Uslov za dobijanje svega potrebnog za dijabeticare

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Uslov za dobijanje svega potrebnog za dijabeticare

Post od Nikola11 »

Ovako to ide:Posto je sve jos uvek novo,mnogo njih i u socijalnom,i u fondu,i u apotekama a i dijabeticara(zarez je namerno posle i zbog naglasavanja) je zbunjeno.Da bi dijabeticari ubuduce mogli da dobijaju insulin,trake,igle,lancete i sve sto im treba,moraju da imaju izvestaj endokrinologa(za iglice ne mora).Kada se napise recept,na poledjini treba da se napise broj izvestaja tog endokrinologa,koji imate i ciju kopiju prilazete u zdravstveni karton dijabeticara u savetovalistu ili tamo gde recepte dobijate.To se radi zbog toga sto sutradan neko moze da uzme vas recept i da pogleda da li postoji izvestaj endokrinologa i taj broj da uporedi sa brojem izvestaja koji se nalazi u kartonu.Izvestaj je potrebno dobiti od endokrinologa jednom godisnje(za sada).Verovatno u tom izvestaju treba da postoji misljenje lekara o tome sta vam je potrebno itd(i sta je moguce po novom pravilniku koji imate na www.diabeta.net).E probelm nastaje kada kazu u fondu da ne priznaju izvestaje endokrinologa iz privatne lekarske prakse(ja imam takav izvestaj i u fondu su mi rekli da ne priznaju) nego samo iz drzavnih institucija.Pa ako zivite u okrugu koji imasamo jednog drzavnog endokrinologa(Branicevski) koji jos uz to i nije preterano ljubazan a sigurno nije u mogucnosti da za kratko vreme pregleda veliki broj dijjabeticara iz okruga,morate da trazite uput za KCS-Institut za endokrinologiju.Taj uput treba da vam overi komisija,pa ako niste zdravstveni radnik(kao ja),imacete vrovatno mucninu dok zavrsite svu tu papirologiju.Kada to zavrsite,zakazete pregled kod endokrinologa i.......pisacu vam kad se od njega vratim.
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Ej Nikola, nemoj dzabe da ides u Beograd(Institut za endokrinologiju), ja imam njihov izvestaj pa mi ovde opet ne vredi nista...moras kod naseg endokrinologa on je sad bog i batina za sve nas...ZAKON prvi, bre! :wink:
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Dali su mi uput za klinicki i danas sam bio.Nastavak price sledi:Dosao na salter i rekao da mi je prvi put kod njih.Prijavio se i sacekao.Posle jedno dva i po sata dodjem na red(nema veze,mora da se ceka) a doktorka samo sto ne bije pacijente.Vala jesu pre mene bili neki koji stvarno kao da su posli u setnju ali sto da ispastam i ja.Pita me sta mi treba a ja joj objasnim sve ono sto sam vec napisao gore i kazem odmah da sam i ja zdr.radnik pa je malo bila finija.Ali izvestaj,hehehe,dve recenice i caaaooo!!!Nisam se zadrzao ni dva minuta.
Sladjana,kod nas ce prihvatiti izvestaj bilo kog endokrinologa samo da je iz drzavne ustanove.Tako mi rekli u socijalnom.A znas li da ljude iz Zagubice vise i ne salju kod Sretenovica,bas zbog ponasanja,nego svi uput,pa komisija pa KCS.E da,rekla mi je doktorka jos da se sada pusta u promet Novolet analog koji parira Lantusu.Ne znam kako se zove,valjda Iripen ili sl. i bice pakovan valjda kao i Novorapid samo je drugojacijeg dejstva.
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član

Post od K.Sladjana »

Pa sto je meni onda direktor tog istog fonda (socijalnog..) rekao da mi se nista ne vazi ako nije od Sretenovica??!
Kao da je on bolji endokrinolog? Pisi dali su te vratili s tim kod njega, bas me zanima...zezace te jos osecam...bez Sretenovicevog potpisa ne mozes nista da overis kod komisije ovde..a sad se skoro za sve ide na komisiju...bar jednom godisnje :-?
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član

Post od K.Sladjana »

I jos..A taj IRIPEN ili kako vec, uvode najverovatnije zato sto je jeftiniji od Lantusa..i gledaju da svedu sto vise na karpule..daju ti jedno penkalo na 10g..pa se snalazi..a znas da je rok pekala za Lantus 2g..posle odu baterije..pa kupuj sam.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Vas verovatno zezaju zato sto imate u gradu endokrinologa.Mi ga nemamo i mozemo na bilo koje mesto.U sustini,po zakonu ne smeju da te na taj nacin zezaju jer pravo je svakog pacijenta da izabere lekara pa i specijalistu.Za sada ne mogu privatnici(nemaju ugovor sa fondom) ali iz drzavne ustanove kad doneses od bilo koga,moraju da prihvate.Ja sam danas dao da mi sutra komisija odobri za iglice i trakice a aparat cu zameniti stari za novi pa cu valjda za ovu godinu zavrsiti sa komisijama.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Overila mi komisija danas sa nalazom lekara iz KCS.Zavrsio sam za ovu godinu sa komisijama pa u ponedeljak idem samo da mi napisu naloge za iglice i trakice za Accu-chek.Juce sam inace zamenio aparat.E toliko o mukama ali valjda je gotovo za izvestan period.Pozdrav
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Danas uzeo i trake na nalog iz apoteke.Samo da kazem da vodite svi racuna da vam na tom nalogu pise broj komisije i datum kada je komisija donela takvu odluku(bordo obrazac,stavka 3).
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Na koju foru - kada pravilnik vazi od 1. maja?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Sve regularno,a pravilnik vazi valjda istog dana ili 8 dana po objavljivanju u sluzbenom glasniku bez obzira koja su pravila u pitanju.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da, osim sto pise da za ostvarivanje prava na tracice za osobe preko 26 godina vazi od prvog maja. Imas skeniran Pravilnik u pdf formatu na http://www.diabeta.net/pravilnik.htm pa pogledaj
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Onda verovatno ovi nisu znali u socijalnom i u bolnici.Opsta je frka sad i u bolnicama zbog neke papirologije pa se provuklo.Za mesec dana kada budem opet isao,sve ce biti po P.S.-u.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nadam se... Sve mi se cini da ovo nece zaziveti tako lako i da nas vuku za nos :(
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Da nas zezaju,tacno je,ali ako je pravilnik usvojen i ako pocne od 1.maja da se primenjuje,nema razloga da nesto bude lose.Problem jeste sto veliki broj dijabeticara treba za kratko vreme da nabavi izvestaj lekara-endokrinologa koji ce priloziti komisiji na overu naloga za recepte za insulin,trake,iglice itd.Problem je i to,sto endokrinolozi to znaju,pa su postali i previse drski (ne generalno),sto neki nece dozvoliti(kao sto je Pozarevac) da se ide kod drugog endokrinologa nego samo kod njihovog,MADA NA TO NEMAJU PRAVO,ali kada se to sve resi,nece biti problema,bar godinu dana.A za gosinu,mozda i ukinu opet nesto.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Sve sto si rekao stoji. Mene samo brine da odjednom ipak ne shvate da za ovu akciju nema para i da nam ukinu pravo koje nije ni zazivelo. Mnogo mi tu nesto "smrdi", daj Boze da nisam u pravu.
Odgovori