Tumacenje OGTT testa

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Jasmina983
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 08, 2014 11:04 am

Tumacenje OGTT testa

Post od Jasmina983 »

Postovanje,

radjen mi je OGTT test u trudnoci sa 100g glukoze i ono sto me zbunjuje to je vrednost glukoze u krvi nakon 180 min. Dakle vrednosti su sledece-
pre uzimanja glukoze 4.4
nakon 60min 8.2
nakon 120min 6.3 i
nakon 180min 7.7.
Koliko sam citala na netu sve vrednosti su idealne osim poslednje,pa me zanima kako je moguce da vrednost nakon tri sata bude veca nego ona nakon dva? I da li je ovo nesto zabrinjavajuce,da li to znaci da sam potencijalni dijabeticar i tome slicno...

Hvala
Jasmina983
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 08, 2014 11:04 am

Re: Tumacenje OGTT testa

Post od Jasmina983 »

Da li neko moze da pomogne?
AndrijanaMl.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 10, 2016 1:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Tumacenje OGTT testa

Post od AndrijanaMl. »

Postovani,
Ja imam slicno pitanje u vezi sa OGTT.
Juce sam uradila test, a rezultati su sledeci:

0' - 4,5 mmol/l
60' - 7, 4 mmol/l
120' - 6,7
180' - 8,6.

Vidim da su mi sve vrednosti sem poslednje normalne. Ali me buni ova poslednja. Inace sam trudnica i radila sam test sa 100 g glukoze. A u toku samog testa mi je bilo jako lose, jer inace imam nizak pritisak, tako da je ne konzumiranje vode i hrane dovelo da u jednom trenutku, cini mi se posle 2. vadjenja krvi, moj pritisak bude 80: 60 (doktorka je merila).
Da li ovakav pad pritiska moze da utice na to da rezultati ne budu relevantni?
Sve cu ovo pitati i svoju doktorku, ali sam malo nestrpljiva, jer je na godisnjem odmoru, pa necu stici pre 30. juna.
Bila bih Vam veoma zahvalna ako biste mi protumacili dobijene rezultate.

(P.S. Imam 33 godine, i ulazim u 28. nedelju trudnoce. Druga je beba u pitanju. Prva se rodila sa 4 kg, ali tada nisam radila OGTT).
Odgovori