Dijeta i Hashimotov sy
Dijeta i Hashimotov sy
Pozdrav! Imam 21 godinu i Hasimotov sindrom(svi hormoni su mi uredu sem TG antitela, koja su 65(do 40 dozvoljeno), mama takodje ima Hasimotov sy, i hipotireozu, pije vec godinama lekove. Na svojih 171 imam 76kg, i zelela bih da smrsam 14-15kg. Pre godinu dana sam drzala UN dijetu(1. dan proteini, 2. dan skrob, 3. dan ugljeni hidrati i 4. dan voce i sirovo povrce, dorucak uvek isti:2 vocke) i za 2 meseca smrsala 12kg. Naravno, posto ne odim racuna o ishrani, sada mi se sve vratilo. Planiram opet da krenem na dijetu, ili bar da probam da redukujem ishranu(mada mi se cini da cu se sa dijetom bolje organizovati), pa mezanima strucno misljenje lekara da li to ikako moze da mi ugrozi ovaj poremecaj metabolizma stitne zlezde i sta da radim? Unapred hvala 

Re: Dijeta i Hashimotov sy
Cackala sam malo po netu u vezi ovog tvog problema. Dijetu koju mozes koristiti mozes pogledati ovde http://dijeta.in/suncevadijeta.php
Ako odlucis da je probas mozes me konsultovati sta god da te zanima.
Ako odlucis da je probas mozes me konsultovati sta god da te zanima.
Hvala za link
... U svakom slucaju gledam da ne jedem konzerviranu i masnu hranu, kao hranu punu secera 

Drage Iva, Suuzy i ostali forumasi
,
Imam 25 godina i takodje patim od hronicnog tireoditisa. Naime, receno mi je da imam genetsko oboljenje imuniteta zbog koga organizam sam sebe napada. Pored Hasimoto sindroma, imam i astmu, sindrom policisticnih jajnika i insulinsku rezistenciju. Sve je to doprinelo nagomilavanju kilograma.
Do pre godinu dana, kada jos uvek nisam imala tegoba u vezi sa stitnom zlezdom, uz pomoc terapije, odgovarajuce ishrane i umerene fizicke aktivnosti sam kol'ko tol'ko uspevala da gubim kilograme i malo mi je falilo da dodjem do kilaze koju su mi doktori odredili.
Medjutim, zbog ukidanja odredjenih lekova i promene terapije, ja sam dosta izgubljenih kilograma vratila i uz mnooogo vise muke uspela nesto od toga da skinem. Vrlo malo, doduse.
Od kada su poceli problemi u vezi sa stitnom zlezdom, deluje mi kao da nikako ne mogu da smrsam. Pokusala sam stvarno svasta (da ne nabrajam sad-ispasce roman
).Poslednjih mesec dana sam izbacila i hleb- unosim dosta mesa (nisam neki lubitelj, ali mi je gvozdje prilicno opalo, pa zato), povrca, voca, mlecnih proizvoda (sve to, naravno, lepo izbalansirano i u malim porcijama)... i nista. Uspela sam da u prvoj nedelji izgubim oko 3kg (najvise voda) i posle toga nista, cak sam nesto i vratila.
Interesuje me da li postoji neki specijalizovani plan ishrane za osobe koje imaju ove zdravstvene probleme. Nisam pristalica popularnih dijeta (mada sam i njih probala, na UN dijeti sam se cak i ugojila jedno 4kg) i ne mislim da 15tak, 20tak kilograma (koliko ja licno treba da izgubim) mogu da nestanu preko noci, ali mora da postoji neki nacin da i mi sa ovakvim problemima nekako izadjemo na kraj sa tim
Volela bih da cujem vasa iskustva
Veliki pozdrav

Imam 25 godina i takodje patim od hronicnog tireoditisa. Naime, receno mi je da imam genetsko oboljenje imuniteta zbog koga organizam sam sebe napada. Pored Hasimoto sindroma, imam i astmu, sindrom policisticnih jajnika i insulinsku rezistenciju. Sve je to doprinelo nagomilavanju kilograma.
Do pre godinu dana, kada jos uvek nisam imala tegoba u vezi sa stitnom zlezdom, uz pomoc terapije, odgovarajuce ishrane i umerene fizicke aktivnosti sam kol'ko tol'ko uspevala da gubim kilograme i malo mi je falilo da dodjem do kilaze koju su mi doktori odredili.
Medjutim, zbog ukidanja odredjenih lekova i promene terapije, ja sam dosta izgubljenih kilograma vratila i uz mnooogo vise muke uspela nesto od toga da skinem. Vrlo malo, doduse.
Od kada su poceli problemi u vezi sa stitnom zlezdom, deluje mi kao da nikako ne mogu da smrsam. Pokusala sam stvarno svasta (da ne nabrajam sad-ispasce roman

Interesuje me da li postoji neki specijalizovani plan ishrane za osobe koje imaju ove zdravstvene probleme. Nisam pristalica popularnih dijeta (mada sam i njih probala, na UN dijeti sam se cak i ugojila jedno 4kg) i ne mislim da 15tak, 20tak kilograma (koliko ja licno treba da izgubim) mogu da nestanu preko noci, ali mora da postoji neki nacin da i mi sa ovakvim problemima nekako izadjemo na kraj sa tim

Volela bih da cujem vasa iskustva

Veliki pozdrav

Paa ovako.. Meni su takodje dijagnostikovali astmu, mada nisam imala gusenja sa klasicnim "sviranjem" u plucima, vise su to bila na psihickom nivou(zbog ispita, da ne davim), a moja mama takodje ima(imala) astmu, pa su imeni prepisali...Uglavnom samo imama problema kad je promena vremena velika, i kada je velika vlaznost, magla... Ja jos uvek nisam pocela sa dijetom
, ali moram uskoro.. Takodje sam i ja drzala UN dijetu)pocela pre godinu ipo dana, i posle 2 meseca skinula sam 12 kg), naravno, sve mi se vratilo, i sad na svojih 171 imam 78kg! Meni su svi hormoni ok sem tih antitela, trebam ovih dana da odem da proverim to.... Svakako smo mnogo vise sklone gojenju, tako da je sve ovo zacarani krug... Sta znam, mozda bi plivanje bila najbolja opcija sto se fizickih aktivnosti tice, aktivira skoro sve misice, a ako se redovno ide uz neslanu hranu, bez slatkisa, testa i uz mnoogo vode- ne verujem da ce rezultati izostati...
Da li neko mozda zna da li je moguce nekako(i kako) spreciti nasatak hipotireoze u slucaju kao sto je moj- Hasimoto sy, svi hormoni ok Tg antitela blago povisena?

Da li neko mozda zna da li je moguce nekako(i kako) spreciti nasatak hipotireoze u slucaju kao sto je moj- Hasimoto sy, svi hormoni ok Tg antitela blago povisena?
ćao
ja imam sličan problem, hipotiroza (hormoni su u graničnim vrednostima, al mi je metabolizam jaaaaako spor)...visoka sam 163 cm, a imam 60 kg ..što stvarno nije mnogo, želela bih da smršam nekih 5 kg, al meni se ni tako malo ne da!
( zimus sam imala 62 kg, i došla do 57-58, i nisam počela ni jače da jedem, niti smanjila treninge, al nekoliko kg se samo od sebe vratilo :0 nzm šta da radim..i dalje redovno vebžam, al stalno sam na 60, 59 kg i to me jako nervira...pored svega toga, imam i ogroman kompleks, koji više nije uobičajeno 'kako sam debela' kod devojka, već se u poslednjih nekoliko meseci jedva suzdržavam da ne plačem kad se vidim u nekom izlogu.. :'((((
ja imam sličan problem, hipotiroza (hormoni su u graničnim vrednostima, al mi je metabolizam jaaaaako spor)...visoka sam 163 cm, a imam 60 kg ..što stvarno nije mnogo, želela bih da smršam nekih 5 kg, al meni se ni tako malo ne da!

deco, makrobiotika. to znači ništa meso osim ribe ponekad, ništa mleko, ništa prerađeno (belo brašno, beli pirinač, šećer, konzervansi, boje, arome, čipsevi, keksevi, kokakole) samo integralna zrna što više (pirinač, proso, heljda) raspirajte se više o tome, pročitajte neku knjigu od mičija kušija (mičio kuši). meni je ovaj način ishrane rešio mnogo problema.
za tiroidnu, pogledajte na sajtu greenlife biljni lek se zove thyroid throu. ko neće na operaciju nek krene na vreme da pije, jer se dugo uzima da bi delovao. ja sam počela za hašimoto, ali nisam ga na vreme našla, pa sad moram godinu-dve da ga uzimam. počela sam pre 7 dana.
pozdrav
za tiroidnu, pogledajte na sajtu greenlife biljni lek se zove thyroid throu. ko neće na operaciju nek krene na vreme da pije, jer se dugo uzima da bi delovao. ja sam počela za hašimoto, ali nisam ga na vreme našla, pa sad moram godinu-dve da ga uzimam. počela sam pre 7 dana.
pozdrav