Conversation started today
2:54pm
Jelena Grba Raicevic
Postovani,
Ukoliko postoji neko ko bi mogao da mi pruzi neki savet,jer sam se po prvi put za 2 godine koliko bolujem -ne bolujem (imam dijabetes tipa 1) nasla u nedoumici. Od pocetka sam na insulinskoj terapiji - Actrapid 8-8-6 i Insulatard 12 jedinica. Ovaj broj je u pocetku bio 6-6-4,ali sam ga morala povecati,jer priznajem,nisam uspela da se izborim i uklonim svu nepozeljnu hranu iz svog jelovnika. Svi nalazi su mi uredni,postoji malo povecan holesterol i trigliceridi,vrlo malo. HbA1c mi je konstantno 6,3 - 6,5. Otac mi je preminuo pre nekoliko meseci,bolovao je od iste bolesti,pa je moguce da sam svemu pridodala i taj psiholoski faktor.Naime,poslednja 4 dana,redovno primam terapiju,u minut,sto mi bas inace nije praksa...inace imam odstupanja 0,5-1h zbog posla i mogucnosti uzimanja obroka. Vrednosti jutarnje glikemije 8-10,tokom dana mi jaaako tesko pada vrednost nakon davanja insulina,malocas sam primila insulin , pre davanja vrednost je bila 10,7 i tek nakon sat i jace spustila se na 6,9,ali nisam jela nista,vec se bockam svaki cas da bih videla kako se brzo spusta. Najvisa vrednost koju sam imala bila je 12,7. Naglasicu da sam pre 10 dana otpocela kampanju novog nacina ishrane , 100 % dijabeticarskog i pocela konzumirati Fit jogurt sagorevac masti. Takodje sam pocela setati vise nego obicno. Kao laiku ,nije mi logicno da mi se ovako odrazi - povecanjem vrednosti,ali mozda je metabolizam malo zbunjen novim namirnicama,tj.zabranom starih pa je prosto tako odreagovao. Ili je mesto apliciranja (oko pupka) prezasiceno ili mozda postoji neki drugi razlog.Od 18h pa sve do sad 21:30,vrednost se vrti oko 12,najlogicnije mi je bilo da pojacam Insulatard ,ali naleteh na Vase postove i zbunih se potpuno.

Doktorka mi je na odmoru ,te nju ne mogu konsultovati,pa Vas molim da mi napisete Vase misljenje,zaista bih Vam bila zahvalna.