Hashimoto i visok ACTH

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kalisto
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hashimoto i visok ACTH

Post od kalisto »

Citajuci sve sto ste napisali o ovoj autoimunoj bolesti, nisam nigde videla da neko ima visok ACTH. Sa 14. god. mi je dijagnostikovana smanjena funkcija stitaste zlezde. Do 22. godine je bila spustituisana terapijom. Tada TSH vrtoglavo skace, i dijagnostikuje se i Hashimoto tireoiditis. Terapijom euthiroxa, jedno vreme TSH se mogao drzati pod kontrolom. Nalazi T3, T4, uredni, free T3, i freeT4 takodje. Anti TPO visoka naravno. Sada pijem euthirox 200 (to je cini mi se maksimalna doza), i TSH je 13. O simptomima da ne govorim...otezano disanje, tahikardija, malakslost itd. Po nalazima ne reagujem na lek, nasuprot visokoj dozi. Sada mi je i ACTH povisen i to na 521 pg/ml, a kortizol je zacudjujuce u redu i iznosi 406 nmol/L. Sa strahom da mi ne otkriju jos jednu + autoimunu bolest, cekam kontrolu. Ako neko ima slicnan problem, ili zna o cemu se radi, neka mi odgovori.

Zbunjena, uplasena, i unapred zahvalna na odgovoru.
kalisto
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kalisto »

Nadam se da neko ima objasnjenje. Glavni problem je zasto uopste ne reagujem na lek. Sa manjim dozama leka terapija je bila uspesna. Sada apsolutno nema reakcije. I jos visok ACTH, a kortizul u redu. Nista mi nije jasno.......
Odgovori