Zbunjena sam

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
minalja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 22, 2009 2:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Zbunjena sam

Post od minalja »

Zdravo svima
Zovem se Jasmina i mama sam dvoje djece,secer sam dobila u prvoj trudnoci,odkrila sam na kontroli u 28 sedmici trudnoce,bila sam dvije sedmice na dijeti,nije islo,dok.je odlucio da moram uzeti inzulin,dobila sam NovoMix 30,ujutro i navece.Nisma znala kako da se hranim pa mi je secer padao,ali uspjela sma se informisati i nauciti zivjeti sa tim,nisu mi povacavali dozu,dva puta samo su nocnu smanjili zbog pada secera.Rodila sma zdravog djecaka u 38sedmici prirodim putem,sve savrseno njegov secer normalan,moj se vratio u normalu.
Dosla je druga trudnoca,u 13sedmi.radila sma Otg bilo je sve ureud,da bi sam prepoznala secer u 21sedmici ovaj put sam trudnocu izvukla bez inzulina,nepitajte kako,vjezbe,ishrana,i setnja,dobila sma svega 6kg,sami kraj trdunoce dijebetolog je bio uporan da idem na inducirani ali moj ginekolig nije htjeo cuti za to,kad mi se u 40sedmici secer povecao odluceno je inducirani 40+5.Sve uredno bebi je padao secer ali pocela je dohrana i sve normano.
Sad je moja cura stara 6mjeseci a meni je receno da poslje 1god.dojem na kontolu za secer,osjecam se umorno,danima,nemam apetita,znojim se,izmjerim secer povisen je vec danima je preko 9.Sta da radim?Da zovem doktora ili d acekam tu 1god.
Danas sam trebala dobiti mjesecnicu nema je kani mi,radila sma test na trudnocu negativan je,a danima imam PMS,bol u stomaku,stalno mokrenje dali te probeme secer moze uzrokovati.Svaki savjet je dobro dosao,dali soobe sa povisneim secerom imaju probleme sa mjesecnicom.
Isto tako kad djecu voditi na kontolu?Dokt.kaze da jos netrebaju a sta vi mislite?Oboma je prvi i zadnji put mjeser secer jos u bolnici poslje poroda,a potom nikako jer mi je tako receno.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ti idi kod lekara odmah, a za decu nema potrebe da brineš za sada.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
minalja
Novi član
Novi član

Post od minalja »

hvala ti,sutra zovem svog ljekara,da vidim sta dalje,neznam trebali raditi opterecenos gluozom.
Dali secer dolazi od stresa?Kad izbacim sve sto je slatko,kruh i jedem povrce,voce secer je uredan,ali ipak zovem svog dok.sutra da vidim sta dalje.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nije loše da uradiš test opterećenja, ali to će svakako tvoj lekar odrediti. Kod žena koje su imale dijabetes u trudnoći uvek postoji rizik od nastanka tipa 2 dijabetesa. Naravno, razvoj dijabetesa možeš usporiti i održavati šećer na normali dugo vremena uz dobru disciplinu. Zato idi odmah i dogovori plan sa njim.
minalja
Novi član
Novi član

Post od minalja »

Hvala ti na odgovoru.
Kad sma imala prvu trdudnocu tad se pojavio,radila sma opterecenot glukozom u 4sedmici,bilo je sve uredu,ali vec 28sedmici pojavio se secer koji sam uspjela kont.samo inzulinom jutarnji i nocni za dan je bilo lako,puno sam se kretala,isla u skolu.Znam da mi je rizik bio 5god.kad sma bila na toj konto.poslje prve trudnoce 1god.bilo je sve uredu,pa sma odlucila na ovu trdunoccu,ljekar me upozorio da je veliki rizik za secer ali eto odlucila sma se za trudnocu,i sve uredno do sad,vjezbala sma i poslje jela 1.5h bio je 5 normalan.Vidjecu sutra na taste.
Zanima me smao kako secer utjece na mjesecnicu,dali stvara probleme,jer vec mi kasni a radila sma testove negativni su. :-?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Šećer sam po sebi ne utiče na mesečnicu, ali kako i je insulin takođe hormon, može da utiče na druge hormonske disbalanse. Verovatno je kod tebe nešto drugo uzrok, pa se obrati ginekologu. Možda su i jajnici... ali to je sve možda... :D Najbolje da kažeš to sve doktoru, pa će znati šta treba činiti.
minalja
Novi član
Novi član

Post od minalja »

Mjesecnica je dosla malo kasnila ali je tu. :D
Danas sam bila kod dok.rekao je da radim kao i na pocetku,prije jela poslje jela svaki drugi dan pa da upisujem u svoj blokic on ce pogledati rezultate,ali me hrabri jer sma cijelu trudnocu izdrzala bez inuzlina kaze on mogu i sad ali eto ja se zaltetila u cokolade,slatkise da namirim ono sto je bilo zabranjeno u trudnocu,bice sve uredu veliki sam optimista.
Idem sad na citanje i ucenje o seceru da sebi jos vise pomognem tako sto cu neke stvari znati.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Diabeta napisao:Naravno, razvoj dijabetesa možeš usporiti i održavati šećer na normali dugo vremena uz dobru disciplinu.
:D Samo napred, a za sva pitanja smo tu :D
Odgovori