Potrebu uvođenja terapije procenjuje endokrinolog. Uglavnom, ako su i TSH, T3 i T4 u granicama ref. vrednosti, terapija se ne uvodi već se pacijent prati jer se kod njega očekuje ispad funkcije s obzirom na prisutna antitela koja govore da je žlezda ugrožena. Kad do poremećaja vrednosti TSH, T3 i T4 dođe uvodi se terapija. Ako postoji poremećaj TSH, a mirni T3 i T4 terapija može da se uvede u zavisnosti od simptoma koje pacijent ima. Uglavnom je stav da se terapija ne uvodi dok su T3 i T4 u granicama referentnih vrednosti.
Sve najbolje!
Molim Vas da mi protumacite nalaze za stitnu!!!!!!!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
In a June 2005 presentation at the Endocrine Society's Endo 2005 conference, Dr. Ting Chang and colleagues reported on giving levothyroxine (i.e., Synthyroid, Levoxyl, etc.) to euthyroid Hashimoto's thyroiditis patients -- patients who had normal range TSH (known as "euthyroid), but elevated antibodies.
Half the patients were given levothyroxine for six months and the other half not treated. Thyroid function tests and autoantibody titers were measured before and after the 6 month period.
Those receiving levothyroxine had substantially decreased auto-antibody levels; levels actually increased in some among the untreated group. TSH levels also decreased in the treated group, averaging 0.5 vs 2.5 in the untreated group. The researchers concluded that early prophylactic (preventative) levothyroxine treatment might be useful to help slow down the progression of the autoimmunity of Hashimoto's Thyroiditis.
This is not the first study to show that treatment can help.
In the March 2001 issue of the journal Thyroid, German researchers reported on their study of patients with euthyroid Hashimoto's, half of whom were treated with levothyroxine for a year, the other half untreated. After 1 year, the antibody levels and lymphocytes (evidence of inflammation) decreased significantly only in the group receiving the medication. Among the untreated group, antibody levels rose or remained the same.
The researchers concluded that preventative treatment of euthyroid Hashimoto's patients reduced various markers of autoimmune thyroiditis, and speculated that such treatment might be able to stop the progress of Hashimoto's disease, or perhaps prevent development of hypothyroidism.
Half the patients were given levothyroxine for six months and the other half not treated. Thyroid function tests and autoantibody titers were measured before and after the 6 month period.
Those receiving levothyroxine had substantially decreased auto-antibody levels; levels actually increased in some among the untreated group. TSH levels also decreased in the treated group, averaging 0.5 vs 2.5 in the untreated group. The researchers concluded that early prophylactic (preventative) levothyroxine treatment might be useful to help slow down the progression of the autoimmunity of Hashimoto's Thyroiditis.
This is not the first study to show that treatment can help.
In the March 2001 issue of the journal Thyroid, German researchers reported on their study of patients with euthyroid Hashimoto's, half of whom were treated with levothyroxine for a year, the other half untreated. After 1 year, the antibody levels and lymphocytes (evidence of inflammation) decreased significantly only in the group receiving the medication. Among the untreated group, antibody levels rose or remained the same.
The researchers concluded that preventative treatment of euthyroid Hashimoto's patients reduced various markers of autoimmune thyroiditis, and speculated that such treatment might be able to stop the progress of Hashimoto's disease, or perhaps prevent development of hypothyroidism.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Kontakt:
Hoce li neko da mi objasni sta je Hashimoto tireoiditis. Ja bolujem od hipertireoze vec cetiri godine. U Leskovcu nema endokrinologa pa idem kod specijaliste nuklearne medicine. U pocetku su mi hormoni T3 i T4 bili 11.5 i 455 a TSH nisam radio nikad do ove godine. Tako, pio sam u prvom mahu lekove (tiastat) godinu i po dana i vratio hormone u normalu. Lekar mi je ukinuo terapiju ali posle par meseca opet simptomi i porast vrednosti hormona. Pio sam opet lekove godinu dana i posle pauze od nekoliko meseci opet isto.Decembra prosle godine sam prestao sa terapijom. Aprila ove godine na kontroli opet vrednosti u porastu. Poceo sam ponovo sa tiastatom. Posto mi je treci recidiv odlucio sam da odem na Zlatibor jer kazu da je tamo dobro za zlezdu. Samoinicijativno sam otisao na Institut (naravno sve sam placao jer nisam imao uput) i bio sam prvo kod spec. nukl. med. na pregled. On mije dao da uradim FT4,TSH i TRAB. Uradio am analize i rezultati su bili sledeci FT4-52,4, TSH-0,005, TRAB 23,8. Profesor dr Milos Zarkovic mi je preporucio terapiju radiojodom. Sredjujem papire da odem na lecenje na Institut i da primim tu terapiju.Ali ne bi bila Srbija da nema nekih problema jer nece da mi overe uput za terapiju (kosta oko 30.000,00 din) a overili mi za lezanje radi se o Fondu u Leskocu. Sta vi mislite o svemu tome?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Ja cu da nastavim pisanje na ovoj mojoj temi (ovo mi dodje kao dnevnik
)
Odradila sam kontrolni pregled krvi, hormoni stitne su mi ok
T3 1,56 (1.3 - 3.1)
fT4 16.03 (12 - 22)
TSH 3.19 ( 0.4 - 4.0)
Medjutim, estrogen (mi je ispod granice) i progesteron (je iznd granice) i to nije u redu, kao ni kortizol (vecernji) koj je 436 (55-248).
Zakazacu sutra pregled kod dr Hajdukovica pa cu videti sta i kako dalje, mada ono sto sam pronasla na forumu, ni malo mi se ne dopada!!
ATG AT 112.3 (0-25.3)
AMC At 303.6 (0-10)
Ovo je i dalje poviseno ali duplo manje nego prvi put kada je radjeno.

Odradila sam kontrolni pregled krvi, hormoni stitne su mi ok
T3 1,56 (1.3 - 3.1)
fT4 16.03 (12 - 22)
TSH 3.19 ( 0.4 - 4.0)
Medjutim, estrogen (mi je ispod granice) i progesteron (je iznd granice) i to nije u redu, kao ni kortizol (vecernji) koj je 436 (55-248).
Zakazacu sutra pregled kod dr Hajdukovica pa cu videti sta i kako dalje, mada ono sto sam pronasla na forumu, ni malo mi se ne dopada!!

ATG AT 112.3 (0-25.3)
AMC At 303.6 (0-10)
Ovo je i dalje poviseno ali duplo manje nego prvi put kada je radjeno.
-
- Stalni član
Imas Hasimoto!! Verovatno "latentni" kao i ja. Jel si radio UZ stitne??!!skyper napisao:TSH 6.38 (0.350-5.500)
T4 69.2 (58.1-140.6)
T3 2.63 (0.92-2.79)
ANTI-TPO 8204 (0.0-60.0)
p.c. a,sta kazete...?
Pokusaj sto vise da odmaras, da radis stvari koje te cine srecnim, za snizavanje At TPO - nema leka.
Ovaj TSH nije alarmantan. Odradi obavezno UZ da vidis kakvo je stanje stitne!!
Pozz majja

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
- Kontakt:
Majjooo !....majja napisao:Imas Hasimoto!! Verovatno "latentni" kao i ja. Jel si radio UZ stitne??!!skyper napisao:TSH 6.38 (0.350-5.500)
T4 69.2 (58.1-140.6)
T3 2.63 (0.92-2.79)
ANTI-TPO 8204 (0.0-60.0)
p.c. a,sta kazete...?
Pokusaj sto vise da odmaras, da radis stvari koje te cine srecnim, za snizavanje At TPO - nema leka.
Ovaj TSH nije alarmantan. Odradi obavezno UZ da vidis kakvo je stanje stitne!!
Pozz majja

TSH....0,462.....( 0,49 - 4, 67)
T4......6,79.......( 4,5 - 12,0 )
T3......0,93.......( 0,79 - 1,49)
S oproštenjem šta da radim s ovim...

-
- Stalni član
jasbi napisao: Majjooo !....Ajd, baci oko i prokomentariši malo moje hormone...
Jesu li mirni, treba li terapija, UZ, antitela...i tako to...
TSH....0,462.....( 0,49 - 4, 67)
T4......6,79.......( 4,5 - 12,0 )
T3......0,93.......( 0,79 - 1,49)
S oproštenjem šta da radim s ovim...

Ne mogu ja da propisujem on line terapiju, na prvom mestu zato sto nisam dr, na drugom - uopste nisam upucena u te procese oko odredjivanja terapije, mada procitaj prvi post na ovoj strani, vidis da je sve to em individualno em zavisi od lekara, zamisli da ja jos umesam prste u to?!

Al ajd' da probam jedno laicko misljenje (koje ce te tek zbuniti

Cudno mi je to sto su ti i T4 i TSH blize donjoj granici!!

Da ne jurim sada po postovima, jel si ti bese radila ATG i AMC?! Kako stojis sa tim antitelima??!! Ako nisi - odradi ih obavezno, to bi trebalo svi da odrade ma kakvi im rezulati bili, jer antitela hoce da "podivljaju" a da su ovi ostali nalazi ok!!
Jel smo se lepo igrale lekara i pacijenta??!

Pozz, majja