Izrazito slab libido - koje hormone da testiram

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Nemos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 4:56 pm

Izrazito slab libido - koje hormone da testiram

Post od Nemos »

Momak sam od 32 godine i imam izrazito slab libido. Bukvalno po 15-ak dana, nekada i čitav mjesec mi seks ni ne pada na pamet.
Ovaj problem imam već više godina, samo što mu nisam pridavao toliki značaj jer sam gotovo stalno bio "solo" tj. bez djevojke. Mislio sam da je u pitanju nešto psihičko i da će mi se seksualna želja vratiti kada budem imao djevojku pored sebe.
Sada je imam, u vezi smo nekoliko mjeseci, međutim, moj seksualni nagon se nije vratio i to je već postao izrazito ozbiljan problem.
Tek juče sam istražujući po netu ustanovio da moj slučaj nije impotencija, odnosno, da se impotencija i nizak libido razlikuju. Valjda impotentni ljudi osjećaju seksualnu želju, ali nemaju erekciju. Ja mogu da postignem erekciju (npr. da masturbiram), ali sve je to bez neke stvarne "želje". Prilikom pokušaja stvarnog odnosa, opet nemam neku želju i čim se pojavi prva prepreka ja izgubim erekciju i ne mogu više da je povratim.

Znam da postoji velika vjerovatnoća da je uzrok psihičke prirode, ali više volim da prvo uradim ove pretrage i tako da budem siguran da li je uzrok mentalni ili nije, nego da mjesecima radim na nekakvom "opuštanju", frustriram i djevojku i sebe, pa tek onda eventualno da odem na pretrage.

Pošto nemam nekakvu želju da idem od ljekara do ljekara po gradu i pričam kako mi se ne diže, želim da samostalno odem u privatnu ambulantu na testiranje hormona, a zatim, ako rezultati ne budu kako treba - idem kod doktora da tražim odgovarajuću terapiju. To mi je "ratni plan". :)

Sticajem drugih okolnosti, prije godinu i po dana sam radio analizu testosterona i free testosterona. Prvi je bio 13,3 a drugi 29,0. Ne znam da li je to uredno za seks, ali uklapa se u onu tablicu na nalazu. Znam da je prošlo dosta vremena, ali budući da mi se libido nije promijenio pretpostavljam da mi je testosteron i dalje "tu negdje".

KOJE HORMONE DA TESTIRAM?

Po onome što sam čitao, mislim da treba provjeriti prolaktin, DHEA sulfat, T3 i T4. Još neki hormon štitne žlijezde? Treba li da testiram estradiol, FSH, LH, progesteron, estrogen?
Odgovori