Šta se dešava sa Humulinom?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
Šta se dešava sa Humulinom?
Pozdrav svima i čestitke na sjajnom forumu! Da se najpre predstavim - imam 25 godina, student sam informatike iz Niša, imam dijabetes tip 1 od sredine 2007. Terapija - 3 x dnevno Humulin R uz obroke (12+13+12) i 1 x Humulin N pred spavanje (24).
Još pre jedno pola godine mi je endokrinolog napomenuo da ćemo možda morati da menjamo terapiju jer se humulini "povlače". Al ništa se nije desilo do danas, kad odoh do apoteke gde mi rekoše da već 2 nedelje ne dobijaju Humuline. Možete da zamislite kako sam se osećao kad su mi rekli da ne mogu da dobijem insulin jer ga nema! Niko od zaposlenih nije znao ništa konkretno da mi kaže šta je po sredi, samo su mi rekli da probam da obiđem sve njihove apoteke, pa ću valjda da ubodem negde nešto što je zaostalo. Tako je i bilo, posle jedno 3-4 promašaja sam uspeo da iskopam insulin, ali i nikakve dodatne informacije. Kod endokrinologa ću verovatno na pregled u toku naredne nedelje, ali rekoh da pitam i vas, možda ste upućeni... Dakle, šta se dešava sa Humulinima? Nadam se da neću morati da menjam terapiju, jer sam skroz navikao na nju, a i rezultati su mi odlični.
Još pre jedno pola godine mi je endokrinolog napomenuo da ćemo možda morati da menjamo terapiju jer se humulini "povlače". Al ništa se nije desilo do danas, kad odoh do apoteke gde mi rekoše da već 2 nedelje ne dobijaju Humuline. Možete da zamislite kako sam se osećao kad su mi rekli da ne mogu da dobijem insulin jer ga nema! Niko od zaposlenih nije znao ništa konkretno da mi kaže šta je po sredi, samo su mi rekli da probam da obiđem sve njihove apoteke, pa ću valjda da ubodem negde nešto što je zaostalo. Tako je i bilo, posle jedno 3-4 promašaja sam uspeo da iskopam insulin, ali i nikakve dodatne informacije. Kod endokrinologa ću verovatno na pregled u toku naredne nedelje, ali rekoh da pitam i vas, možda ste upućeni... Dakle, šta se dešava sa Humulinima? Nadam se da neću morati da menjam terapiju, jer sam skroz navikao na nju, a i rezultati su mi odlični.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: Šta se dešava sa Humulinom?
Proveriću, pa ću ti javiti. Malo je nezgodno da odmah dobijem info, jer je subota, ali potrudiću se 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net

-
- Saradnik
- Kontakt:
Dobila sam info od distributera, koji kaže da im uvoznik nije isporučio i da neće u narednih bar 7 dana...
U ponedeljak ću zvati uvoznika da vidim da li je to privremeno stanje, a po svoj prilici jeste. Super što si miran bar mesec dana
Javljam novitete čim saznam.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 8:54 pm
Hvala Bogu da ima jos neki dijabeticar tip 1 iz Nisa.... Sad mi je lakse kad znam da nisam jedina... 

Diabeta Express
svaka čast na brzim informacijama!
Ih bre Sanja, gde jedina... siguran sam da nas ima gomila, možda se samo neki vešto kriju
Recimo, moja drugarica iz odeljenja je dijabetičar, asistent na faksu, mali komšija iz zgrade, keva ima na poslu dve koleginice od kojih jedna ima sina a druga unuka dijabetičara, a to su sve samo oni koji mi iz momenta padaju na pamet, pri čemu nikad nisam bio član bilo kakvog udruženja dijabetičara ako tako nešto uopšte i postoji u Nišu. Tako da definitivno nisi jedina 

Ih bre Sanja, gde jedina... siguran sam da nas ima gomila, možda se samo neki vešto kriju

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 8:54 pm
Kako to da ja bas nikog ne znam!?
Bilo bi super kad bih mogla da pricam sa nekim ko me stvarno razume!
Svi za koje znam da su dijabeticari imaju tip 2 i preko 60 godina...
A sto se tice udruzenja mislim da kod nas tako nesto ne postoji. A bilo bi dobro da se organizuje.

Jao znam kako ti je u početku kad imaš zilion pitanja ali ne i kome da ih postaviš
Samo što je meni možda bilo malo lakše, jer, kao i svaki zaluđenik za računare, sve što me zanima iskopam na netu
Šaljem ti svoj mail u privatnoj poruci, pa možemo onda tako da nastavimo razgovor i da me pitaš ako te nešto interesuje, da se ne bi više udaljavali od glavne teme. A možeš i da otvoriš novu temu, da pitaš posetioce foruma da li ima još nekog iz Niša 

Ne volim da budem smarac, ali prekosutra idem kod endokrinologa, a posle toga tek za 3-4 meseca najranije, tako da bi bilo super da znam dal treba da trazim od njega novu terapiju ukoliko nece biti vise humulina. Stoga, izvini Diabeto na dosadjivanju, ali jel ima nekih vesti od uvoznika?
I jel mogu nekako to ja da proverim (na nekom telefonu, mailu il kako god) da ne bih tebe davio? 

-
- Saradnik
- Kontakt:
Evo, rekoh ti urethodnom postu. Izvini, ne stigoh da ih pozovem. Ne verujem da ćeš morati da menjaš terapiju, ali za svaki slučaj pozovi PharmaSwiss u Bgd-u jer su oni zvanični uvoznici. Proguglaj malo, ako ne nađeš broj, javi mi se na pp.
Nema potrebe da se izvinjavas
Hvala za info, izguglah im broj telefona, zvacu sutra, pa javljam ovde sta je bilo, mozda jos nekog interesuje.

Uh zvao sam ih malopre, i na zalost, rekli su mi da Humulina R i N jos uvek nema i da ne veruju da ce snabdevanje biti redovno do daljnjeg! Bezveze... bas mi krivo... To znaci da cu morati da trazim novu terapiju od endokrinologa. Sto znaci ponovno navikavanje i stroga kontrola i disciplina
Al sta je tu je... idemo dalje!
Pitanja:
1. Koji insulini imaju identicno dejstvo ko ovi moji, samo da su od drugih proizvodjaca? Actrapid i Insulatard? Jel njih pravi Novonordisk?
2. Da li mogu da ostvarim pravo na analoge ako su mi HbA1c rezultati dobri (od 5% do 6%), a imam svakodnevne hipoglikemije?

Pitanja:
1. Koji insulini imaju identicno dejstvo ko ovi moji, samo da su od drugih proizvodjaca? Actrapid i Insulatard? Jel njih pravi Novonordisk?
2. Da li mogu da ostvarim pravo na analoge ako su mi HbA1c rezultati dobri (od 5% do 6%), a imam svakodnevne hipoglikemije?
-
- Saradnik
- Kontakt:
Da, Actrapid i Insulatard su ti paralele za ove insuline.
Ako lekar misli da će ti biti bolje sa analozima, neka ti prepiše, pa probaj. Zadovoljavaš jedan uslov, a to je hipo. Drugi uslov je HbA1c veći od 7.5%. Međutim, lekar ako ima opravdanja da ti ih prepiše, to će i uraditi.
Zašto imaš hipo svaki dan?
Ako lekar misli da će ti biti bolje sa analozima, neka ti prepiše, pa probaj. Zadovoljavaš jedan uslov, a to je hipo. Drugi uslov je HbA1c veći od 7.5%. Međutim, lekar ako ima opravdanja da ti ih prepiše, to će i uraditi.
Zašto imaš hipo svaki dan?
Pa to je vec malo duza prica 
Ja sam dosta eksperimentisao sa terapijom i cesto menjao doze, da bih video sta mi najvise odgovara, i na kraju shvatio da mi lezi jedna po malo ekstremna verzija terapije
Objasnicu o cemu se radi, al odmah da kazem da je lekar odobrio ovu "moju" verziju doziranja insulina, tako da nemojte odmah mnogo da me kritikujete
Ukratko, ne brojim UH (jer me iskreno mrzi, mada znam da cu kad tad morati da pocnem), vec uz glavne obroke dajem malo vecu dozu insulina, za koju znam da ce sigurno biti dovoljna da pokrije obrok, pa i vise od toga. Dugo sam merkao, i na kraju video da je 12 i.j. prava merka, koja me uvek u roku od 2,5 do 3 sata dovede do hipoglikemije. Ovo znaci da obrok ne sme da mi bude slab, pa tako ako osetim da sam malo jeo, samo na kraju dodam krisku hleba (razanog). Cim osetim hipo odma cepam uzinu, koja je taman dovoljna da me izvadi iz hipo, drzi do narednog obroka, a ne otera secer u nebo jer jaci insulin od glavnog obroka tu pripomogne. I za uzinu sam takodje dosta eksperimentisao dok nisam naso pravu stvar. Meni lezi jedna "mazaljka" (pasteta, sirko, zdenka...) ili sendvic + plus mleko/sok/jogurt, a ako sam napolju kupim plazmu na trafici, ili ako nemam kad - pojedem sweet cokoladicu od koje se nikad ne odvajam i koja meni daje najbolje rezultate. I tako u krug. Ovo naravno meni radi posao, jer sam apsolvent, pa ne idem na faks, posao i slicno, vec su mi dani poprilicno ujednaceni po pitanju aktivnosti i ishrane.
Znam da ces sad reci, pa sto cekas hipo, sto ne uzmes da uzinas ranije ako vec znas da ce ti pasti secer. Jednostavno, mrzi me da gledam na sat, zaboravim se uceci, lupajuci bubnjeve, surfujuci netom il cime god, pa uvek dodje do hipo pre nego sto se ja setim da jedem. Hipo mi je odlican "orijentir", a i dobro znam da je prepoznam. Nekako sam se uvezbao dovoljno da znam da nema sanse da me strefi tolko jaka hipo da ja tu ne mogu nista da uradim.

Ja sam dosta eksperimentisao sa terapijom i cesto menjao doze, da bih video sta mi najvise odgovara, i na kraju shvatio da mi lezi jedna po malo ekstremna verzija terapije

Znam da ces sad reci, pa sto cekas hipo, sto ne uzmes da uzinas ranije ako vec znas da ce ti pasti secer. Jednostavno, mrzi me da gledam na sat, zaboravim se uceci, lupajuci bubnjeve, surfujuci netom il cime god, pa uvek dodje do hipo pre nego sto se ja setim da jedem. Hipo mi je odlican "orijentir", a i dobro znam da je prepoznam. Nekako sam se uvezbao dovoljno da znam da nema sanse da me strefi tolko jaka hipo da ja tu ne mogu nista da uradim.
-
- Saradnik
- Kontakt: