ubrizgavanje insulina
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 8:54 pm
ubrizgavanje insulina
Da li kod normalno uhranjenih osoba insulin mora da se daje pod uglom od 90 stepeni ili moze i pod manjim uglom?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: ubrizgavanje insulina
Može i pod uglom od 60 do 45 stepeni. Ako si mršava, tj. ako imaš malo masnog tkiva, slobodno možeš pliće da daješ. Koje igle koristiš takođe je bitno.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 8:54 pm
Koristim igle od 6mm.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Onda nemoj pliće od 60 stepeni.
Ja moram da podelim sa vama moj mali eksperiment od sinoc
Hteo sam da proverim kolko ugao davanja insulina utice na njegovo dejstvo. Znao sam onu opstu pricu, da ugao zavisi od gradje osobe, mesta davanja i iglica, i da ne bi trebalo da ti ode u misic jer tada se insulin nepravilnije apsorbuje. Ali sta tacno ta nepravilna apsorpcija znaci i kolko se to razlikuje od normalnog nisam imao pojma. Ja isto koristim igle od 6mm i inace, posto sam prilicno mrsav, kad dajem u ruku dajem pod bas malim uglom, uglavnom manjim od 45 stepeni, posto u tom delu bas nemam tog masnog potkoznog tkiva, a nemoguce mi je da napravim nabor jer su mi, logicno, obe ruke zauzete. Kad se bockam u stomak ili nogu, onda lepo nabor i 90 stepeni super rade posao.
Sinoc sam seo da veceram i znam da mi je kad sam seo secer bio nizak, jer sam osecao blagu hipo. Naravno hteo sam prvo malo da pojedem nesto, da dignem malo secer, pa tek onda u sred vecere da dam insulin (12 i.j. humanog). Vecera mi je bila standardno obilna. Posle nekih 15 minuta (ja inace jaaako sporo jedem), odlucio sam da insulin dam u ruku ali ne kao do sad pod malim uglom, vec pod skoro 90 stepeni. Odmah sam primetio da me ubod ovako vise boli, i to tacno od momenta kad vec prodjem odredjenu dubinu, pa sam zakljucio da sam ubrizgao insulin u misic. Super, to sam i hteo, proglasavam eksperiment zapocetim! Zavrsio sam veceru, osetio jak psihicki umor, zakljucio da su oci umorne od 6-ocasovnog zevanja u monitor a mozak od isto tolko dugog citanja strucne literature, pa odlucio da se polako spremam za spavanje. Malo manje od pola sata posle vecere, osetih ja neki blag tup bol u glavi, ne znam kako da opisem ali osecao sam se kao da mi je glava suplja, aj da izmerim secer, kad ono - 1.8!!! AAA daj jos jednu traku mozda laze aparat ionako signalizira bateriju pri kraju - 1.7!!! Lele majko tu mi pod ruku bili neki indijski orasi odma sasipah punu saku niz grlo dok trcim u plakar vadi najlepse zelje cepaj stanglu otvaraj teglu meda cepaj dve kasicice juri do frizdera izvrci naopacke sok od narandze, uh valjda je dosta da me povadi! Aj za svaki slucaj i krisku hleba cisto da "drzi" secer, da ne bi opet naglo pao. Shvatio sam da je insulin poceo isuvise rano i naglo da deluje - prvi zakljucak! Proslo 15 minuta, merim - 3.8! Kako bre tolko malo onolko slatko sam "icepio", al aj valjda ce tek poceti da raste! Onda se setih da mi je vecera bila takva da verovatno ima veoma nizak glikemijski index, kao i da to plus sto se vecera jos uvek tek vari verovatno ne dozvoljava ovim slatkisima da se "probiju" brze. Proslo jos 15 minuta, merim - 3.6! Dobro bre, pa neces ti meni tako, uzmem namazem krisku zdenke, pojedem i popijem solju jogurta. Obavestim svoje roditelje da sam malo isprobavao neke stvari, pa da ce morati da me bude par puta u toku noci da merim secer, a navijem i svoj mobilni. Majka primetno isprepadana, ali suzdrzana. Pustim da prodje jedno 45 minuta. Vec u pidzami, nervozan sto ne mogu da spavam. Aj da merim da vim dal je sve ok pa da mogu normalno da legnem - 2.7!!! Amaaaan sta je ovo "hipo-bez-simptoma dan"?! Covece spava mi se, dal sad treba da provedem jos 5 sati "trkajuci se" sa insulinom - dal on moze vise da obori secer, nego sto ja mogu da ga unesem i svarim! Drugi zakljucak - insulin se apsorbuje previse brzo! Da bih podigao liniju fronta (citaj: vrednost glikemije na kojoj se insulin i secer "bore") cepam jos dve stangle cokolade, jos krisku pastete, malo soka, malo badema. U ovoj ludoj situaciji, cini mi se ni to nije dovoljno. Mada, dosta je za narednih sat vremena, kad sam zakazao prvu kontrolnu tacku. Spremam glukagon kit na vidno mesto, podsecam ukucane kako se koristi. Majka vec odlepljuje od straha. Tera me u hitnu, ja necu, imam sve pod kontrolom. Dremam, al od nervoze i dalje ne upadam u dubok san. Zvoni alarm, vreme za proveru, vadi aparat - 4.7! Nedovoljno za dalji miran san. Pa sad cemo i to da vidimo! Oljustim ti ja i jednu bananu. Nova kontrola za sat i po. Ok. Rasanjen, sedam za komp, guglam (da! tek sad!
) efekat davanja insulina u misic. Filtriram kroz brdo gluposti, citam citam citam, svuda ista opsta prica - vise boli i nepravilnije se apsorbuje. Konacno nailazim na nesto konkretno, citam - ranije pocinje da deluje, brze se apsorbuje iiii... zvoni mi alarm, vreme opet za merenje. Kad li prolete vreme, ovaj internet ga jede! Brisi, bockaj, stiskaj, nanosi, cekaj - 14.1! Pa tacno sam znao da ce kad tad ta silna hrana morati da se svari i da ce insulin da izgubi trku, ali zar (gledam na sat) 3 i po sata posle davanja?! Kad treba najjace da deluje (3-5h od davanja) moj insulin zaribao! Gledam u monitor da dovrsim tekst - ... iiiii treci zakljucak, logicna posledica prva dva - insulin krace deluje!. Ok, eksperiment zavrsen, konacni zakljucak - temeljnije guglaj pre bilo kog eksperimenta
Dajem nocnu dozu, lezem da spavam. Rano ujutru zvoni alarm, vreme da se proveri kolateralna steta eksperimenta, merim secer - 5.1! Pa i nije neka
Vidim tad majku, krece na poso, primetno bleda i neispavana. Dobro mozda je ipak steta malo veca
Vracam se i dovrsavam divan san o skoku iz aviona, slobodnom padu, otvaranju padobrana, letu...
Dakle, ugao davanja insulina uopste nije bezazlen faktor! Verujte meni

Sinoc sam seo da veceram i znam da mi je kad sam seo secer bio nizak, jer sam osecao blagu hipo. Naravno hteo sam prvo malo da pojedem nesto, da dignem malo secer, pa tek onda u sred vecere da dam insulin (12 i.j. humanog). Vecera mi je bila standardno obilna. Posle nekih 15 minuta (ja inace jaaako sporo jedem), odlucio sam da insulin dam u ruku ali ne kao do sad pod malim uglom, vec pod skoro 90 stepeni. Odmah sam primetio da me ubod ovako vise boli, i to tacno od momenta kad vec prodjem odredjenu dubinu, pa sam zakljucio da sam ubrizgao insulin u misic. Super, to sam i hteo, proglasavam eksperiment zapocetim! Zavrsio sam veceru, osetio jak psihicki umor, zakljucio da su oci umorne od 6-ocasovnog zevanja u monitor a mozak od isto tolko dugog citanja strucne literature, pa odlucio da se polako spremam za spavanje. Malo manje od pola sata posle vecere, osetih ja neki blag tup bol u glavi, ne znam kako da opisem ali osecao sam se kao da mi je glava suplja, aj da izmerim secer, kad ono - 1.8!!! AAA daj jos jednu traku mozda laze aparat ionako signalizira bateriju pri kraju - 1.7!!! Lele majko tu mi pod ruku bili neki indijski orasi odma sasipah punu saku niz grlo dok trcim u plakar vadi najlepse zelje cepaj stanglu otvaraj teglu meda cepaj dve kasicice juri do frizdera izvrci naopacke sok od narandze, uh valjda je dosta da me povadi! Aj za svaki slucaj i krisku hleba cisto da "drzi" secer, da ne bi opet naglo pao. Shvatio sam da je insulin poceo isuvise rano i naglo da deluje - prvi zakljucak! Proslo 15 minuta, merim - 3.8! Kako bre tolko malo onolko slatko sam "icepio", al aj valjda ce tek poceti da raste! Onda se setih da mi je vecera bila takva da verovatno ima veoma nizak glikemijski index, kao i da to plus sto se vecera jos uvek tek vari verovatno ne dozvoljava ovim slatkisima da se "probiju" brze. Proslo jos 15 minuta, merim - 3.6! Dobro bre, pa neces ti meni tako, uzmem namazem krisku zdenke, pojedem i popijem solju jogurta. Obavestim svoje roditelje da sam malo isprobavao neke stvari, pa da ce morati da me bude par puta u toku noci da merim secer, a navijem i svoj mobilni. Majka primetno isprepadana, ali suzdrzana. Pustim da prodje jedno 45 minuta. Vec u pidzami, nervozan sto ne mogu da spavam. Aj da merim da vim dal je sve ok pa da mogu normalno da legnem - 2.7!!! Amaaaan sta je ovo "hipo-bez-simptoma dan"?! Covece spava mi se, dal sad treba da provedem jos 5 sati "trkajuci se" sa insulinom - dal on moze vise da obori secer, nego sto ja mogu da ga unesem i svarim! Drugi zakljucak - insulin se apsorbuje previse brzo! Da bih podigao liniju fronta (citaj: vrednost glikemije na kojoj se insulin i secer "bore") cepam jos dve stangle cokolade, jos krisku pastete, malo soka, malo badema. U ovoj ludoj situaciji, cini mi se ni to nije dovoljno. Mada, dosta je za narednih sat vremena, kad sam zakazao prvu kontrolnu tacku. Spremam glukagon kit na vidno mesto, podsecam ukucane kako se koristi. Majka vec odlepljuje od straha. Tera me u hitnu, ja necu, imam sve pod kontrolom. Dremam, al od nervoze i dalje ne upadam u dubok san. Zvoni alarm, vreme za proveru, vadi aparat - 4.7! Nedovoljno za dalji miran san. Pa sad cemo i to da vidimo! Oljustim ti ja i jednu bananu. Nova kontrola za sat i po. Ok. Rasanjen, sedam za komp, guglam (da! tek sad!

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am
Dobar ti je eksperiment.janke100 napisao:Ja moram da podelim sa vama moj mali eksperiment od sinocHteo sam da proverim kolko ugao davanja insulina utice na njegovo dejstvo. Znao sam onu opstu pricu, da ugao zavisi od gradje osobe, mesta davanja i iglica, i da ne bi trebalo da ti ode u misic jer tada se insulin nepravilnije apsorbuje. Ali sta tacno ta nepravilna apsorpcija znaci i kolko se to razlikuje od normalnog nisam imao pojma. Ja isto koristim igle od 6mm i inace, posto sam prilicno mrsav, kad dajem u ruku dajem pod bas malim uglom, uglavnom manjim od 45 stepeni, posto u tom delu bas nemam tog masnog potkoznog tkiva, a nemoguce mi je da napravim nabor jer su mi, logicno, obe ruke zauzete. Kad se bockam u stomak ili nogu, onda lepo nabor i 90 stepeni super rade posao.
Sinoc sam seo da veceram i znam da mi je kad sam seo secer bio nizak, jer sam osecao blagu hipo. Naravno hteo sam prvo malo da pojedem nesto, da dignem malo secer, pa tek onda u sred vecere da dam insulin (12 i.j. humanog). Vecera mi je bila standardno obilna. Posle nekih 15 minuta (ja inace jaaako sporo jedem), odlucio sam da insulin dam u ruku ali ne kao do sad pod malim uglom, vec pod skoro 90 stepeni. Odmah sam primetio da me ubod ovako vise boli, i to tacno od momenta kad vec prodjem odredjenu dubinu, pa sam zakljucio da sam ubrizgao insulin u misic. Super, to sam i hteo, proglasavam eksperiment zapocetim! Zavrsio sam veceru, osetio jak psihicki umor, zakljucio da su oci umorne od 6-ocasovnog zevanja u monitor a mozak od isto tolko dugog citanja strucne literature, pa odlucio da se polako spremam za spavanje. Malo manje od pola sata posle vecere, osetih ja neki blag tup bol u glavi, ne znam kako da opisem ali osecao sam se kao da mi je glava suplja, aj da izmerim secer, kad ono - 1.8!!! AAA daj jos jednu traku mozda laze aparat ionako signalizira bateriju pri kraju - 1.7!!! Lele majko tu mi pod ruku bili neki indijski orasi odma sasipah punu saku niz grlo dok trcim u plakar vadi najlepse zelje cepaj stanglu otvaraj teglu meda cepaj dve kasicice juri do frizdera izvrci naopacke sok od narandze, uh valjda je dosta da me povadi! Aj za svaki slucaj i krisku hleba cisto da "drzi" secer, da ne bi opet naglo pao. Shvatio sam da je insulin poceo isuvise rano i naglo da deluje - prvi zakljucak! Proslo 15 minuta, merim - 3.8! Kako bre tolko malo onolko slatko sam "icepio", al aj valjda ce tek poceti da raste! Onda se setih da mi je vecera bila takva da verovatno ima veoma nizak glikemijski index, kao i da to plus sto se vecera jos uvek tek vari verovatno ne dozvoljava ovim slatkisima da se "probiju" brze. Proslo jos 15 minuta, merim - 3.6! Dobro bre, pa neces ti meni tako, uzmem namazem krisku zdenke, pojedem i popijem solju jogurta. Obavestim svoje roditelje da sam malo isprobavao neke stvari, pa da ce morati da me bude par puta u toku noci da merim secer, a navijem i svoj mobilni. Majka primetno isprepadana, ali suzdrzana. Pustim da prodje jedno 45 minuta. Vec u pidzami, nervozan sto ne mogu da spavam. Aj da merim da vim dal je sve ok pa da mogu normalno da legnem - 2.7!!! Amaaaan sta je ovo "hipo-bez-simptoma dan"?! Covece spava mi se, dal sad treba da provedem jos 5 sati "trkajuci se" sa insulinom - dal on moze vise da obori secer, nego sto ja mogu da ga unesem i svarim! Drugi zakljucak - insulin se apsorbuje previse brzo! Da bih podigao liniju fronta (citaj: vrednost glikemije na kojoj se insulin i secer "bore") cepam jos dve stangle cokolade, jos krisku pastete, malo soka, malo badema. U ovoj ludoj situaciji, cini mi se ni to nije dovoljno. Mada, dosta je za narednih sat vremena, kad sam zakazao prvu kontrolnu tacku. Spremam glukagon kit na vidno mesto, podsecam ukucane kako se koristi. Majka vec odlepljuje od straha. Tera me u hitnu, ja necu, imam sve pod kontrolom. Dremam, al od nervoze i dalje ne upadam u dubok san. Zvoni alarm, vreme za proveru, vadi aparat - 4.7! Nedovoljno za dalji miran san. Pa sad cemo i to da vidimo! Oljustim ti ja i jednu bananu. Nova kontrola za sat i po. Ok. Rasanjen, sedam za komp, guglam (da! tek sad!) efekat davanja insulina u misic. Filtriram kroz brdo gluposti, citam citam citam, svuda ista opsta prica - vise boli i nepravilnije se apsorbuje. Konacno nailazim na nesto konkretno, citam - ranije pocinje da deluje, brze se apsorbuje iiii... zvoni mi alarm, vreme opet za merenje. Kad li prolete vreme, ovaj internet ga jede! Brisi, bockaj, stiskaj, nanosi, cekaj - 14.1! Pa tacno sam znao da ce kad tad ta silna hrana morati da se svari i da ce insulin da izgubi trku, ali zar (gledam na sat) 3 i po sata posle davanja?! Kad treba najjace da deluje (3-5h od davanja) moj insulin zaribao! Gledam u monitor da dovrsim tekst - ... iiiii treci zakljucak, logicna posledica prva dva - insulin krace deluje!. Ok, eksperiment zavrsen, konacni zakljucak - temeljnije guglaj pre bilo kog eksperimenta
Dajem nocnu dozu, lezem da spavam. Rano ujutru zvoni alarm, vreme da se proveri kolateralna steta eksperimenta, merim secer - 5.1! Pa i nije neka
Vidim tad majku, krece na poso, primetno bleda i neispavana. Dobro mozda je ipak steta malo veca
Vracam se i dovrsavam divan san o skoku iz aviona, slobodnom padu, otvaranju padobrana, letu...

Šalu na stranu, 1,7 nije dobro. Najniži nivo šećera koji sam ja izmerio je bio 2,2 i bilo je čupavo. Koliki je bio kada su me letos pokupili na ulici niko nije ni merio.

- iva5ra
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
Što se tiče ugla davanja mi ga oduvek dajemo pod uglom 90 stepeni i nama je dejstvo baš kako treba mada ima izuzetnih slučajeva kad on odradi nešto ranije ili se neke nepoznate rezerve aktiviraju
Doduše to je retko ali i kad se desi sve je pod kontrolom jer Iva inače na 4-4,6 već oseća blagi hipo i to nam uvek kaže iako nama nekad deluje da se zaželela slatkiša
kad ono stvarno i nikad do sada nije omanula iako je bilo situacija kao što kaže janke100 pa smo se tripovali da je sve prošlo odjedanput ahaha ali
sve je to sastavni deo življenja sa dijabetesom

"Srce veselo krepi dušu,duh žalostan suši kosti"
-
- Saradnik
- Kontakt:
janke100 ja ti predlažem da napraviš blog ili pišeš za diabeta.net, ovo je fenomenalno 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am
Slažem se. JANKE100 piši za diabeta.net.Diabeta napisao:janke100 ja ti predlažem da napraviš blog ili pišeš za diabeta.net, ovo je fenomenalno

- iva5ra
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
Naravno svi smo za to,glasanje je krenuloDiabeta napisao:janke100 ja ti predlažem da napraviš blog ili pišeš za diabeta.net, ovo je fenomenalno

"Srce veselo krepi dušu,duh žalostan suši kosti"
Leleee... hvala ljudi na lepim recima
ali vi niste svesni sta trazite... od klasicnog internet dzankija u najtezem obliku, koji ionako dnevno ne provede manje od 4h uz net, trazite da se jos malo "navuce"
Salu na stranu, nisam ja za takve poduhvate, pre svega zato sto moja svakodnevica uz dijabetes zapravo i nije narocito interesantna. Ovo je bila eto zabavna anegdota, ali na duze staze nisam ja tako zanimljiv
Kad budem pravio opet neki "eksperiment" ja cu ga rado podeliti sa vama.

care svaka ti cast!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- Saradnik
- Kontakt:
Nemam ja ništa protiv, ali mislim kad već tako lepo pišeš ovde, sve to možemo preneti i na sajt. Napraviću ti kolumnu, a ti odluči kako će da se zove. Pa, kad imaš nešto da nam kažeš, lepo staviš sve na elektronski papir, kao i ovde.janke100 napisao:Leleee... hvala ljudi na lepim recimaali vi niste svesni sta trazite... od klasicnog internet dzankija u najtezem obliku, koji ionako dnevno ne provede manje od 4h uz net, trazite da se jos malo "navuce"
Salu na stranu, nisam ja za takve poduhvate, pre svega zato sto moja svakodnevica uz dijabetes zapravo i nije narocito interesantna. Ovo je bila eto zabavna anegdota, ali na duze staze nisam ja tako zanimljiv
Kad budem pravio opet neki "eksperiment" ja cu ga rado podeliti sa vama.
U protivnom, moraću da ti tražim odobrenje za "copy-paste" tekstova sa foruma na sajt. Ali to bi onda bila kopija originala...

Diabeto stvarno hvala, ali malo mi je preuranjeno razmisljati o kolumni. Napisah samo jedan post! Ajde ovako, ako se vremenom nakupi dovoljno materijala i vidim da imam o cemu da piskaram na duze staze, e onda cemo da pricamo o kolumni. Za sada mi sasvim odgovara forum. A i nemam nista protiv kopija originala, slobodno udri copy-paste na sajt 

Ima li velicina neku drugu svrhu osim izbjegavanja uboda u misic ili krvni sud? Ja licno uvijek bodem pod uglom od 90 stepeni. Doduse, igle su obicno 5 mm.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.