molim dr Ivicu za tumacenje nalaza

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

molim dr Ivicu za tumacenje nalaza

Post od majja »

Radila sam analize krvi i dobila sledece reultate (unapred se izvinjavam na duzini posta :oops: ):

Leukociti..............10.9....................4.0-10.0

Eritrociti...............4.55..............................3.50-4.80

Hemoglobin..........144...............................120-160

Hematokrit..........0.421.............................0.350-0.470

MCV....................92.3..............................80-100

MCH....................31.5....................27-31

MCHC.................342...............................280-360

Trombociti..........263...............................140-450

Gvozdje............17.5...............................10.7-32.2

Glukoza............5.12................................3.33-6.10

Bilirubin ukupni...8.0................................5.0-21.0

Holesterol.........4.81................................0.0-5.0

Trigliceridi........0.96................................-<1.70

Natrijum serum........140.0..............................135-148

Kalijum-serum.........4.13.........................3.5-5.3

Kalcijum-serum.......2.45.........................2.13-2.63

ALT.......................20.............................8.0-41.0

AST......................18.............................4.0-36.0

Gama GT..............17..............................0-38

Magnezijum...........0.78...........................0.65-1.05

B12......................227............................174-878

ALP.......................43.............................30-120

Hormoni

T3.......................2.06...........................1.3-3.1

T4.......................96.2...........................58-161

TSH....................13.5..................0.400-4.000

Kortizol...............646.........jutarnja........138-690

Virusi HBS Ag................... Negativan

HCV ukupna At...............jos uvek se ceka rezultat

Molim Vas za strucno misljenje i savet,

Pozdrav, Majja :(
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

I da, primetila sam jednu jako interesantnu stvar....... :( , ove analize mogu da ukazu na HIPO tireozu, a ja imam bukvalno SVE simptome HIPER tireoze!!??

I molim Vas da mi kazete koje jos analize treba da uradim (sve one autoimune) da bih dobila kompletnu sliku!!

I da li je moguce da je sada ovaj rezultat TSH ovakav, jer lagano ulazim u PMS a on je za mene i inace, nevezano od svih stresova koje imam u zadnjih 9 meseci, NEPODNOSLJIV!! :cry:

Pozdrav i hvala, Majja :wink:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Nadam se da će ti neko od lekara odgovoriti , a gde si radila analize,jelne postoji mogućnost greške? Pitam iz ličnog iskustva :oops:
Pozdrav
Hristina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 12:19 am

Post od Hristina »

Koji su ti simptomi? Ja imam hipotireozu, TSH mi je bio 7,8 a t3 i t4 u granicama. Pocela sam odmah sa terapijom, pijem Letrox. Radila sam jos i TPO antitela koja se kontrolisu 1 godisnje, jer ona pokazuju da li postoji autiomuni proces.
Najbolje da odes kod endokrinologa. Trazice sta misli da treba.
Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Minja,ne verujem da je greska :( , radila sam u Konzilijumu analize, oni su stvarno jedna od najboljih laboratorija kod nas!! :(

Hristina, ako se moze reci da imam simptome a vezane za stitnu, imam ih, ali koliko sam uspela da pronadjem na internetu, SVI simptomi koje ja imam ukazuju na HIPER: slablljenje apetita, mrsavljenje, nervoza, lupanje srca, preznojavanje, drhtanje, lako se iznerviram i rasplacem..... :cry:

Primetila sam da mi se kosa jako brzo masti, a pritisak mi je nizak (nekada i do 75/45), tako da kako sam mogla da prcitam sama, kod mene su svi ti simptomi izmesani!!!

Za pocetak cu u ponedeljak zakazati UZ. Nemam problema sa gutanjem, nista ne opipavam na vratu (ako na dobrom mestu gledam:kad zabacim glavu unazad i gutam vodu npr. nemam nikakve kvrzice ispod jabucice??!!).

Ali da sam preplasena, to jesam....... :o :o :o

Cinjenica jeste da sam zaista pod velikim stresovima poslednjih 9 meseci.

Ne znam da li to ima veze sa sa ovim povisenim TSH, ali lagano ulazim i u PMS koji je kod mene katastrofalno izrazen, i uvek ga tesko podnosim jer sam sklona promenama raspolozenja, cak i do depresivnih stanja, desava mi se da odjednom postanem smotana, da mi ispadaju stvari iz ruku, redovno se isecem ili ispecem (hi hi) ali kad prodje to mi se unormali i te tegobe nestanu.

Posto planiram da uradim ponovo analize nakon ciklusa, zanima me sta bih jos trebala od ostalih analiza da uradim (kad me vec bockaju, da uradim sve!! :oops: ). Znaci, zanima me SVE sto treba da se radi!!!!

Evo, ti si mi rekla za TPO antitela, i sacekacu jos, nadam se da ce mi se neko strucan javiti ili sa slicnim rezultatima pa cu da vidim....

Jel imas ti da mi preporucis nekog dobrog endokrinologa??!! Kod koga si ti bila??!! Nebitno mi je da li je u drzavnoj ustanovi ili privatno.....

Inace, samo da napomenem, niko od lekara me nije poslao na ove analize, ja samoinicijativno jedan put u godinu, godinu ipo dana odradim sve analize (prevencije radi) i do sada nikada nisam imala problema ni sa cim, sve su analize uvek u granicama normale.

Pzdrav i unapred hvala svima, Majja :o
Hristina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 12:19 am

Post od Hristina »

Stres valjda ima najveci udio u tome. Samo bez panike jer to samo pogorsava stvari. Meni je stres pokrenuo gastritis, nedostatak vazduha, hipotireozu, pa kad sam shvatila da sam sebi najvaznija i moje zdravlje drugacije gledam oko sebe.
Ja sam imala osecaj knedle u grlu, a doktori su mi davali da pijem nesto za upalu grla :-? , pa sam ja samoinicijativno izvadila hormone. Prvi put su bili u granicama , ali kako taj osecaj nije prolazio ponovila sam analizu i TSH mi je bio povisen. Posto sam iz N.Sada idem ovde kod doktorke Ljiljane Todorovic Djilas,. Za pocetak je trazila krvnu sliku, TSH,T3; T4, TPO antitela i ultrazvuk. Odredila mi je terapiju, i vec godinu dana osecam se dobro.
Ne znam da li ste culi da su dobri mladi (zeleni) orascici da stoje u rakiji neko vreme , da se to procedi i pije mala casica.
To je kao liker, meni jako prija a i drugarica moja ima iste probleme i njoj je super. To su kod nas bake pile za zdravlje.
Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Hvala na savetu!!! Odradicu te analize, ali rakiju boga mi ne mogu!! :oops: :lol: :lol: :lol: :lol:

Alkohol ne podnosim ni u kakvom obliku, pa cak ni kao lek!! 8)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovana,

Izvinjavam se zbog kasnjenja, bio sam na letovanju sa porodicom. Da li imate tahikardiju stalno? TSH moze da bude povisen jer Vasa hipofiza "gura" lenju ili bolesnu (ili upaljenu?) stutnu zlezdu da radi. Uradite tiroglobulin i antitireoidna antitela.

Ukoliko imate talase (valunge) koji su znak klimaksa, savetujem toplo lek TIBOLON (LIVIAL), bezbedan je, nadoknadjuje hormone tamo gde treba,ne daje krvarnja i pravi je melem za zene sa takvim tegobama.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Pa doktore, valjda i Vi imate prava na odmor!! :D :D :D :D

Molim Vas, nemojte mi se izvinjavati, i ovako ste vec dovoljno ucinili sto odgovarate na svako pitanje!! Nego sam ja malo pogurala sve (panika radi svoje :oops: ).

Tahikardije nemam stalno! Dese se povremeno i to najcesce nekoliko dana nakon stresa, kada krenem da se opustam od svega, onda me sve snadje....(secate se, dali ste mi odgovor na kardiologiji......) pa se sve to pretvori u paniku, ako je to panika.....mada, ja sam u panici i kada krv treba da vadim :oops: , a kamoli kada osetim sve one simptome (mislim da cu jednog dana i umreti od straha :oops: :cry: )!!!

Nego, mene buni sto su mi hormoni stitne T3 i T4 u savrsenoj normali, a ovaj TSH luduje??!! :o

Da li ti rezultati mogu da imaju veze sa tim u kom delu ciklusa su radjeni??!! Ja inace imam veoma burne PMS-ove, sa promenama raspolozenja, depresije, suza, drhtavica, smotanosti.....jel moguce da je TSH "podivljao" zbog tog mog trenutnog stanja?!!

Odradicu i ove analize koje ste mi predlozili, ali moram prvo da sacekam da mi prodje menstruacija, jer su mi one uvek jako bolne. Za pocetak, imam u utorak zakazan UZ, pa cu uvece da napisem sta mi je receno.

I da, imam jos jedno pitanje: da li je problematicno to sto mi je kortizol, koji sam uradila po Vasoj preporuci sa kardiologije, blizu gornje granice

Kortizol...............646.........jutarnja........138-690

Eto, toliko od mene, i mnogo Vam hvala na svim odgovorima!!!!!!!!!! :D

Veliki pozdrav i sve najbolje, Majja :wink:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

TSH nje uopste problem, ne brinite. Ako nemate stalne tahikardije, nemate ni hipertireozu. A nemate ni hipotireozu, u to sam siguran. Kortizol je ujutru najvisi, pa je i taj nalaz normalan. TSH ne zavisi od menstruacionih ciklusa, bar ne u tolikoj meri (sigurno je da se metabolizam malo menja i to pokrece osovina hipotalamus-hipofiza-tireoidea, plus ostale periferne endokrine zlezde, pod dejstvom polnih hormona, slozenim ukrstenim feedback vezama), ali uzrok PMS-u je disbalans, odnosno nagla smena progesterona estrogenom.

Jos jednom - ne brinite, osim (verovatno) anksioznog sindroma sa somatizacijom, kod Vas ne postoji druga bolest.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Dr Ivice, hvala Vam najlepse na svim odgovorima i izdvojenom vremenu!!

Pozdrav, Majja :wink:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Bila sam danas na UZ i evo sta pise u nalazu:

EHOTOMOGRAFIJA VRATA:

Desni lobus tireoideje 14x14 na poprecnom ppreseku, levi 12x13mm obostrano sa sitnim hipoehogenim pseudonodulacijama-jezercima koloidna promera 3-4mm, snimci solidni, nodusi se ne vide, submandibularno desno jedna reaktivna hipoehogena homogena LGL od 11mm i simetricno levo podvilicno LGL od 13.7 mm, takodje reaktivna

Dg: obs Hashimoto thyreoiditis, lymphadenopathia colli reactiva submandibularis bill (No II), leukocYtosis, stres,acnae

Nakon toga sam isla da izvadim krv (opet leukocite, jer su bili malo poviseni a nije mi radjena formula), pa evo i tih rezultata (sada su mi na granici, a pre 4 dana poviseni??!!)

Le..........10.................4-10

Granulociti.....62.9..................43.0-65.0

Limfociti........29.4..................20.5-46.5

Monociti.........3.9...................1.5-11.7

Eozinofili........2.1...................0.5-8.0

Bazofili..........0.4...................0.0-2.0

LUC..............1.3....................0-4

Ako mozete, volela bih da cujem sta sve ovo znaci i na "domacem" jeziku!!

Pozdrav i hvala unapred, Majja :wink:
analj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 2:18 pm

Post od analj »

Majjo,

Reci mi gde si isla na UZ, koliko kosta, i jesu li ti utisci OK sto se tice lekara. Zbunjuje me da ti nisu oni objasnili dijagnozu ??? Nije valjda da samo urade UZ, ispisu dijagnozu i kazu dovidjenja??
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: dobila sam ja obrazlozenje :oops: :oops: , pola sata mi je zena pricala, ali dzabe.........ja sam se toliko uspanicila da veruj mi, nista nisam zapamtila od momenta kada mi je predlozila da posetim endokrinologa, i da cu MOZDA morati da budem hospitalizovana da se ispita i rad nadbubrezne ________________________

:oops: :oops: tu je za mene bio kraj svake komunikacije tj. primanja informacija, tu sam ogluvela :oops: !! Jesam ja nju pitala svasta, jeste ona meni objasnjavala, ali ja nemam pojma sta!!! :oops: Sta da ti pricam kada me je u jednom momentu pitala da li neko u porodici boluje od stitne, ja znam da boluje tetka, ali nisam mogla da se setim da li od hipo ili od hiper, i zena mi da telefon da pozovem i pitam, a ja nisam mogla da se setim broja telefona!!! Eto ti, koliko mene panika "pojede"! :( :oops: Na samu pomen bolnice ja odlepim skroz!!

Koliko se kroz maglu secam, bar je tako meni ostalo u memoriji (?!) da u principu stitna izgleda ok, da ti cvorici nisu za paniku, ali da su mi upaljene limfne zlezde ispod vilicne kosti!! Cak je i monitor prema meni okrenula, objasnjavala mi, kliktala na odredjenim mestima gde su ta jezerca, a ja sam ko zombi klimala glavom u fazonu "sve mi je jasno" a veruj mi, nista pred sobom videla nisam, cula sam glas, ali mi do mozga nije dopiralo nista!! :cry:

Na UZ sam isla kod Dr Perisic, koja nije endokrinolog (zato me je i uputila dalje kod endokrinologa), ona radi UZ i ona je internista-hepatolog, samo mi je dala svoj predlog uz savet da se obratim endokrinologu, objasnila mi je upsteno, ali kao sto vidis, ja sam "izgubljen slucaj". Platila sam 1.700 din!! I pregled i ta da tako kazem konsultacija, sve je trajalo oko pola sata, 45 min, znaci nije u fazonu, tras-tras i napolje......stvarno je sjajna!! Dobila sam napismeno taj izvestaj i 4 UZ slike.
analj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 2:18 pm

Post od analj »

Majjo,

a gde si to isla? Ja se nosim mislju da odem do poliklinike Ristic ili Dobric...
Odgovori