KAKO UTVRDITI POREMECAJ STITASTE ZLEZDE

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
informacija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 19, 2007 1:18 am

KAKO UTVRDITI POREMECAJ STITASTE ZLEZDE

Post od informacija »

Molim vas da mi neko odgovori koji su to osnovni parametri koje treba utvrditi iz analize krvi da bi se poremecaj stitaste zlezde eliminsao kao mogucnost. Naime, ukoliko se sumnja na poremecaj ove zlezde, rade se neke pretrage u krvi. Zanima me koje su to pretrage i sta minimalno od toga treba uraditi.
Hvala
ammy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 28, 2006 9:10 pm

Post od ammy »

Ja sam radila hormone stitne (TSH, T3 i T4), samo je TSH bio mimo referentni vrednosti (T3 i T4 uredni).Na osnovu njega je utvrden poremecaj. <odmah sam stavljena na terapiju koji cu dozivotno uzimati :roll: sto me jako iznenadilo jer nikad nisam posumnjala da imam problem sa stitnom. Pretragu sam uradila sasvim slucajno. Dalje sam radila UZ stitne, nalaz je uredan, jedino je stina volumetriski mala i to je sve. Uradila sam jos antitela i ponovnu kontrolu tsh nakon terapije. Cekam rezultate...
U iscekivanju...
Neshar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm

Post od Neshar »

ammy...

mozes li mi reci koliko ti je bio TSH van ref vrednosti...

naime, meni je TSH 0.32 (0.4-4) dok mi je T4 23.2 (do 25 jja mislim je granica)... imam dosta tegoba pa bi mi ovaj podatak zaista dobro dosao...

doktorka kaze da misli da nije stitna zlezda i da nema razloga za UZ ali sam ipak malo nespokojan... :roll:

hvala...
ammy
Novi član
Novi član

Post od ammy »

Meni je TSH povisen sto ukazuje na usporen/umanjen rad stitne(hipotireoza). Njegova vrednost je 11.1 (ref.vr 0.4-4.0). S obzirom da zelim zatrudniti trebala bi biti 1-2. Zasada sam na minimalnoj terapiji letrox-a pa se nadam da ce tako i ostati, tj. da se terapija nece povecavati.
Inace, pre same provere hormona stitne, kao sto sam spomenula, nisam imala nikave tegobe kao ni simptome koji bi ukazivali na njen poremecaj.
Jedino sam nekada osecala brzo zamaranje, pospanost, kratak dah ali to sam vise prepisivala anemiji.

Neshar, koliko vidim kod tebe je vrednost tsh niza, tj. na donjoj granici jer ipak ne odstupa mnogo od nje. Kod mene je T4 125 i kazu da je ok(ref.vr.66-181) a ref.vr. se razlikuju od lab. do lab...
U iscekivanju...
Neshar
Aktivan član
Aktivan član

Post od Neshar »

hvala...

da kod tebe je bas povisena... e sad ovo kod mene je malo ispod granice, jes da mi je internista rekla da je to ok al opet.....
Cacitos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 18, 2008 10:18 pm

Post od Cacitos »

Neshar napisao:
doktorka kaze da misli da nije stitna zlezda i da nema razloga za UZ ali sam ipak malo nespokojan... :roll:

hvala...
Uradi Ti ultrazvuk, bez razlike shto dr.smatra da ne treba!!!

Necu da Te plashim, mom detetu su uradili ultrazvuk tek kad je napipala chvor, a hormoni su uvek bili ok!!!
Pored chvora na ultrazvuku, videla je josh dva chvora i neke ciste...to naravno nije mogla da napipa rukom!
ammy
Novi član
Novi član

Post od ammy »

Neshar, videla sam na drugoj temi simptome koje imas a koji sasvim odgovaraju ubrzanom radu stitne. Sacekaj neko vrijeme pa opet ponovi nalaze da vidis da li su vrednosti jos nize a tada bi u svakom slucaju trebalo nesto poduzeti. Za svaki slucaj bilo bi dobro uraditi UZ stitne.
Kod mene je nesto sasvim suprotno ali moram reci da mi je ovaj poremecaj od skora nastao. Moja dr. kaze da se poremecaj otkrio na vreme kada je vrednost tek pocela da raste. Zahvaljujuci tome i terapiji na vreme ona misli da nece biti problema...
U iscekivanju...
brancesca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 10:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

dijagnoza - STITNA ZLEZDA

Post od brancesca »

Moja prijateljica (pedijatar) primetila je da imam uvecan podvaljak i blago zadebljanje na vratu u predelu stitne zlezde.

Molim za odgovor sta je potrebno da se ustanovi imam li ili nemam poremecaj stitne zlezde:
1.da li prvo krvna slika i koja vrsta analize i GDE se radi
2.Ultrazvuk-posle krvne slike ili nezavisno moze da se utvrdi poremcaj

HVALA
bramedic
Neshar
Aktivan član
Aktivan član

Post od Neshar »

ammy...

zaboravio sam i ovde da odgovorim... otprilike je isto kao kod tebe, samo obrnuto, TSH mi je na novoj analizi bio ispod 0.04 a T4 mi je bio 32, sve van normale dok mi je UZ bio uredan... endokrinolog mi je prepisao PTU i Propranolol dva meseca pa na kontrolu...
Odgovori