Juce prilikom posete savetovalistu za diabetes u mom Novobeogradskom domu zdravlja, od lekara, sam cuo da se ukidaju savetovalista ,, sa 1.januarom 2007 god, a sta ce biti sa diabeticarima nisam cuo,osim pretpostavke da ce ici lekarima opste prakse,nekad ih zovu internisti,ili u klinicke centre,naravno maximum 2 puta godisnje a znate koliko tamo traju pregledi. U klinickom centru kod endokriniloga ambulantni pregledi se zakazuju na svakih pet minuta.
JOs jedna losa vest za starije, svi koji su sa ove strane Save, a lecili su se godinama kod specija;ista u Klinickom centru moraju od januara da predju u zemunsku ili bezanisku bolnicu.
Lepi primeri bas u predizbornoj kampanji.
UKIDNJA SAVETOVALISTA u domovima zdravlja
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Iskreno, ja jedva cekam da se opsta praksa podigne na nivo koji zasluzuje. O ukidanju savetovalista ne znam, mada ne vidim ni do sada kakve je koristi bilo od njih, jer znam bar kako su funkcionisala (i kako funkcionisu) u mom gradu. Ja vodim jedno neformalno manje savetovaliste za oko 150 dijabeticara u mojoj zdravstvenoj stanici.
O predizbornim kampanjama: ne znam da li je iko primetio apsurd da se renoviraju domovi zdravlja po Srbiji, a sa druge strane s stalno prica da hocemo da budemo kao zapad i da ce da se pola ili ko zna koliki deo tih prostora proda ili daje u zakup? Pa domovi zdravlja su potpuno deklasirana i verovatno najgora varijanta zdravstvene zastite. Uostalom, ideju o njima prvi su dali Englezi, pa odmah odustali! Prvi i jedini Dom zdravlja kod njih je napravljen jos pre 2. svetskog rata, u onoj cuvenoj londonskoj opstini Pekam (serija o Delu i Rodniju "Mucke" - Only fools and horses) - I POSLE GODINU DANA JE ZATVOREN, jer se pokazao kao neefikasan...
O predizbornim kampanjama: ne znam da li je iko primetio apsurd da se renoviraju domovi zdravlja po Srbiji, a sa druge strane s stalno prica da hocemo da budemo kao zapad i da ce da se pola ili ko zna koliki deo tih prostora proda ili daje u zakup? Pa domovi zdravlja su potpuno deklasirana i verovatno najgora varijanta zdravstvene zastite. Uostalom, ideju o njima prvi su dali Englezi, pa odmah odustali! Prvi i jedini Dom zdravlja kod njih je napravljen jos pre 2. svetskog rata, u onoj cuvenoj londonskoj opstini Pekam (serija o Delu i Rodniju "Mucke" - Only fools and horses) - I POSLE GODINU DANA JE ZATVOREN, jer se pokazao kao neefikasan...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Samo zbog jedne "sitnice" se ne mogu sloziti sa Vama dr.Ivice oko prebacivanja na opstu praksu i ne zamerite sto cu pisati velikim slovima:KOLIKI JE BROJ LEKARA-SPECIJALISTA OPSTE PRAKSE KOJI SE INTERESUJU ZA SVOJ POSAO VISE OD ONOGA STO SU NAUCILI SAMO NA FAKULTETU I KOJI POZNAJU MATERIJU KAO VI?!Verujte mi,vrlo malo.Zbog cega ljudi idu danas kod lekara opste prakse?Uglavnom da im se napise recept jer su svi postali sami svoji doktori a lekrai nece da se zameraju pacijentima.Sve bi to odlicno funkcionisalo kad bi bilo vise ljudi kao sto ste Vi,da mogu da dobiju pravu informaciju,dijagnozu,da se upute na pravo mesto ako za to ima potrebe.U nasem savetovalistu za dijabetes stvarno ima mnogo ljudi koji su sa oralne terapije presli na insulinsku.Oni ne umeju ni iglu da stave na pen.Zamislite da svakog dana dodje desetak pacijenata u DZ preko onih sto dolaze za kojekakve lekove i recepte i upute.Kod nas je na opstoj praksi i onako neverovatna guzva.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Gostujem u sredu 20.12. u jutarnjem programu TV B92, negde oko 8 ujutro, i to upravo na temu ukidanja savetovalista. Ogorcena sam i to cu i reci. Dajte mi sve sto zelite da kazem povodom ove teme. I u Savskom vencu su ga ukinuli. Do odgovorne osobe u Ministarsvu zdravlja pokusavam vec danima da dodjem i da dobijem konkretan odgovor ili makar vidim odluku na osnovu koje se sve ovo radi. Opet smo na tapetu, svaki pocetak godine - ajmo po dijabeticarima... 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
ukidanje savetovalista po Domovima zdrvlja
Moram ovo kao privatnu poruku da Vam posaljem,jer nije zgodno zbog lekara u sacetovalistu. Radi se o domu zdravlja u bloku 45,gde ja idem, do sada retko, ali od kada sam poceo da uzimam antidijabetike i sada posebno jos Glucophage,idem cesce zbog kontrole biohemijskih parameta krvi,jer imam problema i sa srcem i sa bubrezima.
Dakle doktorka mi je jasno rekla da joj je upravnica oba doma, mislim da je i dalje to Dr, Trmcic, rekla da se ukidaju od 1 januara ali da jos nista oficijalno nije dobila,ali da je to gotova stvar,kako je obavestena.
Licno necu mnogo zazaliti, ali videvsi koiko oni koji dolaze u savetovaliste nista ne znaju, a ipak mogu da se zadrze kod lekara oko 15 minuta, da bar nesto nauce naj vaznije, mislim da ce to za njih da bude tragicno.
pozdrav Kapor
Dakle doktorka mi je jasno rekla da joj je upravnica oba doma, mislim da je i dalje to Dr, Trmcic, rekla da se ukidaju od 1 januara ali da jos nista oficijalno nije dobila,ali da je to gotova stvar,kako je obavestena.
Licno necu mnogo zazaliti, ali videvsi koiko oni koji dolaze u savetovaliste nista ne znaju, a ipak mogu da se zadrze kod lekara oko 15 minuta, da bar nesto nauce naj vaznije, mislim da ce to za njih da bude tragicno.
pozdrav Kapor
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
savetovalista
neznam kako se desilo da ode na forum a ne kao privatna poruka Diabeti,no ni to nije previse strasno.
Zao mi je
Zao mi je
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm
Licice mozda na trac ali posto nije sigurno necu pominjati imena...
Neznam ima li neke veze vec, ali cula sam da jedna velika farmaceutska kuca vrsi pregovore sa fondovima o otvaranju Centara za Dijabetes gde ce se savetovalista prebaciti, kao bice cak i za udruzenja mesta..i napokon bi nas tu sve u registar...meni je zvucalo lepo sve sto sam cula u vezi toga i daj boze da su vec odmakli u pregovorima
Neznam ima li neke veze vec, ali cula sam da jedna velika farmaceutska kuca vrsi pregovore sa fondovima o otvaranju Centara za Dijabetes gde ce se savetovalista prebaciti, kao bice cak i za udruzenja mesta..i napokon bi nas tu sve u registar...meni je zvucalo lepo sve sto sam cula u vezi toga i daj boze da su vec odmakli u pregovorima