čvorići od bockanja

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

čvorići od bockanja

Post od mary »

Samo hoću da vam javim da sam najzad našla odlično rešenje za ovaj problem! Predhodno sam isprobala gomilu stvari ali nisam bila preterano zadovoljna.
Hepatrombin gel koji se inače koristi za sportske povrede sl. stvari je odlično rešio ovaj problem. Čvorići od bockanja se povlače skoro preko noći.
Ja sam počela da mažem mesta gde dajem insulin svako veče pred spavanje i super je!!!
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Kad kazes cvorici, da li mislis na bubuljice ili na otoke od ubadanja? Nisam nikada imao te probleme, osim malih oziljaka od igala od pumpe, pa me interesuje o cemu je rijec.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Mislim na to da se na mestima uboda pod kožom prave mali čvorovi, kao kada dobiješ injekciju. Kod mene se to dešava pošto se uvek bockam u stomak i jednostavno nemam dovoljno prostora. Kada dođe do toga insulin se ne rastvara dovoljno brzo i sporije deluje.
nekromanser
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 18, 2006 12:20 pm

Post od nekromanser »

I meni se stvaraju slicni cvorici. Mislim da je to od prebrzog ubrizgavanja insulina pod kozu. Pogotovu kad su velike doze u pitanju. Dobra preventiva bi bila da se insulin daje polako. Penkale imaju dozer koji ubrizgava po dve jedinice na svaki klik. Klik po klik....
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Morate da mijenjate mjesta uboda jer inace ce da vam se stvore tzv masni jastucici na mjestima gdje cesto bodete. Osim sto izgleda ruzno i usporava inzulin, veoma je tesko da se uklone.

Mozete komotno da bodete od donja dva rebra pa jedno 3-4 cm ispod pupka. Kompletne noge. Izbjegavajte ruke jer moze da oslabi bicepse.
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Ja jako teško pronalazim mesta pogodna za davanje insulina!!! Noge ne dolaze u obzir jer je to u mom slučaju jako bolno, na rukama ne mogu sama to da izvedem, pa mi ostaje stomak. :-?
nekromanser
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 18, 2006 12:20 pm

Post od nekromanser »

Uh i ja se mucim sa pronalazenjem mesta za bockanje. Dajem u noge i u stomak. Ponekad kada me jako bole mesta gde dajem insulin bocnem se malo dalje gde me ne boli. Najgori trenuci su mi kad bocnem krvni sud, onda dobijem podliv krvi na tom mestu. :x Uh

Valjda ce napokon namestiti tu pumpicu za inhalaciju insulina. Valjda jednog dana.....

Hteo bih da postavim jedno pitanje. Jel moze insulin da se daje u zadnjicu?
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Ja mojoj devojcici od 7 godina najcesce dajem insulin u guzu (gornji deo, prema struku), a kad ona sama daje, onda u nogu. Jedino sto njoj po nekoliko dana ostaju "pecati" na mestima ubrizgavanja insulina. To je najpre crvenilo precnika oko 1-1,5cm, a onda pocinje da zuti, pa nestane skroz tek kroz 3-4 dana.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Naravno da moze u zadnjicu, iznad sedalnog dela (taman koliko mozes sam da dohvatis). Imas sliku o mestima davanja na www.diabeta.net
Samo da napomenem da nije ista apsorpcija insulina na svakom mestu, tako da se ipak preporucuje stomak kao najpogodniji deo. Zavisi sta planiras da radis tokom dana...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

nekromanser napisao:Valjda ce napokon namestiti tu pumpicu za inhalaciju insulina. Valjda jednog dana.....
Pumpicu su "namestili" i ona radi, ali ipak ne zamenjuje injekcije insulina, vec moze da ti koristi kao alternativno dopunsko resenje. No, o tom potom, bice vise informacija kad stigne na nase trziste.
halle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 12:39 am

Post od halle »

Valjda ce da stigne i kod nas u skorije vreme. U svakom slucaju- bolje ista , nego nista.
HAPPINESS IS SOMETHING THAT IS NEVER FAR AWAY.IT'S CLOSE AS THINGS WE DO AND SAY.SO, START EVERY DAY WITH A SMILE ON YOUR FACE, AND MAKE THIS OLD WORLD A HAPPIER PLACE! :)
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Kad bude predavanje u udruzenju, javicu vam. Planirano je od jeseni, pa eto... :)
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Vi koji imate problema sa bolom, bodite gdje ima potkozne masti. Ako na nogama nemate masnoce onda bodete manje vise direktno u misic sto boli.

Isto pitajte doktore da vam propisu kratke iglice iz Becton-Dickinsona (BD), imate one od 5 i 8 mm. Meni su ove od 8 mm najbolje.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

BoJJo, mi ovde imamo samo Novo Fine iglice i to nam daju 30 kom. mesecno! Za decu cesto nema ovih najtanjih :( Toliko o izboru na ovim prostorima.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
ducka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:02 pm

cvorici od bockanja

Post od ducka »

Stasa ima 5 god,a 4 god prima insulin u guzu i noge(mijenjamo na sedam dana).Poceli su da nam se javljaju otoci ,dr kaze da stavljamo izdrobljeni led.Da li je neko imao slicnih problema i na koji nacin je rijesio iste!!Pozdrav!!!
Odgovori