Imam dijagnozu Hasimoto sindrom i pijem letrox 75 mg dnevno. Doktor mi je rekao da ne smem unositi dodatni jod jer moja zlezda ne moze da ga preradi (a meni se tako pio jedno vreme liker od zelenih oraha).
E sad, posto imam i nekih drugih problema sa metabolizmom, tragam za zdravom ishranom i tu sam naisla na neke vrlo cudne podatke. Procitala sam da proso koje se deklarise kao jako dobra namirnica nije za one sa hipotireozom jer Ljudima koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom ne preporučuje se velika konzumacija prosa, jer ono sadrži inhibitore tiroidne peroksidaze.
Takodje sam procitala da ovo isto vazi za sledece namirnice:
- voda iz slavine – sadrži natrij fluorid koji je inhibitor rada štitnjače
- velike količine vitamina C i paraaminobenzoične kiseline – inhbiraju rad štitnjače
- aspirin
- obilno konzumiranje žitarica (posebno kukuruz)
- soja i lecitin
- kupus, bijela repa, cvjetača, lišće gorušice, kelj – sadrže progoitrin koji inhibira rad štitnjače
- proso, prokulica, orasi, kikiriki, rotkva, estrogen – potiskuju rad štitnjače
- višestruko nezasićena ulja (nije bitna količina već omjer naspram zasićenim)
- suplementi kalcija
E sad, kako se zdravo hraniti ako to utice na stitnu, nisam bas vise pametna. Molila bih nekog sa iskustvom da prokomentarise ovo.
Hashimoto i zdrava ishrana - molim za pomoc
Opticica,
ovo sto si napisala i mene zanima i ja sam o tome dosta citala, ali bojim se da do preciznijih podataka neces/necemo doci: mislim da vecini lekara ove smernice koje se ticu ishrane obolelih od nepravilnog rada stitne nisu poznate ili vrlo malo znaju o tome. Ja sam pitala nekolicinu endokrinologa sta misle o tome i svi slezu ramenima ...
Za soju znam, kao i za kupus, prokelj, kelj i rotkve, za kalcijum i vitamin C nisam znala, nisam znala ni za kukuruz. Znam da treba da jedemo ribu, kao i curetinu, ali ne i piletinu(?).
(Ne)vezano za stitnu: meni je ciklus u poslednjih godinu dana poceo da dolazi kad njemu padne na pamet i ja odem kod ginekologa, prvo sam posmislila da nije nesto ginekoloski, ispade tu da je sve ok, i da je to ipak posledica sto mi stitna ne radi. Usput mi je doktorka, krajnje dobronamerno, rekla da moram hitno da sredim visak kilograma, da je on za mene katastrofa.
Krenem ja sa dijetom, VRLO disciplinovano, sa sve vezbama pride i ni makac na dole. Posle 4 nedelje ni grama nisam izgubila, znam da sa losim radom stitne to ide malo sporije, ali ovo vec pocelo da me nervira i to opasno.
I kako sam kopala nesto po internetu, nadjoh neki forum gde su zene sa usporenim radom stitne davale jedna drugoj savete o ishrani i o mrsavljenju i tu sam dosla do jednog, meni takodje zanimljivog, podatka: da oboleli od stitne (kao i zene sa PCOS) treba da jedu hranu sa niskim GI (glikemijski indeks) i da se od toga jako lepo slabi. Razlog, navodno, lezi u tome sto poremecaj rada jedne zlezde izbaci iz ravnoteze i ostale hormone, izmedju ostalog i rad pankreasa, pa nesto sa insulinom ne ide kako treba, pa treba jesti tu hranu sa smanjenim GI.
Sad, meni je secer u normali i pocela sa dijetu sa tom vrstom hrane i dobro mi ide, mada je verovatno da ovaj sistem ishrane ne mozete tek tako, pausalno, primeniti i da sigurno nece prijati svima. Meni bi bilo zanimljivo da cujem misljenje lekara, sigurna sam da male kolicine "spornih" namirnica ne mogu da skode, no, mozda bi zaista bilo bolje iste uopste ne konzumirati i zameniti ih namirnicama koje potpomazu rad stitne zlezde?
Ako proso sadrzi inhibitore tiroidne peroksidaze, postoji li hrana koja sadrzi stimulanse tiroidne peroksidaze? Cak i da ne postoje takve namirnice, koji efekat bi se postigao "stimulacijom" tiroidne peroksidaze?
ovo sto si napisala i mene zanima i ja sam o tome dosta citala, ali bojim se da do preciznijih podataka neces/necemo doci: mislim da vecini lekara ove smernice koje se ticu ishrane obolelih od nepravilnog rada stitne nisu poznate ili vrlo malo znaju o tome. Ja sam pitala nekolicinu endokrinologa sta misle o tome i svi slezu ramenima ...
Za soju znam, kao i za kupus, prokelj, kelj i rotkve, za kalcijum i vitamin C nisam znala, nisam znala ni za kukuruz. Znam da treba da jedemo ribu, kao i curetinu, ali ne i piletinu(?).
(Ne)vezano za stitnu: meni je ciklus u poslednjih godinu dana poceo da dolazi kad njemu padne na pamet i ja odem kod ginekologa, prvo sam posmislila da nije nesto ginekoloski, ispade tu da je sve ok, i da je to ipak posledica sto mi stitna ne radi. Usput mi je doktorka, krajnje dobronamerno, rekla da moram hitno da sredim visak kilograma, da je on za mene katastrofa.
Krenem ja sa dijetom, VRLO disciplinovano, sa sve vezbama pride i ni makac na dole. Posle 4 nedelje ni grama nisam izgubila, znam da sa losim radom stitne to ide malo sporije, ali ovo vec pocelo da me nervira i to opasno.
I kako sam kopala nesto po internetu, nadjoh neki forum gde su zene sa usporenim radom stitne davale jedna drugoj savete o ishrani i o mrsavljenju i tu sam dosla do jednog, meni takodje zanimljivog, podatka: da oboleli od stitne (kao i zene sa PCOS) treba da jedu hranu sa niskim GI (glikemijski indeks) i da se od toga jako lepo slabi. Razlog, navodno, lezi u tome sto poremecaj rada jedne zlezde izbaci iz ravnoteze i ostale hormone, izmedju ostalog i rad pankreasa, pa nesto sa insulinom ne ide kako treba, pa treba jesti tu hranu sa smanjenim GI.
Sad, meni je secer u normali i pocela sa dijetu sa tom vrstom hrane i dobro mi ide, mada je verovatno da ovaj sistem ishrane ne mozete tek tako, pausalno, primeniti i da sigurno nece prijati svima. Meni bi bilo zanimljivo da cujem misljenje lekara, sigurna sam da male kolicine "spornih" namirnica ne mogu da skode, no, mozda bi zaista bilo bolje iste uopste ne konzumirati i zameniti ih namirnicama koje potpomazu rad stitne zlezde?
Ako proso sadrzi inhibitore tiroidne peroksidaze, postoji li hrana koja sadrzi stimulanse tiroidne peroksidaze? Cak i da ne postoje takve namirnice, koji efekat bi se postigao "stimulacijom" tiroidne peroksidaze?
Na pocetku pozdrav svima.
Tek sam pre par dana saznala nakon pregleda da imam Hasimoto sindrom.
Ova tema mi je privukla paznju jer se pominje u njoj proso.
Citala sam i ja negde da se proso ne preporucuje osobama sa hipotireozom.
I ja mislim da tu ima istine, evo zasto. Ja imam uvecanu gusu vec godinama, ali nista nisam preduzimala jer mi nije smetalo i nije mi palo na pamet da je to neko oboljenje. Jednostavno, mislila sam, eto, iskocilo nesto, povucice se, jer nije veliko, ali ja ga primecujem.
E od nedavno, mesim sama u kucnoj pekari neki integralni hleb, i pocela sam da stavljam proso u velikim kolicinama u njega, tako sam nasla neki recept. Posto mi se proso mnogo dopao, pocela sam da ga stavljam skoro u svako kuvano jelo, uvek dodam kasiku dve. Umela sam da skuvam corbicu samo sargarepa i proso, predivnog ukusa.
I posto to konzumiranje prosoa traje neka 3 meseca unazad, ja primetim da meni ovo na vratu postaje izrazenije, i pre par nedelja cak da mi nesto malo u grlu zateze, tako neki osecaj, kao povremena knedla u grlu. Tad se ja setim onoga sto sam procitala o prosou i bude mi sumnjivo, sklopim nekako kockice i krenem kod lekara, i ispostavi se da imam hasimoto.
To za proso sam procitala kada sam cisto iz radoznalosti bistrila po netu sve o tom zrnevlju i zitaricama koje hocu da stavim u hleb, pa kao da bude sto zdraviji i to mi se urezalo u secanje jer mi je tada prvi put sinulo da mozda ja bas imam taj problem, ali kukavica po prirodi, odmah sam to odbacila.
Ja mislim da ima istine u tome sto se pise za proso. Eto, nova sam u svemu ovome sa ovom bolescu, ali htela sam da podelim to svoje iskustvo sa vama. Doktorka mi je rekla da smem da jedem normalno sve, da budem fizicki aktivna, znaci sve normalno bez ikakvih ogranicenja, da je nama sa hasimotom sve dozvoljeno, za razliku od obolelih od hipertireoze.
Tek sam pre par dana saznala nakon pregleda da imam Hasimoto sindrom.
Ova tema mi je privukla paznju jer se pominje u njoj proso.
Citala sam i ja negde da se proso ne preporucuje osobama sa hipotireozom.
I ja mislim da tu ima istine, evo zasto. Ja imam uvecanu gusu vec godinama, ali nista nisam preduzimala jer mi nije smetalo i nije mi palo na pamet da je to neko oboljenje. Jednostavno, mislila sam, eto, iskocilo nesto, povucice se, jer nije veliko, ali ja ga primecujem.
E od nedavno, mesim sama u kucnoj pekari neki integralni hleb, i pocela sam da stavljam proso u velikim kolicinama u njega, tako sam nasla neki recept. Posto mi se proso mnogo dopao, pocela sam da ga stavljam skoro u svako kuvano jelo, uvek dodam kasiku dve. Umela sam da skuvam corbicu samo sargarepa i proso, predivnog ukusa.
I posto to konzumiranje prosoa traje neka 3 meseca unazad, ja primetim da meni ovo na vratu postaje izrazenije, i pre par nedelja cak da mi nesto malo u grlu zateze, tako neki osecaj, kao povremena knedla u grlu. Tad se ja setim onoga sto sam procitala o prosou i bude mi sumnjivo, sklopim nekako kockice i krenem kod lekara, i ispostavi se da imam hasimoto.
To za proso sam procitala kada sam cisto iz radoznalosti bistrila po netu sve o tom zrnevlju i zitaricama koje hocu da stavim u hleb, pa kao da bude sto zdraviji i to mi se urezalo u secanje jer mi je tada prvi put sinulo da mozda ja bas imam taj problem, ali kukavica po prirodi, odmah sam to odbacila.
Ja mislim da ima istine u tome sto se pise za proso. Eto, nova sam u svemu ovome sa ovom bolescu, ali htela sam da podelim to svoje iskustvo sa vama. Doktorka mi je rekla da smem da jedem normalno sve, da budem fizicki aktivna, znaci sve normalno bez ikakvih ogranicenja, da je nama sa hasimotom sve dozvoljeno, za razliku od obolelih od hipertireoze.