Pozdrav svima,
pitanje za doktora Ivicu ili za bilo koga ko ima iskustvo sa ovom bolescu (ili sa hipotireoditisom) -
moja majka nekoliko godina boluje od hipotireoze, koja joj je ustanovljena bez analize antitela, vec jedino na osnovu klinicke slike i odnosa TSH (koji je povisen), t3, t4. Medjutim, posto joj se TSH, na poslednjoj kontroli dosta uvecao, otisla je konacno na ultrazvucni pregled kod endokrinologa gde je utvrdjeno da je sve u redu, dakle nema nikakvih patoloskih promena na stitnoj zlezdi, ali je doktorka endokrinolog predlozila da uradi i TG/antitela i Anti TPO sumnjajuci na Hasimoto tireoditis. Nalazi su sledeci:
TSH: 8.55 (ref. vrednosti od 0, 4 - 4,0)
FT4: 23.6 (ref. vred. ( 10.3 - 23.1)
TG antitela: iznad 10.000! (ref. vrednosti do 40)
Anti TPO (Anti Mc-Ab): 3.447 (ref. vrednosti do 34)
Napominjem, ovo nije jedina bolest od koje moja majka boluje, (moguce da je na pogorsanje stanja dovela i preventivna radioterapija CNS/a i toraksa) ali me interesuje da li se na osnovu ovih podataka moze utvrditi Hasimoto tireoditis, tj. hronicna upala stitne zljezde. Da, ona redovno uzima Letrox od 50 mg. Da li se za lecenje primenjuje veca doza istog leka ili neki drugi lekovi?
hVALA.
Hashimoto tireoiditis?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da, na osnovu ovih rezultata - tvoja majka ima Hasimoto.
Nisam dr, ali imamo slicne rezultate
. Kod mene nisu antitela toliko visoka ali su 600 i 300 tj na zadnjoj kontroli 300 i 100, tako da znam o cemu pricam - nemoj da brines da je ovaj odgovor dezinformacija.
Sto se tice terapije i ostalih bolesti - ne znam nista da ti kazem, sacekaj doktora.
Pozz, majja
Nisam dr, ali imamo slicne rezultate

Sto se tice terapije i ostalih bolesti - ne znam nista da ti kazem, sacekaj doktora.
Pozz, majja

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 8:17 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hashimoto tireoiditis?
Draga Majo,
Hvala na odgovoru, pitanje i tebi i ostalima koji imaju slicno iskustvo kao i doktoru -
da li hasimoto tireoditis (kako sam saznala - hronicna upala stitne zljezde) podrazumeva i u izvesnoj meri povecanu sedimentaciju? (kao i svaka upala)
ana
Hvala na odgovoru, pitanje i tebi i ostalima koji imaju slicno iskustvo kao i doktoru -
da li hasimoto tireoditis (kako sam saznala - hronicna upala stitne zljezde) podrazumeva i u izvesnoj meri povecanu sedimentaciju? (kao i svaka upala)
ana