U sestom mesecu trudnoce sam i secer mi je ispod normale.Da napomenem da mi je mama imala povisen secer.Ginekolog mi je dao uput da radim test opterecenosti na secer(OGTT).Rezultati su mi bili ovakvi:
4.0
Nakon 60 min - 5.2
Nakon 120 min- 2.5
Radjeno mi je sa 50g.
Da li je to dobro?
Test opterecenosti na secer
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
test opterecenja na glukozu
Mislim da su ti relativno dobri rezultati,ali s obzirom da si trudnica nisam sigurna.U prvom satu imas dovoljno insulina pa ti je secer 5,2,a u trecem satu imas samo 2,5 secer sto moze da ukazuje na visak insulina koji je tvoj pankreas nepotrebno izlucio.Moguce je da ce te doktor upututi da uradis IRI.To je nalaz rezidualnog insulina i tu se vidi kako ti radi pankreas.Sa ovim rezultatom sigurno neces imati problem sa dijabetesom,mozda u starosti i to zavisi od tvog nacina zivota.Zdrava hrana,fizicka aktivnost,manje stresa i uzivaj u zivotu.Naravno sve ovo shvati kao laicko misljenje,lekar je taj koji ce ti reci strucno!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
pisem zbog upozorenja
Neznam sta se desava kod trudnica, i pisem ovo da bi svakako otisli kod nekohg dobrog dijabetologa koji ima iskustva u radu sa trudnicama.
Prvo je neobicno da je radjeno sa 50 gr secera, test se standardno radi sa 75 gr, mozda je ovo specijalno za trudnice, Secer 4,o je OK 5,2 super ali 2,5 je jako sumnjivo, nije mi jasno kako tada niste pali u hipoglikemiju, ili rezultat nije tacan ili je vas pankreas bio jako potaknut da luci insulin da ste ga imali previse, a to ipak znaci da regulacija nije bila dobra jer je posle 120 min dobar secer kad se vrati na pocetnu vrednost u ovom slucaju na 4,0.
Sve samo radi toga da sve proverite jos jednom jer je dete u pitanju.
Prvo je neobicno da je radjeno sa 50 gr secera, test se standardno radi sa 75 gr, mozda je ovo specijalno za trudnice, Secer 4,o je OK 5,2 super ali 2,5 je jako sumnjivo, nije mi jasno kako tada niste pali u hipoglikemiju, ili rezultat nije tacan ili je vas pankreas bio jako potaknut da luci insulin da ste ga imali previse, a to ipak znaci da regulacija nije bila dobra jer je posle 120 min dobar secer kad se vrati na pocetnu vrednost u ovom slucaju na 4,0.
Sve samo radi toga da sve proverite jos jednom jer je dete u pitanju.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
kako moze 2,5 mmol/lit da posle tri sata bude dobar rezultat?. Sve ispod 4 moze kod mnogih osoba da vodi OPASNOJ hipoglikemiji. Ako se trudnica tada dobro osecala, sigurno analiza nije bila dobra. ili svakako mora da konsultuje nekog drugog endokrinologa za taj rezultat. Ja sa 3,5 skoro da ne mogu da hodam, ali je to individualno.