Depresija&Endokrinologija

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mimica007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 03, 2006 4:10 pm

Depresija&Endokrinologija

Post od mimica007 »

Imam 24 godine, dijagnozirana mi je depresija, anksioznost i dosad sam imala jedan panicni napad, to sam lecila i dosla sam do jasnog zakljucka da je to moje stanje bilo usko povezano sa menstruacijom, pa i sa hormonima... Otprilike nedelju dana pre pocetka menstruacije padam u tesku depresiju, anksioznost... itd sve simptome sto prate to... zatim u periodu kada prodje menstruacija pa jos nekih nedelju dana, onda se osecam fantasticno, ni traga bilo kakvom psihickom problemu, sem mozda previse euforicnom, i ta stanja variraju, nekad vise nekad manje... shvatam da imam psihickih problema, ali ne mogu da ih tretiram sa ovakvim "mesecnim" disbalansom.... trazila sam neke informacije na internetu posto nisam imala nikakve pomoci ni od ginekologa ni od psihijatra, pa sam pronasla informaciju da takvo ponasanje moze biti hormonski poremecaj... U samoj sustini imam simptome bipolarnog poremecaja raspolozenja, ali sam takodje procitala da takvi simptomi mogu biti uzrok hormonskog disbalansa, ili endokrinih zlezda... Takodje imam cisticne jajnike, jako slab imuni sistem, pojavila mi se i uvecana maljavost, astmu.. ako je to sve bitno.... Imam zakazano kod endokrinologa ali jednostavno ne mogu da docekam da vise resim taj problem, ranije sam uspela nekako da ga kontrolisem da ne utice previse na moj privatni zivot, ali posle dvomesecnog uzimanja pilula Diane 35, stanje se pogorsalo i simptomi su mnogo jaci, samo mi treba informacija da li moze biti da stvarno jesu samo endokrine zlezde u pitanju, i da li bi mogla da resim taj problem, i da ne cekam vise, da odem kod nekog privatnika, ako mozete i da mi preporucite nekog ko je mozda imao iskustva sa tim, posto ne zelim da provedem vise ni jedan sekund u ovakvom stanju... Molim vas da mi odgovorite sto pre moguce.
Hvala vam.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Prvo i osnovno sto ce svaki endokrinolog da ti preporuci je da uradis analizu krvi (T3, T4 i TSH, mada, da bih sprecila ponavljanje analiza, ja sam odradila FT3, FT4 i TSH) i da uradis antitireoglobulinska antitela da iskljucis postojanje Hasimoto tireoiditisa.

Ja sam u zadnje vreme bas u istim pricama, tako da sam odradila sve te analize pa sa njima otisla kod endokrinologa, koji mi je, na zalost samo potvrdio postojanje Hasimoto t.

Znaci, bez analiza krvi, ne mozes nista da znas, i trebalo bi da uradis UZ stitne zlezde da bi se videlo u kakvom je stanju, da li je uvecana, da li ima noduse (cvorice), kakvog je oblika......

Prema tome, ako zelis da ubrzas proces tj. ako si nestrpljiva, odradi te analize i videces vec i sama na osnovu njih sta se desava, a posle svakako idi i kod endokrinologa.

Kada sve to odradis, imaces kompletnu sliku i pravo stanje na osnovu cega ce tvoj endokrinolog da te uputi sta i kako dalje da radis.

Pozdrav, Majja :wink:
Odgovori