
OD SKORO DIJABETICAR-POMOZITE
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
OD SKORO DIJABETICAR-POMOZITE
PRE DVA MESECA SAZNALA SAM DA BOLUJEM OD SECERNE BOLESTI,SECER MI JE BIO 32.NAKON MESEC DANA PROVEDENIH U BOLNICI I ANALIZA KOJE SU MI RADILI,RECENO MI JE DA MI JE PANKREAS OSTECEN I DA NEMA NIKAKVU FUNKCIJU,RADI SE O SECERU TIP 1.SADA KORISTIM INSULIN 3-4 PUTA DNEVNO,A SECER MI NEKONTROLISANO VARIRA,CAK I PADA ISPOD NORMALE.OSECAM DA MI SLABI VID I IMAM DRHTAVICU.PA SAM RAZMISLJALA DA ODEM JOS KOD NEKOG LEKARA.DALI NEKO MOZE DA MI PREPORUCI NEKOG PROVERENOG STRUCNJAKA,NEKI CAJ ILI BILO STA STO JE NJEMU POMOGLO?INACE IMAM 20 GODINA,UNAPRED HVALA NA BILO KAKVOJ POMOCI. 

-
- Aktivan član
- Postovi: 166
- Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Novi Sad
Za pocetak, ako vec nisi, kreni sa sajtom www.diabeta.net. Tamo ces pronaci puno korisnih informacija vezanih za diabetes, pocev od toga sta je diabetes, koje su sve opcije tretiranja bolesti, pa sve do prakticnih informacija vezanih za ishranu dijabeticara. Najbitnije u tretiranju diabetesa jeste dobra glikemijska kontrola, sto bi znacilo - drzati secer sto je moguce blize normalnim vrednostima (4-6). To naravno nije bas lako uvek postici, ali uz dobru edukaciju i dobro poznavanje same bolesti moze se prilicno normalno ziveti.
Obzirom da si dijabeticar nekih 2 meseca, malo je cudno da ti vid slabi, jer se to kao komplikacija dijabetesa javlja tek posle nekoliko godina, i to kao posledica lose regulisanog dijabetesa. Moguce je da ti se vid pomuti u situacijama kada je secer ispod normale, tj. kada si u hipo stanju, a tada se javlja i drhtavica (slabost) koju osecas.
Za pocetak bi najbolje bilo da pronadjes dobrog dijabetologa (endokrinologa) koji ce te uputiti kako da pronadjes svoju optimalnu proporciju insulin/hrana/aktivnost, kako bi secer bio sto bolji.
Puno pozdrava i sve najbolje...
Obzirom da si dijabeticar nekih 2 meseca, malo je cudno da ti vid slabi, jer se to kao komplikacija dijabetesa javlja tek posle nekoliko godina, i to kao posledica lose regulisanog dijabetesa. Moguce je da ti se vid pomuti u situacijama kada je secer ispod normale, tj. kada si u hipo stanju, a tada se javlja i drhtavica (slabost) koju osecas.
Za pocetak bi najbolje bilo da pronadjes dobrog dijabetologa (endokrinologa) koji ce te uputiti kako da pronadjes svoju optimalnu proporciju insulin/hrana/aktivnost, kako bi secer bio sto bolji.
Puno pozdrava i sve najbolje...
HVALA PUNO
AKO BI MOGLA DA MI PREPORUCIS NEKOG DR. BILA BIH TI ZAHVALNA.SVAKI SAVET MI JE OD POMOCI. 

-
- Stalni član
- Postovi: 77
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Novi Karlovci
Naoruzaj se strpljenjem i znanjem i ziveces kao i svi drugi tvoji vrsnjaci.Za to je potrebno vreme i mnogo ucenja,a samim tim i iskustva.Nisi napisala iz kog si grada,pa ne mozemo da ti preporucimo strucnjaka.Ima ih dosta u nasoj zemlji,ali ima i mnogo pacijenata,pa nemaju dovoljno vremena za sve,a uz sve to pacijenti se bas i ne pridrzavaju saveta.Najvaznija je samokontrola i samodisciplina.Sama si svoj lekar i ako to prihvatis,uspeces.To sto imas problema sa vidom i drhtavicom,moze biti od hipo,ali naucno ne razjasnjeno je da se to u pocetku insulinske terapije desava nevezano za visinu glikemije.Moja cerka je imala u pocetku i trnjenje desne butine,sto me je tad prepalo,ali sam od dr dobila to objasnjenje.Sve je brzo proslo.Na ovom forumu imas mnogo korisnih saveta,listaj ga,mnogo ce ti pomoci i pitaj sve.Svi smo prosli kroz taj pocetak i hiljade nedoumica.Svim srcem sam uz tebe i zelim ti svu srecu ovog Sveta.
Dobrodosla u slatku druzinu Pere Kvrge..ili kako se vec zvao. Prvo, bez panike, jos uvijek si frisak dijabeticar, tako trebace ti jos par mjeseci dok se to sve ne stabilizuje. Mozda ce te 3-4 doze trebati da se raspodijele na 5-6 da bi raspored inzulina bio ravnomjerniji (sto veci broj doza, to bolje, normalno ukupna kolicina se raspodijeli).
Vid ti slabi, kao sto je Danijela vec rekla, najvjerovatnije zbog niskog secera koji moras da zaustavis. Obicno je dovoljna casa mlijeka ili kasika meda. Obrati paznju na to da kada ti secer padne, odmah ce da skoci posto i ti a i tijelo ubacujete dodatne kolicine secera u sistem, tako moras da mjeris krv i pariras dodatnim inzulinom kasnije ako secer pocne da ide previsoko na gore.
Ono sto bih ti ja preporucio je da registrujes (u svojoj glavi) sta si radila prije tih incidenata, tako da bi znala i uzrok - ako to dobijes posle inzulina, mozda si uzela previse ili si jela premalo ili si potrefila krvni sud, a mozda si jela prekasno, tj mozda bi trebala da prvo jedes pa onda das inzulin. Znaci, trebace ti malo vremena dok sve ovo ne prepoznas i ne rijesis pa ces onda moci i da stabilizujes kretanje secera.
Bitno ti je isto da ljudi oko tebe znaju za simptome hipoglikemije, za svaki slucaj.
Sto se doza tice, doktori su ti vjerovatno odredili koje inzuline, kada i koliko da uzimas. Moj "off the record" savjet ti je za pocetak da ih pratis, a kasnije ces sama vidjeti gdje su potrebne promjene, pa o tome ili popricaj s doktorom ili probaj sama. 2 jedinice manje ili vise te nece ubiti u svakom slucaju. No, te promjene ce ti biti potrebne, jer vremenom ti bolest "sazrijeva", tj stabilizuje se, tvoje tijelo se mijenja (staris
), hrana varira (cokolada, djavolje djelo
) itd..
I, bez panike, to sto ti se sada desava smo svi prosli i jos smo zivi
Vid ti slabi, kao sto je Danijela vec rekla, najvjerovatnije zbog niskog secera koji moras da zaustavis. Obicno je dovoljna casa mlijeka ili kasika meda. Obrati paznju na to da kada ti secer padne, odmah ce da skoci posto i ti a i tijelo ubacujete dodatne kolicine secera u sistem, tako moras da mjeris krv i pariras dodatnim inzulinom kasnije ako secer pocne da ide previsoko na gore.
Ono sto bih ti ja preporucio je da registrujes (u svojoj glavi) sta si radila prije tih incidenata, tako da bi znala i uzrok - ako to dobijes posle inzulina, mozda si uzela previse ili si jela premalo ili si potrefila krvni sud, a mozda si jela prekasno, tj mozda bi trebala da prvo jedes pa onda das inzulin. Znaci, trebace ti malo vremena dok sve ovo ne prepoznas i ne rijesis pa ces onda moci i da stabilizujes kretanje secera.
Bitno ti je isto da ljudi oko tebe znaju za simptome hipoglikemije, za svaki slucaj.
Sto se doza tice, doktori su ti vjerovatno odredili koje inzuline, kada i koliko da uzimas. Moj "off the record" savjet ti je za pocetak da ih pratis, a kasnije ces sama vidjeti gdje su potrebne promjene, pa o tome ili popricaj s doktorom ili probaj sama. 2 jedinice manje ili vise te nece ubiti u svakom slucaju. No, te promjene ce ti biti potrebne, jer vremenom ti bolest "sazrijeva", tj stabilizuje se, tvoje tijelo se mijenja (staris


I, bez panike, to sto ti se sada desava smo svi prosli i jos smo zivi

Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Aktivan član
- Postovi: 285
- Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: HVALA PUNO
Od sveg srca mogu ti preporuciti Bogom danog dr. Milana Petakova !darkocd napisao:AKO BI MOGLA DA MI PREPORUCIS NEKOG DR. BILA BIH TI ZAHVALNA.SVAKI SAVET MI JE OD POMOCI.
Znam da je primao ambulantno svakog ponedeljka od 13h. u zgradi Klinickog centra, naravno sa uputom lekara. Tu na salteru u prizemlju zakazes pregled, tamo gde pise - Endokrinologija, a kad dodjes kod njega, onda si na konju. Sve dalje sto bude bilo potrbno, cuces od njega i bices u sigurnim rukama. Mlad, pametan, dobar....Sve najlepse mgou reci za njega.
A, tebi zelim sve najbolje...

-
- Aktivan član
- Postovi: 285
- Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Htela bih da vas sve pitam jedno pitanje koje me muci poodavno, a na koje niko nije znao da mi da konkretan odgovor, iako je dijabetes stogodisnja boljka. Dakle, koliko se secer u krvi "penje" kod najzdravijeg coveka 2,3 sata posle jela? Ili, koja je najveca dozvoljena vrednost secera u krvi kod zdravih ljudi posle jela? Naravno, idem od pretpostavke da se radi o coveku koji nema visak kilograma, fizicki aktivan, i nema nekih vecih zdravstvenih problema.
Do sad sam uvek dobijala smutne odgovora, tipa "zavisi sta jede" ! Ne zanima me sta jede, nego koliko je dozvoljena taj najveca vrednost secera u krvi, konkretno !
Ako se decidno odredjuju jutarnje vrednosti, citam malopre na nekom sajtu odredjena jutarnja vrednost u krvi 7,7 .!!!..a, sve preko toga je bolest, onda su lekari sigurno odredili i najvecu dozvoljenu vrednost posle jela.
Molim odgovor....
[/b]
Do sad sam uvek dobijala smutne odgovora, tipa "zavisi sta jede" ! Ne zanima me sta jede, nego koliko je dozvoljena taj najveca vrednost secera u krvi, konkretno !
Ako se decidno odredjuju jutarnje vrednosti, citam malopre na nekom sajtu odredjena jutarnja vrednost u krvi 7,7 .!!!..a, sve preko toga je bolest, onda su lekari sigurno odredili i najvecu dozvoljenu vrednost posle jela.
Molim odgovor....

Za granicu 'normalnog' secera posle obroka: smatra se da je neko dijabeticar ukoliko u dva nasumicna merenja secera ima preko 11.1. Dakle, to bi bila i granica 'normalnog' secera.
Zasto koristim navodnike oko reci 'normalan'? E pa, da li znate otkud ta granica? Nekoliko decenija unazad, u Americi, sastala se grupa lekara, endokrinologa, ljudi iz nauke, ali i politike, osiguravajucih drustava i sela da se dogovori kada je neko dijabeticar. Postojeca brojka od 11.1 je nastala posmatranjem grupe Pima americkih indijanaca koji imaju neku fantasticnu brojku od 80-90% stanovnistva preko 50. godine sa dijabetesom. Naravno, osiguravajuca drustva, politicari su nagurali brojku za dijagnostikovanje na 11,1 (sto manje dijabeticara, to drzava manje placa). Ova cifra i uopste metodologija je kritikovana od strucne javnosti puno puta, ali se i dalje nalazi u lekarskoj praksi.
Tesko da ti neko moze reci sta je to normalno. Neki su veoma liberalni, pa je 8-9 ok, a sa druge strane postoji misljenje da dijabeticari imaju pravo, i treba da idu na vrenosti secera koje imaju zdravi dvadesetogodisnjaci - da nikad ne prelazi 6.1 posle obroka.
Zasto koristim navodnike oko reci 'normalan'? E pa, da li znate otkud ta granica? Nekoliko decenija unazad, u Americi, sastala se grupa lekara, endokrinologa, ljudi iz nauke, ali i politike, osiguravajucih drustava i sela da se dogovori kada je neko dijabeticar. Postojeca brojka od 11.1 je nastala posmatranjem grupe Pima americkih indijanaca koji imaju neku fantasticnu brojku od 80-90% stanovnistva preko 50. godine sa dijabetesom. Naravno, osiguravajuca drustva, politicari su nagurali brojku za dijagnostikovanje na 11,1 (sto manje dijabeticara, to drzava manje placa). Ova cifra i uopste metodologija je kritikovana od strucne javnosti puno puta, ali se i dalje nalazi u lekarskoj praksi.
Tesko da ti neko moze reci sta je to normalno. Neki su veoma liberalni, pa je 8-9 ok, a sa druge strane postoji misljenje da dijabeticari imaju pravo, i treba da idu na vrenosti secera koje imaju zdravi dvadesetogodisnjaci - da nikad ne prelazi 6.1 posle obroka.
-
- Aktivan član
- Postovi: 237
- Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Jako zavisi od toga šta se jede i kakav je dan uopšte, pa je teško govoriti o "normalnim" vrednostima.
Meni se pola sata nakon jela šećer popne, nekada sa normale na 7-8, a nekada i na 12, pa i više. Dva sata nakon jela obično je ili normalan ili tek za mrvicu povišen.
Moja snaja (bivši sportista, zdrava i aktivna) je znala da varira sa rezultatima toliko da smo se pitali ima li merenje ikakvog smisla. Nakon obilnog ručka i dobre porcije čokolada i čaše (nezdravog) soka njen je šećer pola sata kasnije bio 4.8.
Mislim da nema nekog opšteg pravila, sem onog da dva sata nakon jela treba da se unormali.
Meni se pola sata nakon jela šećer popne, nekada sa normale na 7-8, a nekada i na 12, pa i više. Dva sata nakon jela obično je ili normalan ili tek za mrvicu povišen.
Moja snaja (bivši sportista, zdrava i aktivna) je znala da varira sa rezultatima toliko da smo se pitali ima li merenje ikakvog smisla. Nakon obilnog ručka i dobre porcije čokolada i čaše (nezdravog) soka njen je šećer pola sata kasnije bio 4.8.
Mislim da nema nekog opšteg pravila, sem onog da dva sata nakon jela treba da se unormali.
-
- Novi član
- Postovi: 5
- Pridružio se: Sub Mar 03, 2007 10:15 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd/Lazarevac
Re: HVALA PUNO
Dr. Natasha Rajkovic ,Institut za Dijabetis i Endokrinologiju ,Dr. Milana Subotica 13 ,odeljenje D . Izvanredan doktor !!!darkocd napisao:AKO BI MOGLA DA MI PREPORUCIS NEKOG DR. BILA BIH TI ZAHVALNA.SVAKI SAVET MI JE OD POMOCI.
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Malo bila na odmoru, malo se smrzla na moru, a kada sam se vratila kući, sačekalo me posla više nego što mogu da postignem. Čak su me i tokom odmora saletali novinari zbog opšte premetačine oko insulina i patrola RZZO. Ne mož' čovek da pobegne sve i da hoće...jasbi napisao: Ljudi, bre, gde ste? Gde nam je Diabeta ?

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
- mikalja
- Stalni član
- Postovi: 3326
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Svuda i nigde
Mislim iako je diskusija bila po'odavno, ipak je aktuelna uvek.Ovaj mi post deluje najidealniji, i najrealniji i identichan, je mnogima pa i meni samoj.Tachno je, da pochesto se pitam da li merenje ovo vredi i da li je tachno? Jer kako reche neverending, zavisi shta i koliko si jeo pre merenja?Da li si bio fizichki aktivan tog dana ma i na kraju krajeva pochesto ono shto kazu shta Bog da i eto gotovo .Mislim ponekad da ovde pravila nema nego SRECAneverending napisao:Jako zavisi od toga šta se jede i kakav je dan uopšte, pa je teško govoriti o "normalnim" vrednostima.
Meni se pola sata nakon jela šećer popne, nekada sa normale na 7-8, a nekada i na 12, pa i više. Dva sata nakon jela obično je ili normalan ili tek za mrvicu povišen.
Moja snaja (bivši sportista, zdrava i aktivna) je znala da varira sa rezultatima toliko da smo se pitali ima li merenje ikakvog smisla. Nakon obilnog ručka i dobre porcije čokolada i čaše (nezdravog) soka njen je šećer pola sata kasnije bio 4.8.
Mislim da nema nekog opšteg pravila, sem onog da dva sata nakon jela treba da se unormali.


