 kg, mesec dana mi je trebalo da ponovo počnem da hodam brže od puža...)
Nakon operacije polni hormoni su bili uredni, i to na više uzastopnih kontrola u razmacima od po mesec-dva. Međutim, problem opadanja kose nije ni izbliza nestao! U početku, odmah nakon operacije, tempo opadanja se malo smanjio, ali je ubrzo dostigao svoje razmere kao i pre operacije.(koristila sam od tada do sada različite ampule i sprejeve,koje su mi prepisivali lekari, ali ništa nije delovalo).
Od operacije je sada prošlo već 3 godine, i u tom periodu mi se nekoliko puta pojavljivala cista na desnom-preostalom jajniku, tada bih primala terapiju- kontraceptivne pilule, cista bi nestajala, ali odmah nakon prestanka terapije, obično se pojavljivala nova. Kada bih pila kontraceptive, opadanje se nije smanjivalo, što me je navelo da pomislim da je uzrok mnogo složeniji. Kako do sada nijedan lekar nije ustanovio taj razlog (ne krivim nikoga jer ovo očigledno nije primer bolesti iz udžbenika, a i postoji ograničeno vreme koje vam doktor može posvetiti), rešila sam da sama potražim uzrok, pre nego što potpuno ostanem bez kose.

Ono što ja mogu da primetim (student sam molekularne biologije, pa donekle mogu da razumem šta se to dešava u mom organizmu), i na šta sumnjam je:
Simptomi:
1.glukoza uvek na gornjoj granici već 3-4 godine
2.katastrofalno slaba cirkulacija u ekstremitetima, naročito šakama
3.leukociti malo iznad donje granice od operacije pa sve do sada
4.konstantna zamorenost-a nisam anemična, Hgb do sada uvek uredu
5.periodična pojava akni u predelu čela i brade, i to nevezano sa ciklusom, već u periodima od po 2-3 meseca
6.diskretna maljavost u predelu podlaktica
7.nesanica (već postaje hronična, ali vrlo je moguće da je ona posledica svega što sam od operacije preživela)
Sumnjam na:
1.poremećaj funkcije tireoidee,koji je posredno doveo do formiranja ciste i hiperandrogenizma?
2.nizak nivo insulina?,ali kako nisam gojazna, mislim da nije insulinska rezistencija( kako o ovome malo znam, moguće da grešim). Možda je dobro da spomenem da mogu brzo da se ugojim, ali i da smršam-za par dana nekoliko kg,ali to se uvek kreće u granicama od po 2-3 kg, ne više
3. nizak nivo nekih metala i koenzima?: bakar,cink,kalijum,natrijum, vitamini B grupe??? Nešto drugo? (Kako i gde mogu uraditi ove analize?)
To je ono što ja mogu da predpostavim,zaista postajem očajna, toliko mi je malo kose ostalo, da više uopšte ne nosim raspuštenu kosu, vide mi se razdeljci po celoj glavi, i provodim puno vremena ispred ogledala (što inače ne volim), ne bih li se očešljala tako da sve "rupe" popunim, da se ne vide.
Zaista ću ceniti bilo kakav savet ili predlog.
Unapred hvala, X
[/u]