zaista senzacionalna vest za obolele od tipa 1

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
gazza
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 4:11 pm

zaista senzacionalna vest za obolele od tipa 1

Post od gazza »

Lek za dijabetes
12. mart 2005. | 16:10 | Izvor: B92
London -- Pacijent koji boluje od dijabetesa tipa jedan, izlečen je posle transplantacije ćelija pankreasa, saopštila je londonska bolnica Kings koledž.

Pacijent, star 61 godinu, sada više ne mora da prima injekcije insulina. Ubrizgane ćelije se vezuju za jetru, ne za pankreas i ubrzo počnu da luče insulin. Do sada su transplantacije ćelija bile samo delimično uspešne, pošto su smanjile potrebnu količinu insulina, ali su injekcije i dalje bile potrebne.

Dijabetes je bolest koju uzrokuje disbalans lučenja insulina, a tip jedan je najteži oblik bolesti i jedina terapija je uzimanje insulina. Od tog vida dijabetesa boluje oko 20 miliona ljudi širom sveta.
SlatkoPile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 17, 2005 10:15 pm

Post od SlatkoPile »

Eh, lepo je to, samo kada ce to raditi i kod nas!? Ali ne treba gubiti nadu, zar ne?
Zivot je gorak!? Ja sam nasao ono najsladje u njemu
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Radjeno je to i kod nas, u skromnim pokusajima, samo nasi to ne objavljuju jer su omanuli. Prvo, ova intervencija mnogo kosta, a najveci problem su donatori i transport organa. U ovom konkretnom slucaju, celije su uzete od preminulih donatora. Ono sto nas treba da zanima je Dr Stojkovic i njegovo izucavanje na stem celijama, o cemu smo vec pisali (i jos cemo za koji dan) :D
Inace bolnice u Edmontonu (Kanada) i ova u Londonu su vodece u inovacijama po pitanju dijabetesa. Naravno da imaju potpunu podrsku svojih drzava, dok kod nas bolje da ne pominjemo kakvo je stanje :roll:
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

nada je nasa najbolja drugarica ja se plasim da lobi prodavaca aparata i preparata za dijabeticare koci celu stvar ali posto je nazalost sve vise dece ispod jedne godine koji oboljevaju morace da konacno stopiraju bolest
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Na zalost, tvoji strahovi su opravdani. Farmakomafija ne bi sebi dozvolila da tek tako lako ostane bez love..... :roll:
Korisnikov avatar
MRKI_NS_89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 1:46 pm

Post od MRKI_NS_89 »

Ja ne pitam kolko se placa !!! Iz dana u dan zivim samo sa gnevom prema nekome i necemu jer imam ovu,po meni najgoru bolest,tihog ubicu,i sa nadom da cu je izleciti !!!
Konfabulacija je moj najbolji prijatelj koji mi uvek veruje !
Odgovori