Morbus Hashimoto kod dece

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Bubamara33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:50 pm

Morbus Hashimoto kod dece

Post od Bubamara33 »

Postovani,

drago mi je da sam pronasla "nas sajt" sa endokrinoloskim problemima:Nalazimo se u Austriji (inace od mog rodjenja ;))
Naime; moja cerkica ima 10 godina i pre 3 dana joj je ustanovljen Morbus Hashimoto:
TSH: zadnji put 7,6 Normala je do 4,5 mada se ovde ne slazu sa time i kazu da je normalno do 2,5

T3 i T4 su joj jos u normali ali Zlezda je "inhomogena" ali neznam kako bi to prevela. Lekar Nuklearne Med. je rekla da je uvecana na Volumen od 5 ml. a da je kod dece njenog uzrasta normala 2 ml.

poceli smo terapijom od 6,25 mikrograma Euthyroxa 2 nedelje, pa 12,5 mikrograma 2 nedelje i posle 25 mikrograma do sledeceg pregleda u Maju.,

Ovde kazu da mora da uzima ceo zivot Hormon, ja nekako nemogu da se pomirim sa tim; zar je zaista moguce da to nemoze da se popravi posle puberteta?

Jos su mi rekli da je to nasledno uglavnom sa zenske strane, ali ja nemam problema niti moja majka..odlucile smo ipak da se obe testiramo sledece nedelje?

Volela bih kada bi mi neko mogao objasniti moja pitanja!

Hvala svima unapred!

Zabrinuta mama
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Autoimuno upalno oboljenje. Nehomogenost zlezde ukazuje na nejednaku zahvacenost procesom. Znacajna uvecanost tireoideje i takav skok TSH ukazuju na aktivan proces. Dobro je sto zlezda jos uvek kompenzuje poremecaj, pa su hormoni koje luci u granicama normale.
Da li ce Th biti dozivotna, to vam ne mogu reci. Da li je radjena biopsija? Da li je dete na nekakvoj imunosupresivnoj terapiji? U kakvom su titru tireoglobulinska antitela?
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Bubamara33
Novi član
Novi član

Post od Bubamara33 »

Postovani Dragane,

Biopsija nije radjena, kazu da to nije potrebno;
Dete nije u imunosupresivnoj terapiji;
TPO (mislim da ste na to mislili kad ste rekli tireoglobulinska antitela) nisu radjena!
Jedino je radjeno TBG (Thyroxin vezujuci Globulin) koji je 25,1 (14,1-32,1)

Rezultati:

TSH 7,61 (0,66-4,1)
FT4 1,17 (0,9-1,67)
FT3 4,11 (2,68-5,16)

Radjen je THR Test - koji je bio sledeceg rezultata:

TSH 1 oduzimanje krvi 4,60 (0,66-4,1)
TSH 2 oduzimanje krvi 33,55
TSH 3 oduzimanje krvi 18,47
TSH 4 oduzimanje krvi 8,83

Nazalost nisu upisane norme 2,3 i 4

Moze li Vam pomoci ?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Kako se radi o pedijatriji, pokazacu kolegama sve navedeno, pa cu vam poslati nesto konkretnije iduceg vikenda. Ukoliko se neko u medjuvremenu javi sa nekim pametnim predlogom, u toliko bolje.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Bubamara33
Novi član
Novi član

Post od Bubamara33 »

Hvala Vam najlepse!! Do iduceg vikenda!

Svako dobro,

Vesna
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Obecao sam da cu se konsultovati i javiti vam sto pre, nisam vas slagao i mislim da sam odgovorio na sva vasa pitanja ali mi je zao sto nisam u mogucnosti da vas makar malo obradujem:

Autoimuno oboljenje koje zahvata samo stitnu zlezdu ali ne i druge organe i ne mora da ima nikakve veze sa nasledjem, sto je dobro. Posledica ovog autoimunog procesa je pretvaranje funkcionalnog tkiva zlezde u oziljno tj nefunkcionalno tkivo, pa time zlezda gubi endokrinu funkciju.
Stanje, na zalost, ne moze da se „popravi“ posle puberteta, pa je terapija dozivotna – supstituciona tj hormonalna.
Ultrazvucne kontrole se vrse na 3-4 meseca, pa ukoliko dodje do stvaranja nodusa u zlezdi, indikovana je biopsija (za sada nije potrebna).

Puno pozdrava i Sve najbolje!
Bubamara33
Novi član
Novi član

Post od Bubamara33 »

Hvala Dragane od srca!

Od prilike smo i mislili da ce se tako dogoditi; no sta je tu je; Ima i goreg tako da smo se pomirili sa cinjenicom da uzima hormone ceo zivot;

Inace meni nije jasna samo jedna stvar; Deciji lekar tvrdi da je latenta Hypotireoza dok Nuklearni Med. kaze da je "sumnja na Morbus Hashimoto"

Napravila sam termin za 2 nedelje kod decijeg endokrinologa da od njega uzmem misljenje; eto davljenik se za slamku hvata.. :cry:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ne bih da vas razocaram ali ne nadajte se previse od tog drugog misljenja, obzirom na ultrazvucni nalaz koji vrlo lici na definitivne fibrozne promene.
Bubamara33
Novi član
Novi član

Post od Bubamara33 »

Hvala Dragane!

Bicu toliko slobodna, posle termina endokrinologa da se javim i napisem sta je rekao.

U krajnjem slucaju ako ce joj biti bolje neka uzima Hormone; Nadam se samo da ce jednog dana moci da rodi decu.

Veliki pozdrav od Kristine i njene Mame!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ne vidim zasto ne bi mogla?
Bubamara33
Novi član
Novi član

Post od Bubamara33 »

Pa slusajuci i citajuci dosla sam do zakljucka da je teze ostati u drugom stanju tj. zadrzati plod ako postoje problemi sa stitnom zlezdom, odatle moj komentar...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Da se sve to lepo supstituisati i u vreme gravidnosti. Bez brige!
Bubamara33
Novi član
Novi član

Post od Bubamara33 »

Postovanje Dragane!

Prosle nedelje smo imali termin kod endokrinologa, koji joj je vadio krv:
Nalazi su sledeci :

TPO 10 ( normala je manje od 30)
TSH 4,12

Savetovao je da nastavi od cetvrtka sa celom tabletom eutiroxa 25 mikrograma, ali je dodao da kod normalnog TPO -a mozemo iskljuciti Hasimoto;
TSH je se znatno smanjio od 7 na 4,12 od kako uzima Hormone.

Sad sam malo zbunjena: jeste Hasimoto nije Hasimoto...
Sledeci termin nam je u Aprilu .

Pozdrav!!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Pa rekose da biopsija nije potrebna a sada nisu sigurni...pa neka urade biopsiju!
Bubamara33
Novi član
Novi član

Post od Bubamara33 »

Kako oni nisu sigurni ja postajem jos nesigurnija...:(

Pa jedino u Aprilu da insistiram da to urade. Jel to opasno, ta biopsija, jel bolna? Ne bih dete da izlazem bez veze nekim nepotrebnim stvarima!
Odgovori