HAŠIMOTO KOD DECE-hitno pitanje za doktora

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kzoja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am

HAŠIMOTO KOD DECE-hitno pitanje za doktora

Post od kzoja »

Pozdrav svima,

Pre izvesnog vremena sam se uključila na ovaj forum jer imam problem sa štitnom žlezdom, Hašimoto, i zahvaljujući kontaktima, mnoge stvari vezane za moje "stanje" su mi postale jasne.

Nažalost, pre dva dana, sasvim slučajno je i mojoj ćerci konstatovan Hašimoto. Ona ima 13 godina. Rezultati su sledeći:
T3 - 2,6
T4 - 91,0
TSH - 4,90
TG ANTITELA - 628,9
ANTI TPO (ANTI MC-AB) - 85,6

Molim nekoga od "naših" doktora ako može da mi objasni stanje Hašimota kod dece. Da li je isto kao kod odraslih? Da li je to konačna dijagnoza ili može da se izleči?

Unapred zahvalna
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Nisam dr, ali koliko sam citala (a i sama imam Hasimoto, kao i moja mama)-jednom Hasimoto-uvek Hasimoto. Cesto se desava da je to nasledno po zenskoj liniji, i u koliko se ne javi u prvim godinama zivota, cesto se prvi put pojavi u pubertetu, a nekada i kasnije....... Ovo nije 100% tako, ali najcesce je to slucaj.

Za terapiju se morate konsultovati sa endokrinologom, redovno treba da vadi krv (na 3 ili 6 ili 12 meseci - kako dr kaze), treba odraditi UZ stitne zlezde i pratiti stanje.

Pozdrav, majja hasimoto :lol: :wink:
kzoja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am

Post od kzoja »

Hvala majja,

nažalost, i ja imam Hašimoto, tako da sada dosta toga znam, samo sam se nadala da je kod dece to malo drugačije. Iskreno očajna sam, ali šta je tu je.

Inače ultra zvuk sam prvo i uradila, i na osnovu tog nalaza sam joj onda i radila analize krvi. UZ nalaz je da je žlezda blago uvećana, nehomogena i na levom režnju ima nodus 9mm.

Još jednom hvala na odgovoru. :-?
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Nema na cemu, a nadam se da ces dobiti i strucan odgovor (ovo je ipak skoro pa isto sto i ti znas!! :wink: )

Pozz i sve najbolje, majja :wink:
Odgovori