Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.
Poštovani doktore,
Svoju problematiku ukratko sam napisala u temi: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 07281ce532.
Moje pitanje konkretno, nakon nekih saznanja sa ovog foruma je:
Da li nakon operacije štitne žlezde (odstanjen desni režanj, zbog strume, hashimoto tiroidis) antitela padaju? Posle operacije ih nisam merila, jer su mi rekli da nema potrebe i ja sam smatrala da nema potrebe, međutm čitala sam da povišena antitela TGAT u kombinaciji sa povišenim antitelima "anti-thyroid peroxidase" izazivaju spontane pobačaje, što se meni desilo dva puta.
I ako antitela postoje da li mogu da se leče, odnosno šta bi trebalo uraditi da ne bi ponovo došlo do spontanog pobačaja?
Ne, nije logicno da se odstrani samo jedan rezanj. Ne znam ko i gde je to tako odlucio. Antitela su i dalje prisutna... nema drugog lecenja osim totalne tireoidektomije.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Operisana sam u Beogradu- na kliničkom centru. Lekari su tako odlučili (da se ne ukloni levi režanj). Rekli su mi da je levi režanj u redu i da nema potrebe da se uklanja. Da je bolje da postoji pola žlezde, ako je druga polovina u redu.