stanje secera kod prehlada

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

zeljkov tata
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 08, 2008 1:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

stanje secera kod prehlada

Post od zeljkov tata »

Zovem se Milko, iz Panceva sam i otac sam Željka starog 8,5 godina koji ima DM tip I od 12.juna 2008.godine. Prvi put se javljam iako ovaj sajt pratim od dolaska iz Arandjelovca 02.jula.Zanima me iskustvo ostalih kada se radi o stanju secera u slucaju prehlade.Naime, Zeljko vec 4-5 dana ima prehladu, pije cliacil tablete, ali seceri su mu dosta visoki.Idu i do 15,8.Pokusali smo da povecavamo doze insulina(postepeno) jer prima samo ujutru max.1 j actrapida i max. 5 j .insulatarda.Kada je imao 15 secer davali smo korektivnu dozu actrapida. juce se mu seceri bili 7,8 9,5 7,7 i 5,7 a danas 7,8 i 11,3. I pored toga sto mi je Diabeta u privatnoj poruci kazala da su visoki seceri uobicajeni kod prehlada, mene interesuje sta raditi u toj situaciji. Da li povecavati redovne doze, reagovati korektivnim ili cekati da stanje prodje uz iste, nepromenjene doze.Molim sve koji mogu i znaju da me posavetuju.
lukasam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 4:05 pm

Post od lukasam »

Pokusajte da povecate dozu insulina dok prehlada ne prodje.Kada seceri pocnu da padaju tada cete smanjivati insulin.Ako vam je za utehu moje dete ima secer ponekad i 32 i to bez prehlade.
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm

Post od iva5ra »

Samo postepeno povećavajte doze dok šećeri budu visoki ali u vašem slučaju oni već opadaju što znači da prehlada prolazi pa sad istim tempom smanjujte doze i vrtite se na stanje od pre prehlade! :P
zeljkov tata
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od zeljkov tata »

Hvala svima Vama na dobronamernim savetima posto jos nemamo dovoljno iskustva kod prehlada.Uzgred, secer u 18,20h je bio 4,5.

Zeljkov tata
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva5ra »

Suuuppppeeerrrrrrrr to je znak da prehlada prolazi ihhhhhiiiii!!! :P :P :P
djanaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 4:50 pm

Post od djanaj »

Ono sto je jako bitno kod bilo koje bolesti je da dolazi do pojave ketona (acetona) u krvi koji su jako opasni. Ono sto nama preporucuju ovdje u Kanadi je da u slucaju bilo kakve bolesti osim secera mjerimo i ketone (bilo stapicem u mokraci ili posebnim trakicama za mjerenje ketona u krvi). U slucaju da su seceri 6-13 mmol/L i nema ketona ili samo malo preporucuju da se ne daje ekstra insulin nego da se secer i ketoni mjere svaka dva sata. Ako su seceri >13 mmol/L i ketoni su umjereni ili veliki onda da se osim uobicajenog insulina daje extra 10-20% od ukupne dnevne doze insulina, brzodjelujuceg i mjeri se svaka dva sata. Isto vrijedi i ako su seceri veci od 17 mmol/L sa ili bez ketona.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ketoni se pojave kao posljedica gladovanja, dugotrajnog visokog secera ili zbog infekcije u tijelu. Kad je rijec o ovom prvom, mora da se jede, a sva tri zahtijevaju povecane doze inzulina. Kod obicne prehlade u sustini i ne bi trebalo da dodje do pojave ketona ako je secer pod kontrolom.

Iz licnog iskustva znam da su ketoni zagarantovani kada se pokvari stomak.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
zeljkov tata
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od zeljkov tata »

Danas su nam rezultati bolji 7,4 ujutru, 3,9 u podne, 5,4 u 18,30 ali me je malo razocaralo 11,1 u 21,45. Mozda je razlog tome sto smo vecerali dosta dugo od 18,15 pa cak do 19,50 jer je tata pripremao rostilj a sin dolazio svakih 5 minuta po zalogajcic. Pored toga uzeo je i malo cipsa 15 minuta pre merenja a i uplasio se jer je nezgodno pao i udario se.

U svakom slucaju zeleo bih da se narednih dana nastavi ova tendencija popravljanja rezultata ciji prosek za 7 dana je oko 9.

A sto se tice ketona koje je pomenuo djanaj, istih je bilo 09. i 10. 09.Verovatno se to smatra ketonima u tragu kada traka pokazuje oznaku 5.

Izvinjavam se svima ako Vas gnjavim svojim izvestajima ali mi puno znace Vasi saveti i podrska.

Hvala i iva5ra i boJJo.

Zeljkov tata
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva5ra »

Izbacite čips pun je UH a večeru jedite u okviru 30 min!Dok je aktuelna prehlada kod nas je uvek dobro funkcionisala supa i naravno paradajz čorba.Rezultat jutarnji je malo povišen i to treba preispitati,šta može biti uzrok i naravno opet korigovati doze insulina da se pokriju ta kritična vremena ali uvek postepeno bar je kod nas to uvek bilo OK :P :P :P Naravno uvek uračunajte i promenu vremena pozz :P
zeljkov tata
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od zeljkov tata »

Hvala iva5ra.

Jutros je secer opet visok 10,7 ali primetili smo, kada je uvece visok ujutru se smanji minimalno.Nismo zeleli da reagujemo korektivnim actrapidom jer smo se plasili hipoglikemije a i u Banji su nam govorili da se korektivna doza daje samo kad je preko 15.Videcemo sta ce biti u podne i koliko ce redovne doze da smanje secer posto zbog ovog vremena namamo mogucnosti da izlazimo napolje da bi trcali i igrali fudbal.

Zanima me sta Vi, roditelji dece sa d.m. mislite o upotrebi trake za trcanje za slucaj kada je lose vreme napolju, a deci je potrebna fizicka aktivnost.

Zeljkov tata
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva5ra »

Mogućnosti igranja i vežbanja u kući su nebrojene a i traka je super!Iva skače,đuska radi neke vežbe koje je ona izmislila idemo i napolje više puta zbog stepenica i one su idealna a mi živimo na 4 spratu a nemamo lift ispade sad baš super i naravno da se po ceo dan sa sestrom jurca po kući,tako da i te uobičajene dečije aktivnosti znaju da budu ravne nekim drugim aktivnostima!Mi dajemo korektivne doze preko 12 ali to je baš,baš retko pozz :P :P :P Narvno marite i noću glikemiju u 03 da bi bili sigurni da ne upadne u hipo!!!
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

zeljkov tata napisao:Hvala iva5ra.

Jutros je secer opet visok 10,7 ali primetili smo, kada je uvece visok ujutru se smanji minimalno.Nismo zeleli da reagujemo korektivnim actrapidom jer smo se plasili hipoglikemije a i u Banji su nam govorili da se korektivna doza daje samo kad je preko 15.Videcemo sta ce biti u podne i koliko ce redovne doze da smanje secer posto zbog ovog vremena namamo mogucnosti da izlazimo napolje da bi trcali i igrali fudbal.

Zanima me sta Vi, roditelji dece sa d.m. mislite o upotrebi trake za trcanje za slucaj kada je lose vreme napolju, a deci je potrebna fizicka aktivnost.

Zeljkov tata
Ja vam mogu reci sta mislim kao bivse dijete dijabeticar. Mislim da je traka za trcanje malo drastican potez, militantan :) Malom je 8,5 godina, necete ga maltretirati kao vojnika samo zato sto mu je secer povisen i potrebna mu fizicka aktivnost. Osim toga, traka nije sport za dijete - za dijete je, kao sto ste pomenuli - lopta, drustvo i slicno, a kad vrijeme ne dopusta, onda jednostavno zaobidjite sport - pustite ga da bude dijete.

Sto se nalaza tice, taj od 3,9 mi se ne svidja.. da mozda ne treba korigovati dozu ili obrok prije? Sto se vecere tice, pravili ste rostilj, jeo je malo cipsa itd.. znaci uzmete marginalno vecu dozu. A to sto su vam rekli u banji da cekate 15 pa da tek onda korigujete inzulinom je malo nejasno, jer mi koji smo na pumpama korigujemo cijelo vrijeme, ne vidim zasto bi on cekao da mu sa 11 skoci na 15 pa tek onda da uzme par jedinica. To valjda i jeste svrha mjerenja secera.
I naucite Zeljka da primijeti simptome visokog/niskog.. pitajte ga kako se osjeca kad mu je secer 15 a kako kada je 3.5. Na taj nacin ce se nauciti kada je vrijeme izmjeriti secer, tj, moci ce da primijeti kada nesto nije u redu.

Pozdrav!
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
zeljkov tata
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od zeljkov tata »

Hvala boJJo na informacijama.

Sve ovo nikako da prodje i cini mi se da traje kao vecnost.Seceri pocnu malo da se normalizuju pa opet skoce.Sinoc 11,7 a jutros 11,3.Posto je juce u podne bio 3,0 smanjili smo actrapid sa 1j na 1/2 j a insulatard povecali sa 5 na 5 1/2 jer su seceri pred veceru i uvece bili uvecani.Jednu korektivnu jedinicu actrapida dali smo u 18,30 h jer je secer bio 15,9. Plasili smo se jutros da povecamo za celu jedinicu insulatarda jer po formuli Stele iz knjige Moj dzepni pankreas jedna jedinica smanjuje kod Zeljka secer za 13,3 jer ima 27 kg a dnevno prima 6 jedinica insulina ukupno.

Da li smo ispravno postupili?
Molim za misljenje.Hvala

Zeljkov tata
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Željku će po formuli jedna jedica Actrapida smanjiti šećer za 13,3. Naravno, to je okvirno, pošto nije na pumpi. U principu ste dobro uradili, sačekajte još danas da vidite sa istim režimom kako se šećeri ponašaju. Ako opet ne valja, menjajte.
Pošto su mu noću šećeri visoki, ako se tako nastavi, vidite sa lekarom o mogućem uvođenju Insulatarda i uveče. To je samo predlog.
Nadam se da je ovo samo privremeno i posledica prehlade.

Vidim da već sasvim solidno baratate "matematikom dijabetesa" i to me raduje :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva5ra »

Da li ste vi na pumpi?Nadam se da shvatam dobro i da je pen u pitanju a ako jeste to za obaranje ne važi nego vi svakog dana povećavate jedinicu TARDA jer su popodnevni i večernji rezultati loši a on deluje tada i naravno pred večeru ako je potrebno korektivnu dozu ACT!Večernju van. dozu nadam se dajete u 18.30 i ona će do ponoći odradit zajedno sa tardom pa tad merite rezultat i naravno noću !Pozz!
Odgovori