kortikalni adenomi-molim hitan odgovor

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dzeni
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 06, 2006 5:46 pm

kortikalni adenomi-molim hitan odgovor

Post od dzeni »

moja mama je bila na magnetnoj rezonanci i otkriveni su joj kortikalni adenomi na obe nadbubrezne zlezde.moze li neko da mi objasni kakva je to vrsta tumora.inace ima povecan krvni pritisak 130/230 uz terapiju aldaktonom i diovalom,takodje i aldosteron je povecan
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

To je obostrani – bilateralni benigni tumor porekla žlezdanog tkiva sa aldosteronizmom.
Višak aldosterona koji se luči izaziva povišen krvni pritisak, može da izazove grčeve u mišićima zbog hipokalijemije (jer aldosteron dovodi do pojačanog izlučivanja kalijuma mokraćom) i zadržavanja natrijuma što izaziva pojačnu žeđ i doprinosi hipertenziji. Može se kod žena javiti i virilizacija tj. maskulinizacija (hirzutizam pojačana maljavost, poremećaji menstrualnog ciklusa itd)
Da li vaša majka zbog ovoga koristi Dioval ili joj je ranije uveden kao terapija u menopauzi?
U terapiji se koristi Spironolakton ili Aldakton, antagonista aldosterona – diuretik koji štedi kalijum.
dzeni
Stalni član
Stalni  član

Post od dzeni »

dioval -koristi od pre 2 godine zbog ove bolesti a menopauza je nastupila u njenoj 38 godini kada je uradjeno odstranjivanje materice i jajnika
da li je moguce da se ovi tumori sami povlace usled redovnog koriscenja pomenute terapije

hvala na odgovoru
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Terapija se mora uzimati dok je adenom funkcionalan.
Operacija je trajno rešenje, ali pretpostavljam da je u slučaju obostranog adenoma ona teško izvodljiva.
Šta kaže endokrinolog?
dzeni
Stalni član
Stalni  član

Post od dzeni »

endokrinolog i u beogradu i u podgorici kaze isto sto i vi da je operacija tesko izvodljiva i da uzima terapiju takoreci do kraja zivota. molim vas ako mozete na forumu kardiologija da procitate moje pitanje da pokusate da mi odgovorite

hvala na odgovoru
Odgovori