tekst u NIN-u

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

tekst u NIN-u

Post od Diabeta »

Da li ste možda pročitali današnje izdanje lista NIN? Na naslovnoj strani je bočica insulina i tekst "Dijabetičare ubijaju, zar ne?"
Zanima me šta mislite o celoj priči...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

ima li tekst na netu negde?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Može da se čita sa www.nin.co.yu samo ako se pretplatiš... Što će reći ili kupi na trafici, ili na netu :)
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Evo reakcija udruženja dijabetičara iz Kranja... Pismo su poslali redakciji NIN-a. U prilogu maila je i lista sa cenama lekova u Sloveniji, kao i Pravilnik o medicinskim pomagalima koja im fond odobrava. To je ogroman fajl da bih ga zakačila za ovu poruku, ali mogu da pošaljem mailom onome koga bude zanimalo...

Poštovani,
za rubriku Odjeci.

Diabetes ne boli.Diabetes je jednosmerna ulica.Osnovno načelo u svetu je da se diabetes ne leči nego se vodi. Da bi se uspešno vodio moraju biti obezbeđeni lekovi i neophodna pomagala. Slabo vođenje diabetesa ima za posledice niz strašnih bolesti koje, ne samo da su boleće i koje su opterećenje za diabetika,njegove najbliže i društvo, na kraju vode u smrt. Na kraju krajeva, neadekvatno vođenje diabetesa, svako društvo stostruko plaća.

Sam sam diabetičar na intezivnoj insulinskoj terapiji. To znači da injektiram insulin četiri puta dnevno; tri puta kratkog i jedanput dugodelujućeg-noćnog. Naravno da to obavljam pomoću dva pena. Jedan je za kratkodelujući a drugi za dugodelujući insulin.Karpule su od 3 ml, odnosno jednoj karpuli za 300 jedinica insulina.

Čitajući najnoviji NIN (br. 2895 od 22.6.06.) na temu o diabetesu zaključio sam da je Srbija jako bogata država!

Zašto je Srbija bogata? Zato što plaća neke lekove i pomagala više od deset puta skuplje nego drugi u svetu! Dali zbog neznanja ili neinteresovanja? Ili ...?

Odgovor leži u sledećoj kalkulaciji:

Ako su navedeni podaci u pomenutom članku tačni, najeftinija STOjedinična karpula (ne 100 jedinična bočica??) košta 1.970 DIN, ili 19,70 din. za jednu jedinicu insulina.
U Sloveniji to izgleda ovako: kutija sa pet TRISTO jediničnih karpula insulina Humulin R ili Humulin N (ukupno 1500 jedinica insulina) košta 6.880,67 SIT ili ca: 4,6 SIT na jedinicu insulina. Preračunano u dinare je to 1,7 dinara na jedinicu insulina. Ako je poznato da svi svetski proizvođači insulina NOVO NORDISK, Lilly,... imaju približno iste cene za za iste tipove insulina (pogledaj prilog LEKOVI-CENOVNIK na 28.,29.,... strani), jedino što mogu da zaključim je to da nešto baš ne miriši lepo u državi Srbiji. Neko tu nekoga z.......!
Ako je Država Srbija spremna da podnese, iz meni potpuno nerazumljivih razloga, takav paritet cena, onda je stvarno bogata, I pored takvog bogatstva i sa tim cenama je normalno da pravi selekciju i da ima privilegovane diabetičare. To šta nije normalno da se vraća 10-20 godina u nazad. Na flašice insulina i špriceve. E' to je sramota.

Za informaciju da dopunim još to:
- aparat za merenje šećera u krvi košta u Sloveniji približno 4.000-6.000 dinara, zavisi od tipa i proizvođača uz neograničnenu garanciju. To znači da ako prodavcu, disdtributeru donesete ispravan, može i neispravan, to uopšte nije važno i to od bilo kojeg proizvođača, dobijete nov-njegov (njegovog principala) aparat besplatno (zarada je na testnim trakama-listićima).
Od strane slovenačkog RZZO (ZZZS) diabetiku od insulina zavisnom, pripada nov aparat na svakih 5 godina uz samostalan izbor med ponuđenih desetak tipova.
- Testni trakovi-listići koštaju 53 din komad, bez obzira na proizvođača i distributera (meni pripada 400 listića na tri meseca ili za 400 merenja u sto dana; merim šećer četiri puta dnevno).Objašnjenje: pre približno godinu dana Država Slovenija je uslovila-ucenila, ili lepše rečeno, dogovorila se sa distributerima i proizvođačima testnih trakova da je Ona-Država spremna da njima plati toliko i toliko, I, ... brzo su se dogovorili.
- Igle za pen koštaju 16 din komad.
Uzgred,mali biser: negde oko prvog maja ove godine, pored kontejnera za đubre u Njegoševoj ulici u Zemunu, naleteo sam na četiri kutije grosističkog pakovanja, ca 20.000 kom. BD Micro-Fine, 8 mm-skih igli za pen. Izgleda da je neko to "prodao" po "nabavnoj" ceni.
- Sam pen, ne znam koliko košta, moja procena je oko 1.800 din i od strane slov. RZZO diabetik zavisan od insulina dobije po jedan pen za svaki tip insulina koji koristi, na svakih 36 meseci.

U sve gore navedene cene je uračunan PDV od 8,5% i sve troškove pokriva slovenački RZZO (ZZZS). Odluku o korišćenju pripadajuće opreme donosi lečeći diabetolog (bez ikakve komisije,napiše narudžbenicu i i to se preuzme u prvoj apoteki ili kod prvog distributera-prodavca) izuzev za insulinsku pumpu za koju se mora pridobiti posebna saglasnost RZZO (ZZZS). Svi ovi podaci su dostupni svakom građaninu posredstvom interneta na adresi www.zzzs.si

Branko Marković
gospodar (ekonom) Društva Diabetikov Kranj
Kranj, R.Slovenija

P.S. Ovaj dopis ću proslediti i poštovanoj gospođi Steli Prgomelja, predsedniku Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Beograda a Vi, poštovana redakcijo, komotno gospođi Svetlani Vukajlović, direktoru RZZO, resornom ministru, ministru financija,...
secerko75
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 22, 2004 10:53 pm

Post od secerko75 »

Mislim sta reci,uvek ista prica u srbiji ;kako se obogatiti na tudjoj nesreci.....
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Mislim da u pitanju nije toliko bogacenje koliko neznanje, nesposobonost (nepismenost) i nezainteresovanost nadleznih. Cini mi se da ti vise vlada sistem "dok ide ide, a kad ne bude onda nece"..
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

dsara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 10:14 pm

Post od dsara »

Zamisli da njemu ne smeta sadrzaj teksta,nego samo naslov!Auuuu!
dzoniboj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 10, 2006 3:26 pm

a konferencija za novinare 10.jula?

Post od dzoniboj »

U Srbiji 400.000 dijabetic :roll: ara

BEOGRAD - U Srbiji ima 400.000 obolelih od dijabetesa od kojih je 50.000 na insulinskoj terapiji, vi{e od 15.000 njih prima dve i vi{e terapija dnevno, a regionalni regustari pokazuju da je me|u pacijentima i dve do tri hiljade dece, saop{tili su danas predstavnici Ministarstva zdravlja i Republi~ke komisije za dijabetes.
Predsednik Komisije za dijabetes dr Neboj{a Lali} istakao je da }e krajem godine mo}i da se utvrdi ta~an broj obolelih, kada se formira nacionalni registar, i dodao da Srbija, kada se poredi, to ~ini u odnosu na srednje razvijene zemlje Evrope i Skandinavije.
Dr Lali} je istakao da u odnosu na 2002. godinu, kada je usvojen Nacionalni vodi~ klini~ke prakse, danas tri do ~etiri puta vi{e pacijenata koristi PEN brizgalice, a posle primene novog pravilnika o medicinsko-tehni~kim pomagalima Republi~kog zavoda za za{titu zdravlja, prvi put su, posle vi{e od 15 godina, nabavljene i insulinske pumpe.
Pomo}nik ministra zdravlja dr Vasilije Anti} istakao je da je na prevenciji i le~enju ovih bolesnika mnogo ura|eno u odnosu na 2002. godinu, da se broj pacijenata u bolnicama smanjio, a da }e se uspe{nost le~enja hroni~nih komlikacija, kao {to su {log i slepilo, videti tek za pet do {est godina.
Dr Anti} je rekao da je 15.000 pacijenata na intenzivoj terapiji, koji koriste test trake za odre|ivanje glikemijena u intenzivnoj terapiji, dobilo pravo da ih nabave preko Republi~kog zavoda za zdravstvenu za{titu i da njihova pro{e~na cena za jedan mesec iznosi oko 2.000 dinara. "Kada se o cenama radi, apsolutno je sigurno da su one iste ili ni`e u odnosu na zemlje u okru`enju, posebno u odnosu na Sloveniju, Hrvatsku i Italiju", kazao je dr Anti}. (Tanjug) :roll: :roll: :roll:
.........Ili su nasi postupci (unapred) determinisani u kom slucaju mi za njih nismo odgovorni, ili su rezultat slucajnih dogadjaja, u kom slucaju za njih nismo odgovorni......
DEJVID HJUM
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da, videla sam, danas je bilo u dnevnicima, pošto je održana konferencja za štampu. Prilozi nit' smrde nit' mirišu... :o :-? :roll:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Kao na primer ovaj, koji je pri tom i netačan, a iz vesti TV B92:

400.000 dijabetičara u Srbiji
10. jul 2006. | 15:41 | Izvor: B92
Beograd -- Broj obolelih od šećerne bolesti poslednjih godina je u velikom porastu, i u svetu i u zemlji.

U Srbiji još ne postoji nacionalni registar dijabetičara, ali prema nekim istraživanjima, obolelih od te bolesti ima oko 400.000, a oko 3.000 su deca. Šećerna bolest je često nasledna, ali je sve veći broj onih koji od nje obolevaju zbog nepravilne i neredovne ishrane.

Sklonost ishrani s mnogo slatkiša, ali i slanih stvari, gojaznost, smanjena fizička aktivnost, stres i nerviranje mogu da dovedu do oboljevanja od šećerne bolesti. S obzirom na to da mnogo dece veoma rano dobija tu bolest, pretpostavlja se da je uzročnik virus. Nebojša Lalić, predsednik Komisije za šećernu bolest, kaže da je kod dijabetesa tipa 1 karakteristično to da organizam sam razara ćelije koje luče insulin. "On se u 70 odsto slučajeva javlja do 17. godine. U velikom procentu javlja se u ranom detinjstvu. Pedijatri mogu da kažu da ima pacijenata koji su nekoliko meseci po rođenju dobili tu bolest ili u prvim godinama života. Imamo dosta pacijenata kojima je bolest otkrivena do pete godine", kaže Lalić.

Srbija se, iako ne spada u ekonomski razvijene zemlje, u pogledu dijabetološke zaštite nalazi veoma visoko, trenutno na prelazu između visokog i najvišeg nivoa zaštite. Prema Svetskoj zdravstvenoj ogranizaciji, u zemljama u tranziciji broj obolelih godišnje biva veći 50 odsto, dok je u Srbiji taj rast nešto sporiji, 30 odsto.

Vasilije Antić, iz Ministarstva zdravlja, navodi da neki podaci pokazuju da se broj lečenih dijabetičara od akutnih komplikacija, kao što su hipoglikemija i hiperglikemijska koma, u bolnicama smanjio.

Oko 50.000 pacijenata je na insulinu, a na tržištu se može naći najkvalitetniji insulin. Postoje dva načina davanja insulina, špricom iz bočice ili pen-terapija. Pen-terapija je duplo skuplja, pa zato nemaju svi bolesnici pravo da ga dobijaju na recept, već oni koji primaju insulin dva i više puta dnevno, deca i mladi do 26 godina, slepi i slabovidi.

Link je
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=204202

Inače, nisam videla da je RTS, kao javni servis, bilo šta imao od priloga na ovu temu sa današnjeg skupa (!?)
Odgovori