Visok secer kod prehlade i gripe?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Dec 03, 2004 8:12 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Visok secer kod prehlade i gripe?
Da li je to zaista tako? Grlo mi lakse upaljeno ali secer mi definitivno nije kako treba, zapucava mi se preko 18 da bi u pojedinim delovima dana bio blizu dozvoljenih vrednosti. Sta utice da secer podivlja kod prehlade ili gripe da i pored stroge kontrole rezultati budu losi? Trebali podizati dozu? Sta je najbolje ciniti?
FUTURE SHOW
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 12:57 pm
- Kontakt:
Stanje gripa je stres za organizam i izaziva pojacano lucenje kortizola, koji deluje na suzbijanju upale. Kortizol spada u hormone nadbubrezne zlezde, takozvane "glukokortikoide" i redovno pojacava stvaranje glukoze u jetri (glikoneogeneza).
Povecanje vrednosti glikemije u toku gripa se javljaju i kod zdravih osoba.
Najvaznija stvar za nas dijabeticare je da grip savladamo sto brze. Forsirano preznojavanje, utopljavanje, aspirin (ko sme), i miorovanje.
Svaki dodatni stres u toku gripa je za nas posebno opterecenje te se mora izbegavati. Samo jos neko da me nauci kako? Ja, u toku prehlada, bas iz ovog razloga, prelazim sa case crnog vina na bar dve case kuvanog vina bez secera: izaziva brzo znojenje i kupira potencijalni stres, ali ovo je vise licna stvar nego javna preporuka.
Povecanje vrednosti glikemije u toku gripa se javljaju i kod zdravih osoba.
Najvaznija stvar za nas dijabeticare je da grip savladamo sto brze. Forsirano preznojavanje, utopljavanje, aspirin (ko sme), i miorovanje.
Svaki dodatni stres u toku gripa je za nas posebno opterecenje te se mora izbegavati. Samo jos neko da me nauci kako? Ja, u toku prehlada, bas iz ovog razloga, prelazim sa case crnog vina na bar dve case kuvanog vina bez secera: izaziva brzo znojenje i kupira potencijalni stres, ali ovo je vise licna stvar nego javna preporuka.
da li je moguce da u toku prehlade,gripa,kijavice ili kako god(bez temperature)da je secer stalno nizak?tj.cak" idealno nizak"(npr. pred obrok 3,9 posle jela 7,3.....koji 0,1 ili 0,2 gore dole.....ili smo usli u remisiju u sred bolesti ili je velika doza ?A doza je 2 actrapida i 8 insulatarda ujutru i to na 14 kg
Sve zavisi od osobe do osobe, ali generalno gledano vrijednosti nebi trebale da budu tako idealne pri prehladi.
3,9 je inace na granici za nisko te mozda manja korekcija doze nije na odmet.
Sto se tice odgovora na prvo pitanje, kao sto su ostali ucesnici vec rekli, tijelo slabije reaguje na inzulin, sto ne znaci da trebas da pustis secer da ide u nebo. Povecaj doze onoliko koliko je potrebno da skines secer na koliko-toliko normalan nivo, jer visok secer nece doprinijeti brzem ozdravljenju, plus sto sve ima svoje kasnije posljedice.
3,9 je inace na granici za nisko te mozda manja korekcija doze nije na odmet.
Sto se tice odgovora na prvo pitanje, kao sto su ostali ucesnici vec rekli, tijelo slabije reaguje na inzulin, sto ne znaci da trebas da pustis secer da ide u nebo. Povecaj doze onoliko koliko je potrebno da skines secer na koliko-toliko normalan nivo, jer visok secer nece doprinijeti brzem ozdravljenju, plus sto sve ima svoje kasnije posljedice.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Dali neko može da mi kaže koliko je potrebno vremena da se šećer, posle gripa ili prehlade, vrati u normalu?
Moj sin je imao gnojavu anginu, pio je Cliacil, i samo prva dva dana je imao temperaturu. Danas je deveti dan od početka bolesti, on se normalno oseća, završio je sa antibioticima ali šećer nikako da se sredi. Povećali smo doze insulina, i insulatard i actrapid (u zavisnosti od obroka), ali se nikako ne vraćamo na vrednosti kakve su bile pre angine. Posle doručka mu se javljaju vrednosti od oko 10-11 (pre bolesti su bile oko 5), posle ručka je obično sve normalno, ali se posle večere, pred spavanje opet javljaju vrednosti od 9-10 (pre bolesti su, isto, bile oko 5).
Koliko je normalno da sve to traje?
Moj sin je imao gnojavu anginu, pio je Cliacil, i samo prva dva dana je imao temperaturu. Danas je deveti dan od početka bolesti, on se normalno oseća, završio je sa antibioticima ali šećer nikako da se sredi. Povećali smo doze insulina, i insulatard i actrapid (u zavisnosti od obroka), ali se nikako ne vraćamo na vrednosti kakve su bile pre angine. Posle doručka mu se javljaju vrednosti od oko 10-11 (pre bolesti su bile oko 5), posle ručka je obično sve normalno, ali se posle večere, pred spavanje opet javljaju vrednosti od 9-10 (pre bolesti su, isto, bile oko 5).
Koliko je normalno da sve to traje?
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
- iva5ra
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
individualno
Mi smo imali par puta prehlade ali smo prolazili bez antibiotika i čim se sredi stanje najviše za 7 dana od početka šećeri se vrate u normalu.Antibioticima treba i 14 dana da bi potpuno iščezli iz organizma pa mislim da je možda kvaka u tome!Mi uvek polako smanjujemo dodatne doze od 5 dana i 7 smo se vraćali na raniji nivo,dešavlo nam se da promena vremena koja je sad aktuelna utiče pa i to uračunajte.Pozz!