Koliko je stetan metformin?

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ivona84
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 1:37 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Koliko je stetan metformin?

Post od ivona84 »

Pijem vec 6 meseci metformin, zbog insulinske rezistencije i PCOS i delovalo mi je sve ok,cak sam i smrsala 5 kg,ali u poslednjih mesec dana imam nesvestice i strasno sam bleda ,mislim da mi je oslabila krvna slika.
Moja sestra u Australiji isto pije metformin,ali je njoj doktorka rekla da je to veoma opasan lek ,koji utice na srce i bubrege.Na internetu sam procitala razne stvari i pocela sam bas da brinem,a kontrola mi je tek za meseca dana.
Da li znate koliko dugo sme da se pije?
Zanima me da li je neko pio ovaj lek duze vremena ,da li ste imali nekih problema ?
I uopste da li mozete da mi napisete vasa iskustva...Hvala puno unapred!
J_o_y
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 08, 2011 11:58 pm

Re: Koliko je stetan metformin?

Post od J_o_y »

Draga Ivona :) ,

Ja pijem Glucophage (metformin) preko 3 godine takodje zbog PCOS i insulinske rezistencije. U pocetku sam ga uzimala uz kontraceptivne pilule i cini mi se da sam tad bas fino mrsavila i to bez ikakvih poteskoca. Pored mrsavljenja, regulisale su mi se i neke druge stvari. Medjutim, kad mi je ukinuta hormonska terapija, kao da je sve stalo. Od tad imam velikih problema sa gubitkom kilograma.
Elem, sto se metformina tice, ja sam prvih godinu dana imala stravicnih problema sa stomakom. Doktori su mi rekli da je to "normalno" i da ce se organizam navici. Takodje, receno mi je da je Glucophage u endokrinologiji nesto poput andola i da on zapravo stiti jetru od prekomernog lucenja insulina. Drugim recima, receno mi je da bi po mene bilo mnogo gore da ga ne pijem nego da ga pijem. Takodje, predlozeno mi je da ponovim testove kad dostignem svoju ciljanu tezinu, kako bismo razmotrili njegovo ukidanje, ali kakva je kod mene trenutna situacija sto se kilograma tice, cenim da to nece biti skoro :-?

I mene zanima koliko je stetan metformin, pogotovo na duze staze. Nadam se da ce nam neko strucniji dati odgovor :)

Veliki pozdrav :D
Odgovori