Šta ste sve pokušavali?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Šta ste sve pokušavali?
Volela bih da znam šta ste sve koristili u ishrani da bi bolje kontrolisali šećere i koliko ste uspeha imali???
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Mene ovde zanima nekoliko stvari da bih mogla da ti odgovorim, a to su:
1. Od koliko kalorija ti je prepisana dijeta?
2. Kolika ti je doza insulina?
3. Koliko imaš kilograma?
4. Kada ti se pojavljuju skokovi, u koje doba dana?
Drugo, kod svakog od nas je različita situacija, ali recimo da jedna insulinska jedinica obara nivo šećera za oko 2 mmol/l. Pri temperaturi i većim fizičkim naporima dijetu treba povećati za oko 300 kcal. Takođe, i doze treba adekvatno povećati, ali ako ne znaš koliko - najbolje je posavetovati se sa endokrinologom. Ja bih znala šta treba da uradim, ali to važi za mene i moje potrebe
1. Od koliko kalorija ti je prepisana dijeta?
2. Kolika ti je doza insulina?
3. Koliko imaš kilograma?
4. Kada ti se pojavljuju skokovi, u koje doba dana?
Drugo, kod svakog od nas je različita situacija, ali recimo da jedna insulinska jedinica obara nivo šećera za oko 2 mmol/l. Pri temperaturi i većim fizičkim naporima dijetu treba povećati za oko 300 kcal. Takođe, i doze treba adekvatno povećati, ali ako ne znaš koliko - najbolje je posavetovati se sa endokrinologom. Ja bih znala šta treba da uradim, ali to važi za mene i moje potrebe

-
- Aktivan član
Prepisano mi je 2000 kal ali nikada ne mogu da unesem toliko - previše mi je! Šećeri su uglavnom stabilni. Skokove imam samo kada se nerviram i kada su velike vrućine. Trenutno primam 6 jedinica pre svakog obroka - bistri insulin, i 8 jedinica u 22h mutnog insulina. Ne jedem slatko, ne pijem, ne jedem svinjetinu i to mi je dovoljno da održavam normalne nivoe šećera. Posle obroka - 2h posle - šećeri su mi najviše 8. Ipak moraću da isprobam nove insuline obzirom da su sada na pozitivnoj listi. Jedini je problem što ne znam kako da reagujem na te emotivne skokove jer mi se dešavalo da povećam insulin samo za 2 jedinice a onda dobijem hipo iako su mi šećeri bili veoma visoki. Izgleda da moj pankreas još uvek povremeno ima reakcije pa su ove situacije pomalo nepredvidive.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Možeš da uradiš test (c-peptid) da vidiš kolike su ti rezerve pankreasa. Novi insulini (Lantus i Novorapid) nemaju te oscilacije u delovanju kao što imaju Insulatard i Actrapid, tako da ćeš sa njima sigurno imati bolju kontrolu. Osim toga, doziranje je moguće na 1 jedinicu, što je odlično za prevenciju hipoglikemije. Stresove i vrućine ne može ublažiti insulin, videla si i sama da se dešava hipo. Što se vrućina tiče, nećeš jedno vreme imati poteškoća jer nam se smeše niže temperature.
Stres savlađuj šetnjom, nekim hobijem, druženjem, odmaranjem i eventualno vitaminima. 

-
- Aktivan član
Radila sam C-peptid u maju. Rezerve i nisu neke ali još uvek postoji pristojna reakcija - radila sam gluforminski testi - C peptid u nultom i šestom minutu. Ne smem da radim ivaj test u trudnoći ali posle porođaja ću probati, pa da vidim kakva su kretanja i da li za mene još ima nade za oporavak. Jako me ljuti što od lekara za svako moje pitanje odgovor počinje sa : "Možda ...." a onda ide "...ali nismo sigurni... možda i nije tako...". Ipak sam očekivala barem odgovor na pitanje : Šta je prouzrokovalo dijabetes u mom slučaju? Tako da sada verujem samo sebi i svojoj intuiciji. 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Poruka za MERY
Mali savet glasi:ako u trudnoci nesmete da radite glukagonski test i odredjujete C-peptid a zelite da znake kakva je situacija sa Vasim pankreasom odnosno sa Vasim rezervama insulina onda mozete da radite test na insulin,koji je u vrlo dobroj korelaciji sa C-peptidom,tako sto ce te otici u neki institut/recimo INEP/i uraditi insulin pre dorucka ,doruckovati i sat posle dorucka ponovo odrediti insulin.Naravno ovde treba prema Vasem statusu da odredite velicinu dorucka da ne dodje do jake hiperglikemije.Ovo je vrlo dobar test za one koji ne primaju insulin,pa je opasnost od hiperglikemije manja.
-
- Aktivan član
Ja bih ustvari najviše volela da sa malim dozama imam savršene šećere - npr 2 sata posle obroka da je manji od 7! Ali kod mene se potrebe za insulinom stalno menjaju - nekada opadaju a nekada rastu i stalno moraqm nešto da kalkulišem i da se preračunavam. Moguće da moj pankreas ime neke ispade koš uvek. U svakom slučaju navikavam se na sve ovo. Već i bez merenja mogu da osetim koliko mi nekada skaču šećeri. 

-
- Saradnik
- Kontakt:
Aha... Actrapid krene da deluje tek posle minimum pola sata, a za to vreme si ti vec verovatno zavrsio sa klopom. Najveca mudrost je ta da potrefis tajming, odnosno da se vreme kada klopa krece da dize secer usaglasi sa vremenom pocetka delovanja insulina.Indijaner napisao:Pravo da ti kazem Diabeta,cim primim insulin klopam posle 5 minta.Mislis da to ima neke veze.
Ako je vec tako kako kazes, predji na Novorapid, on deluje posle 5 minuta