tip 1 i variranja u kilazi

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Dubravka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 19, 2010 10:49 am

tip 1 i variranja u kilazi

Post od Dubravka »

Kakva su iskustva koleginica i kolega sa tipom 1 kada je u pitanju gubitak/dobijanje na kilazi, pod uslovom da je dijabetes dobro regulisan (izvinjavam se ako je ova problematika vec negde obradjena :oops: )? Od dijagnoze u decembru 2008. sam sa 59kg sisla na 52 jesenas (a pritom mi jos ustanove hipotireozu [sic!], pa krenem sa Letrox-om u minimalnim dozama). Sad vec imam 58kg, a nisam menjala ishranu (o kojoj maksimalno pazim, kvalitativno i kvantitativno :wink: )+idem na rekreaciju. Poslednja dva meseca mi je ginekolog ubacio i tablete Cyclo-Progynova, da bi vratio ciklus koji je zbog stitne zlezde ili gubitka kilaze, valjda - nisu se izjasnili, bio izostao. Komentar doktorke endokrinologa povodom skorasnjeg dobitka na kilazi je bio da je to znak da se organizam navikao na insulinsku terapiju (HbA1C je sve vreme oko 5, 5 i kusur 8) ). Hmmm... Morebiti da zvucim konfuzno, ali pitam jer sam stekla utisak da ovakva odstupanja umeju da se jave kod novootkrivenih dijabeticara u "pocetku". Inace, pre dijagnoze nisam gubila na kilazi... Poenta je da bismo ja i moj BMI voleli da na 58 i zakocim, ali se osecamo kao u sportskoj prognozi, o kojoj, inace, nista ne znamo :P.
Hvala unapred i izvinjavam se na preopsirnosti :roll: !
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: tip 1 i variranja u kilazi

Post od Diabeta »

Mislim da je kod tebe štitna žlezda napravila veći dar-mar po pitanju kilaže (i ostalog) nego sam cuker, koji je, srećom, super. Znam dosta ljudi koji su varirali sa kilažom dok im nisu našli pravu meru hormonske supstitucije iz bilo koji razloga da se ona daje. Tvoj zadatak je da i dalje držiš tako lepe šećere, a da sa ostalom terapijom u saradnji sa doktorima nađeš idealnu kombinaciju za tebe. Normalno je da ćeš vratiti kilažu koju si izgubila, jer se organizam povratio od stresova koje je imao sa nekada visokim šećerom.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Dubravka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 19, 2010 10:49 am

Post od Dubravka »

Zahvaljujem na odgovoru, smisleniji je od vecine komentara koje dobijem od endokrinologa... :wink: ! Nadam se da ce se autoimuna sinergija dijabetes/stitna/vitiligo ugledati na moj militaristicki kontrolisani secer, koji slusa cak i posle danasnje palacinke :lol: Pozdrav mojem do sada najvernijem izvoru informacija :) !
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala, otpozdravljam (Hi5)! :D Sva tebi čast, sinergija je na nivou... Udari po svim relaksacionim metodama koje znaš, uključujući i palačinku i uživaj :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori