Za dr. Ivicu

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
TetaSneki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 10:47 pm

Za dr. Ivicu

Post od TetaSneki »

Poštovani doktore,
Svoju problematiku ukratko sam napisala u temi: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 07281ce532.
Moje pitanje konkretno, nakon nekih saznanja sa ovog foruma je:
Da li nakon operacije štitne žlezde (odstanjen desni režanj, zbog strume, hashimoto tiroidis) antitela padaju? Posle operacije ih nisam merila, jer su mi rekli da nema potrebe i ja sam smatrala da nema potrebe, međutm čitala sam da povišena antitela TGAT u kombinaciji sa povišenim antitelima "anti-thyroid peroxidase" izazivaju spontane pobačaje, što se meni desilo dva puta.
I ako antitela postoje da li mogu da se leče, odnosno šta bi trebalo uraditi da ne bi ponovo došlo do spontanog pobačaja?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ne, nije logicno da se odstrani samo jedan rezanj. Ne znam ko i gde je to tako odlucio. Antitela su i dalje prisutna... nema drugog lecenja osim totalne tireoidektomije.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
TetaSneki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 10:47 pm

Post od TetaSneki »

Operisana sam u Beogradu- na kliničkom centru. Lekari su tako odlučili (da se ne ukloni levi režanj). Rekli su mi da je levi režanj u redu i da nema potrebe da se uklanja. Da je bolje da postoji pola žlezde, ako je druga polovina u redu.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Znam za tu logiku. A sad, ako se antiperoksidazna antitela pojave, ko ce da odgovara? TPO, Tgb-AT - uradite to, pa da se cujemo.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori