Pre nekoliko meseci sam proverila hormone stitne zlezde i ovih dana bi radi sigurnosti trebalo da ponovim analize, pa me interesuje u koje vreme je najbolje vaditi krv, da li to moze da se uradi u bilo koje doba dana ili samo ujutru izmedju 7 i 9, da bi rezultati bili realni i pouzdani.
Da li vrednosti TSH, FT3 i FT4 variraju u toku dana ili su uvek iste bez obzira na to da li je test radjen ujutru ili kasnije u toku dana? Ako se menjaju, koje vrednosti (prepodnevne ili poslepodnevne) su realnije i verodostojnije i bolji pokazatelj rada stitne zlezde?
P.S. Samo da napomenem da ne uzimam terapiju za stitnu zlezdu.
Koje doba dana je najbolje za proveru hormona stitne zlezde?
Re: Koje doba dana je najbolje za proveru hormona stitne zlezde?
Da li su vam do sada bili uredni rezultati?!
Interesuje me da li je potrebno uzeti terapiju za stitnu zlezdu i onog dana kada se daje krv radi provere hormona iste? Ili se nista ne uzima?
Inace, meni je nedavno otkriven Hasimoto i sada sam na utvrdjivanju adekvatne doze Euthyrox-a pa mi je ovo prva kontrola.
Unapred hvala i pozdrav forumasima!
Inace, meni je nedavno otkriven Hasimoto i sada sam na utvrdjivanju adekvatne doze Euthyrox-a pa mi je ovo prva kontrola.
Unapred hvala i pozdrav forumasima!

Molim Vas,kako Vam je otkriven Hasimoto?
Jutro je najadekvatnije doba dana, jer koncentracije hormona (svih) variraju tokom dana u krvi, te se njihov jutarnji nivo podrazumeva kao referentna vrednost, osim u nekim specijalnim ispitivanjima.
Da li treba uzeti terapiju ili ne pre davanja krvi na analizu u Vašem slučaju zavisi od vrste terapije, te je najbolje posavetovati se sa Vašim endokrinologom o tome.
Pozdrav!
Da li treba uzeti terapiju ili ne pre davanja krvi na analizu u Vašem slučaju zavisi od vrste terapije, te je najbolje posavetovati se sa Vašim endokrinologom o tome.
Pozdrav!
najlepse hvala na odgovoru! 

Meni je Hasimoto sasvim slucajno otkriven, prilikom pregleda za * removed *. Dr medicine rada mi je prilikom pregleda opipala i stitinu zlezdu i osetila da je uvacana a mene je malo bolelo na dodir...savetovala mi je uz stitne i da proverim hormone. za svaki slucaj... Pomislila sam ok, ajd' jos i to da obavim...nikad nisam imala problema sa tim pa nisam ni ocekivala lose rezultate...kad ono!!! Hasimoto kao vrata!
ali sada je sve super, na terapiji sam i ok su rezultati.
Valja napomenuti da sam ja izgleda "zaradila" Hasimoto nakon drugog porodjaja...a to se nekad desava a ne zna se tacno sta je uzrok. Ma, dok je leka ne brinem...
Sada kada vratim film unazad kapiram da sam ja imala simptome hipotireoze jedno izvesno vreme... samo oni su takvi da se covek lako zavara i prepise ih rezultatu svakodnevnih stresova i hronicnom umoru...Vala, bila sam kao mumija...kad se setim...mogla sam da spavam i na drvetu da sam htela...kao izdrogirana.. A sada, fantazija! sada sam ona stara ja!!

Valja napomenuti da sam ja izgleda "zaradila" Hasimoto nakon drugog porodjaja...a to se nekad desava a ne zna se tacno sta je uzrok. Ma, dok je leka ne brinem...

Sada kada vratim film unazad kapiram da sam ja imala simptome hipotireoze jedno izvesno vreme... samo oni su takvi da se covek lako zavara i prepise ih rezultatu svakodnevnih stresova i hronicnom umoru...Vala, bila sam kao mumija...kad se setim...mogla sam da spavam i na drvetu da sam htela...kao izdrogirana.. A sada, fantazija! sada sam ona stara ja!!

Jasno mi je kako je posumnjano na to a sta je od analiza pokazalo da je i stvarno tako?
Hormoni su bili u redu ili?
Kod mene su hormoni u redu ali su antitela uvecana 4 puta.
Tg At su 4 puta vece od najvise dozvoljene vrednosti.Npr,do sada nisam to radila vec Tireoglobulin i TPO i sve je bilo u redu.Sta sada?
Hormoni su bili u redu ili?
Kod mene su hormoni u redu ali su antitela uvecana 4 puta.
Tg At su 4 puta vece od najvise dozvoljene vrednosti.Npr,do sada nisam to radila vec Tireoglobulin i TPO i sve je bilo u redu.Sta sada?
Uh, da! Nisam to napisala... Pa po rezultatima hormona. Testirani su nivoi TSH i fT4 za pocetak pa sam na drugoj kontroli to isto vadila s'tim da mi je dr. dala da uradim jos i antitela. Kada su mi potvrdili Hasimoto to je bilo i pregledom uz gde se videlo da je zlezda vidno ostecena i izbrazdana a i malo uvecana...kao da je bila pod upalom. TSh mi je bio 44.29 a fT4 5.75 a za antitela ne znam jer ih nisam ni kontrolisala. Na skorasnjoj kontroli rezultati su i vise nego dobri ( nakon 7 nedelja terapije Eutyroxom) TSH 0.905 a fT4 23.4 a antitela >1000. na to me je dr upozorila jer ona postoje kada je zlezda vec ostecena...i dokazuju na jos jedan nacin da se nesto desilo ili desava sa zlezdom. Moj ti je savet da odes doktoru pa da se vidi sta se desava. Ipak sam ja dosta nova u celoj prici pa ne bih da dam pogresan savet.