Molim vas da neko ovo prokomentarise:
Nalaz hormona:tsh 1.587 ; t4 105.24 , t3 1.65
Nalazi krvi:sve u granicama normale.
Prvi UZ nalaz: stitasta zl. u celini uvecana, desni lobus 25x29x42, u lobusu se diferencira ekstenzivan nodus najvecim delom cistican, jasno ogranicen najveceg promera do 30mm.
lijevi lobus 23x24x38, u lijvom lateralnom aspektu istmusa diferenciraju se dva nodusa, jedan hiperehogene gradje 7mm, i drugi hipoehogene gradje 5mm. Traheja je centralno postavljena bez suzenja lumena.
Scintigrafija: suprasternalno polozena stitasta zl. koja homogeno vezuje datu radioaktivnost. Palpabilni nodus u donjoj polovini desnog lobusa (vise lateralno) daje jasan scintigrafski defekt u vidu hladnog polja. zakljucak: STRUMA DIFFUSA ET NODOSA,NODUS LOBI DEX.AFUNCTIONALIS
Indikovana je punkciona biopsija.
Endokrinolog nalaze hirurski zahvat bez punkcije. Hirurg uzima uzorak jednim ubodom koji rezultira kao oskudan, u razmazu su limfociti i malobrojne epitelne celije, celija folikularnog epitela u razmazu nema. Endokrinolog nije zadovoljan ovim nalazom zbog toga jer ne vidi prirodu tireocita i kaze da nam takav nalaz ne govori dovoljno, dok hirurg kaze da i nije moglo da bude drugacije jer je u pitanju cista.
Novi Uz nalaz: Stitasta zl. je znacajno i dosta simetricno uvecana, globalno nesto hipoehogenija u odnosu na prosek, a unutrasnjost oba lobusa je pseudoreznjevita sto je uslovljeno prisustvom nekoliko hiperehogenih linija unutar lobusa. U levom lobusu se ne dokazuju ubedljivi UZ znaci formiranih ciskumskriptnih patoloskoh promena, dok se u donjem polu desnog lobusa identifikuje krupniji nodus (36x25x18) mesovite gradje. Oko 80 % ovog nodusa cini uglavnom bistra tecnost. Uz kranioposteriorni rub tecnog areala identifikuje se izo do hiperehogeni, solidni deo nodusa, koji najverovatnije predstavlja ostatak nodusa koji je pretrpeo cisticnu degeneraciju...Ukljucivanjem kolor dopler funkcije nailazi se na izrazitu hipevaskularizovanost zlezde( ovo bih vas molila da mi pojasnite) sa pojacanim CD signalom. Znaci vaskularizacije su primetni i u solidnom delu krupnog nodusa koji se nalazi u desnom reznju. Konture zlezde su mestimicno iregularne (uglavnom lobulirane), na nekim mestima blago napinju v!
elike krvne sudove vrata. Donji polovi oba reznja dopiru do rubova manubrijuma grudne kosti ali se ne propagiraju kaudalnije od istih. U drugim delovima vrata (meka tkiva, krvni sudovi, pljuvacne i limfne zlezde) se ne nailazi na UZ znake patoloskih promena.
Uradila sam nalaz kalcitonina i dodatno Anti Tg i Anti koji do sad nisam radila:
Kalcitonin <2 ref. 0-19
Anti T-g <1 ref 0-4
Anti Tpo <1 ref.0-6
Drugi endokrinolog mi predlaze punkcionu biopsiju i UZ pracanje nodusa na svaka 3 meseca ili lobektomiju ali svakako ne totalnu tireoidektomiju.
Molim Vas da mi objasnite posledice lobektomije i totalne tireodektomije ako ih ima( dalji rad stitaste, potomstvo...)
Hvala unapred
Hladni cvor
severus napisao:Posle tireoidektomije vrsi se dozivotna suplementacija tiroidnim hormonima a ako se odstrane i paratireoidne dodaje se i vitamin D i kalcijum u terapiju da ne bi doslo do drasticnog poremecaja u metabolizmu kalcijuma po tipu hipokalcemije.Ali o vrsti operacije znacete vise posle biopsije.
Znaci li to da je biopsija neophodna? Molim vas recite mi nesto o posledicama operacije (ako je lobektomija ima li posledica na rad ostatka stitaste, ili tireoidektomija na trudnocu i sl.)
Hvala
Ako je lobektomija onda nema posledica,a sto se tice suplementacije ona se izvodi i u trudnoci zbog toga sto je tiroksin neophodan za adekvatan razvoj ploda,a doziranje ce biti podeseno od strane endokrinologa.Inace biopsija se i radi da bi utvrdilo kakva je gradja i priroda nodusa i koji vid operacije je neophodan.