Za Stelu

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Za Stelu

Post od dr ivica »

Pacijent mi se zali da mu se stalno odlepljuje deo ispod koga je igla od insulinske pumpe, a onda mu se iglica 'seta' i ozledjuje ga... Postoji li neki alternativni lepak?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kdanijela »

Mojoj devojcici se desilo samo jedanput da se odlepi flaster, ali je to bila situacija kada se spustala niz tobogan, pa je zakacila crevo i bukvalno iscupala i flaster i kanilu. Inace, flaster toliko cvrsto drzi , da mi zaista nije jasno kako je to moguce da se odlepi. Pre stavljanja katetera, potrebno je dobro obrisati kozu benzinom, kako ne bi bilo masnoca na tom mestu. Nije mi isto jasno kako ga "igla" povredjuje, kada tu nema igle, vec tanka, fleksibilna, plasticna kanila. Da li on uopste vadi iglu koja sluzi samo za uvodjenje ove plasticne, a onda se izvadi?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iskreno, nemam pojma sta on radi, to je zapravo brat mog pacijenta. Danas sam ga uputio na prijateljicu koja takodje ima pumpu, pa se nadam da ce problem biti resen.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

I ja sam se pitala ista pitanja kao i kdanijela :D
Nego, da odgovorim na pitanje....
Postoje dve opcije:
1. da naprska "Rexona" dezodoransom to mesto i da ga obriše suvom vaticom nakon toga, pa da onda plasira kateter kao i obično.
2. da namaže kožu silikon gelom za ožiljke "Dermatix" (kupuje se u apoteci), pa da onda plasira kateter. Može malo i ivice flastera da namaže. Tada neće spadati, makar proveo ceo dan u bazenu :D
Ovaj gel koriste recimo i osobe sa stomom.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

kdanijela napisao: Pre stavljanja katetera, potrebno je dobro obrisati kozu benzinom, kako ne bi bilo masnoca na tom mestu.
Benzinom???? Dovoljan je sapun i voda, opciono alkohol, koji se baš i ne preporučuje jer isušuje kožu.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

HVALA NAJLEPSE! :) Prenecu ovo pacijentu vec sutra!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nema na čemu. Baš me zanima ishod... :D

P.S. Crteži su Vam fantastični!!! Mogli bismo da napravim strip o dijabetesu, ili da pojedinačno objavljujemo na sajtu i u "Partner"-u.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Dobro je da se mjesto uboda ocisti, kao sto je vec receno, da bi se uklonila "mrtva" koza.. mada mi je cudno da mu se odljepljuje. Razlog isto moze biti da je stavio iglu u udubljenje, snaci, najbolje je kada je podloga ravna ili ispupcena vani, onda flaster uhvati cijelom povrsinom.

Ja sam svojevremeno korisio jednu stvar koja se zvala SkinPrep, pravi je neka danska firma ako se ne varam, od koje se stvarao kao plasticni film. Elem, to mi je davalo veliku iritaciju ispod flastera tako da me je svrbilo do nesvijesti.

Recite pacijentu da proba da se ubode na mjesto gdje je podloga ravna pa da vidi ako ce da ima iste posljedice.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

BoJJo, samo da ti kažem da ovde imamo samo Quick Setove.... Ni jednu drugu opciju, kao ni ostale potrepštine iz proizvođačkog programa ne možemo ovde da kupimo... :-?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Diabeta, prihvatam ponudu za strip, samo posaljite scenario! :) I recite da li mislite na kratki "kaiš" strip ili na celu stranu.

Sve najbolje!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Eh, sad sam malo zatečena, ali kad smislim - poslaću predloge :D Ne znam da li da bude samo šaljivo, ili bismo mogli i neki edukativni element da ubacimo kroz šalu... Možda bismo mogli i na ovom forumu da pokrenemo predloge za scenario...

Elem, čula sam se sa bratom Vašeg pacijenta i ponovo smo usmeno razjasnili neke stvari, pa me zanima da li su uspeli da reše problem. Velika šteta bi bila da dečak nije u mogućnosti da nosi pumpu, koja mu toliko puno pomaže.
Odgovori