Za Stelu
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Za Stelu
Pacijent mi se zali da mu se stalno odlepljuje deo ispod koga je igla od insulinske pumpe, a onda mu se iglica 'seta' i ozledjuje ga... Postoji li neki alternativni lepak?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Mojoj devojcici se desilo samo jedanput da se odlepi flaster, ali je to bila situacija kada se spustala niz tobogan, pa je zakacila crevo i bukvalno iscupala i flaster i kanilu. Inace, flaster toliko cvrsto drzi , da mi zaista nije jasno kako je to moguce da se odlepi. Pre stavljanja katetera, potrebno je dobro obrisati kozu benzinom, kako ne bi bilo masnoca na tom mestu. Nije mi isto jasno kako ga "igla" povredjuje, kada tu nema igle, vec tanka, fleksibilna, plasticna kanila. Da li on uopste vadi iglu koja sluzi samo za uvodjenje ove plasticne, a onda se izvadi?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
I ja sam se pitala ista pitanja kao i kdanijela
Nego, da odgovorim na pitanje....
Postoje dve opcije:
1. da naprska "Rexona" dezodoransom to mesto i da ga obriše suvom vaticom nakon toga, pa da onda plasira kateter kao i obično.
2. da namaže kožu silikon gelom za ožiljke "Dermatix" (kupuje se u apoteci), pa da onda plasira kateter. Može malo i ivice flastera da namaže. Tada neće spadati, makar proveo ceo dan u bazenu
Ovaj gel koriste recimo i osobe sa stomom.

Nego, da odgovorim na pitanje....
Postoje dve opcije:
1. da naprska "Rexona" dezodoransom to mesto i da ga obriše suvom vaticom nakon toga, pa da onda plasira kateter kao i obično.
2. da namaže kožu silikon gelom za ožiljke "Dermatix" (kupuje se u apoteci), pa da onda plasira kateter. Može malo i ivice flastera da namaže. Tada neće spadati, makar proveo ceo dan u bazenu

Ovaj gel koriste recimo i osobe sa stomom.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Kontakt:
Benzinom???? Dovoljan je sapun i voda, opciono alkohol, koji se baš i ne preporučuje jer isušuje kožu.kdanijela napisao: Pre stavljanja katetera, potrebno je dobro obrisati kozu benzinom, kako ne bi bilo masnoca na tom mestu.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Nema na čemu. Baš me zanima ishod...
P.S. Crteži su Vam fantastični!!! Mogli bismo da napravim strip o dijabetesu, ili da pojedinačno objavljujemo na sajtu i u "Partner"-u.

P.S. Crteži su Vam fantastični!!! Mogli bismo da napravim strip o dijabetesu, ili da pojedinačno objavljujemo na sajtu i u "Partner"-u.
Dobro je da se mjesto uboda ocisti, kao sto je vec receno, da bi se uklonila "mrtva" koza.. mada mi je cudno da mu se odljepljuje. Razlog isto moze biti da je stavio iglu u udubljenje, snaci, najbolje je kada je podloga ravna ili ispupcena vani, onda flaster uhvati cijelom povrsinom.
Ja sam svojevremeno korisio jednu stvar koja se zvala SkinPrep, pravi je neka danska firma ako se ne varam, od koje se stvarao kao plasticni film. Elem, to mi je davalo veliku iritaciju ispod flastera tako da me je svrbilo do nesvijesti.
Recite pacijentu da proba da se ubode na mjesto gdje je podloga ravna pa da vidi ako ce da ima iste posljedice.
Ja sam svojevremeno korisio jednu stvar koja se zvala SkinPrep, pravi je neka danska firma ako se ne varam, od koje se stvarao kao plasticni film. Elem, to mi je davalo veliku iritaciju ispod flastera tako da me je svrbilo do nesvijesti.
Recite pacijentu da proba da se ubode na mjesto gdje je podloga ravna pa da vidi ako ce da ima iste posljedice.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Saradnik
- Kontakt:
BoJJo, samo da ti kažem da ovde imamo samo Quick Setove.... Ni jednu drugu opciju, kao ni ostale potrepštine iz proizvođačkog programa ne možemo ovde da kupimo... 

-
- Saradnik
- Kontakt:
Eh, sad sam malo zatečena, ali kad smislim - poslaću predloge
Ne znam da li da bude samo šaljivo, ili bismo mogli i neki edukativni element da ubacimo kroz šalu... Možda bismo mogli i na ovom forumu da pokrenemo predloge za scenario...
Elem, čula sam se sa bratom Vašeg pacijenta i ponovo smo usmeno razjasnili neke stvari, pa me zanima da li su uspeli da reše problem. Velika šteta bi bila da dečak nije u mogućnosti da nosi pumpu, koja mu toliko puno pomaže.

Elem, čula sam se sa bratom Vašeg pacijenta i ponovo smo usmeno razjasnili neke stvari, pa me zanima da li su uspeli da reše problem. Velika šteta bi bila da dečak nije u mogućnosti da nosi pumpu, koja mu toliko puno pomaže.