Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
Volim da jedem slatkise za dijabeticare i nasla sam neke koji mi imaju fin i uvjerljiv ukus iako su sa fruktozom.Npr.dijetalna Milka mi je super,i ne podize mi mnogo secer.Inace sam na insulinu od prosle nedelje mi je kontrola dobra...znam da cokolada i ostali slatkisi imaju mnogo masti,ali...eto.
Pa sam htjela da vas pitam,koliko vi konzumirate slatkisa?
Ubaciću se samo sa par saveta.
Ako već jedeš slstkiše za dijabetičare (fuj ), onda uvek obrati pažnju na dnevnu količinu koju proizvođač navede. Konkretno, na Nemačkim proizvodima (čokoladama, npr.) najčešće piše BE = 7 stuck, gde je BE oznaka za šećernu (ugljeno-hidratnu) jedinicu, a 7 stuck znači da možeš 7 kockica te čokolade da pojedeš.
Ukoliko znaš da barataš sa šećernim jedinicama i brojanjem ugljenih hidrata, onda ćeš znati koliko možeš dnevno slatkiša da pojedeš.
Ukoliko nisi ovladala brojanjem ugljenih hidrata i šećernim jedinicama, onda je ova moja priča uzalud
hihi
naravno da znam da baratam sa hlebnim jedinicama...ovo je vise pitanje koliko vi konzumirate,cisto da se uporedim sa vama
(sad ocekujem odgovore,paaa...ja pojedem jednu kockicu dijetalne cokolade kad mi je rodjendan i sl )
Eh, pa ja ti na ovom polju i nisam neki sagovornik, jer nisam slaba na slatko, koliko na slano
Ali, ne ustručavam se da pojedem parče dobre torte ili baklavu
Fruktoza umjesto obicnog secera je samo sipanje iz praznog u suplje. I obicni secer je "fruktoza" ali iz secerne repe. Probaj da jedes obicne slatkise i uzivaj, normalno, posle konzumiranja moras da uzmes brzi inzulin da bi ti secer ostao na normali.
Isto tako, ne zaboravi da kad uzmes inzulin posle cokolade ta energija ce obicno da ti se pretvori u maslo tako da ces lako da se ugojis.
Ja sam ovde kod mene nasao cokoladu koja je sladjena pravim zasladjivacima i ukus uopste nije los, mada nije ni idealan. Isto tako sam proljetos, doduse u Kanadi, kupio mlijecnu cokoladu koja je sladjena splendom. Bila je odlicna ali nema je ovde u Evropi.
Ja licno obozavam Ritter Sport, i to onaj sa keksom.. nema sanse da ga ostavim
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Ja ti ne preporucujem da uzimas slatkise sa obicnim secerom nikako! DIet milka je dobra, imas i dorina i nemacke i pionir, sve sa fruktozom! Fruktoza jeste secer ali slozen tako da mu treba dugo da se razgradi! To znaci da ce ti podici recimo jedna stangla za jednu ili jednu ipo jedinicu secer i to tek najmanje sat vremena posle jela, dok bi ti stangla obicne cokolade za 20 min napucala 3 jedinice sigurno! Ja sam u rmisiji i desava se da pojedem min 2 stangle dnevno, i kad moj pankreas normalno uspe da sredi tu fruktozu tvoj dodatni insluin ce bez problema...
ma znam,ne pada mi na pamet da uzimam obicne slatkise...i obicni secer je prirodan,ali da je isto-definitivno nije!Ma,fruktoza je 100 puta bolja,ne bi rizikovala sa obicnim secerom.Sjecam se da mi je jednom secer pao ispod 3,pojela sam malo vise od pola snikersa i skocio mi je na 18!A od dijetalne cokolade mi ne skoci toliko,bar ne tako brzo,ni da cijelu pojedem.
Ana_ napisao:ma znam,ne pada mi na pamet da uzimam obicne slatkise...i obicni secer je prirodan,ali da je isto-definitivno nije!Ma,fruktoza je 100 puta bolja,ne bi rizikovala sa obicnim secerom.Sjecam se da mi je jednom secer pao ispod 3,pojela sam malo vise od pola snikersa i skocio mi je na 18!A od dijetalne cokolade mi ne skoci toliko,bar ne tako brzo,ni da cijelu pojedem.
Secer ti nije skocio na 18 zbog pola Snickersa vec zbog toga sto je tijelo reagovalo na tvoju hipoglikemiju i samo ubacilo glukagon (secer iz jetre, je li) u tvoj sistem. Probaj da uzmes pola Snickersa kad ti je secer normalan pa ces vidjeti da reakcija uopste nije velika.
Moj savjet ti je da ne budes svog dijabetesa i ne izdvajaj se iz drustva zbog njega - kad ti se jede - jedi ali umjereno i onda uzmi inzulina da to pokrije. Obicni secer nam je i te kako potreban za svakodnevni zivot.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Ne bi bilo loše da imaš na umu da slatkiši uvek treba da se jedu posle glavnog obroka. Nemoj nikako jesti npr. čokoladu umesto užine. Ako želudac ima šta da vari pre slatkiša, oni će na red doći kasnije, a samim tim se i glikemija neće povećavati naglo.
Inače, provereno, obična čokolada sa lešnikom manje podiže šećer nego bilo koja mlečna sa fruktozom. Lešnik ima masnoća, a one usporavaju rast glikemije.
Objasnila sam i u knjizi, ali nema ko da čita
Ljudi van Srbije knjigu poručuju preko knjizara.com. Na žalost, CG spada u inostranstvo, a poslati nešto uz plaćanje pouzećem je fenomenalno komplikovano.
Druga opcija je ako imaš neke prijatelje/rodbinu da ti je kupe u Beogradu, pa da ti je pošalju običnom poštom. Knjiga je oko 5 evra