Mala konsultacija. Moja majka, koja je u 8-moj deceniji počela je da pije terapiju za srce od pre 6 meseci zbog povišenog pritiska i povremenih aritmija. Analiza krvi pre terapije pokazivala je uredan FT4 ft3 i TSH. Posle 3-4 mes koriscenja concor-a i amiodarona TSH je porastao na oko 9,4. Doktorka je iskljucila amiodaron i dala joj propafen. Skoro je uradila Hormone štitne : ft3 je 3,93, ft4 10,6, anti Tg 7,2 i Anti TPO 1,41 (po referentnim su ok). Medjutim TSH je i dalje povišen 10,1 !
Da li ima razloga za brigu oko štitne žleze i da li treba posetiti endokrinologa ili se fokusirati na kardiologa i terapiju ? Unapred hvala na savetu
ima li razloga za brigu ?
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Re: ima li razloga za brigu ?
Није требала да почиње са тим терапијама када је већ толико деценија проживела здраво. Аритмије би регулисала већом дозом магнезијума, а повишен крвни притисак би јој се смирио када би се мање секирала или када би релаксирала рамени појас који јој је вероватно цео у грчу (зависно од узрока).
Вероватно је јод из амиодарона пореметио штитну жлезду, а сада је TSH повишен због ниског T4.
Ако су штитна жлезда и хипофиза биле у реду пре почетка терапије за срце, мислим да ендокринолог није потребан већ треба променити терапију. Пошто је терапија већ промењена вероватно само треба сачекати да се организам смири.
Вероватно је јод из амиодарона пореметио штитну жлезду, а сада је TSH повишен због ниског T4.
Ако су штитна жлезда и хипофиза биле у реду пре почетка терапије за срце, мислим да ендокринолог није потребан већ треба променити терапију. Пошто је терапија већ промењена вероватно само треба сачекати да се организам смири.
Skoro da sam i ja tako razmisljao da joj toliko terapije nije potrebno, narocito sto joj je se povisen pritisak javio u periodu jaceg stresa ciji je uzrok prosao. Hvala za izneto misljenjeaaaca napisao:Није требала да почиње са тим терапијама када је већ толико деценија проживела здраво. Аритмије би регулисала већом дозом магнезијума, а повишен крвни притисак би јој се смирио када би се мање секирала или када би релаксирала рамени појас који јој је вероватно цео у грчу (зависно од узрока).
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Мислим да би било веома пожељно да постепено смањује лекове уз редовну контролу притиска.