Secer 7,2 posle podne i rucka ALARM ili ne

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Miki011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2005 8:51 am

Secer 7,2 posle podne i rucka ALARM ili ne

Post od Miki011 »

Do sad nisam imao secer ali sam ga uvek merio ujutro pre jela i tu je oko 4.

Pre dva meseca posle jake prehlade i testa (vadjenje krvi -istiskivanje iz prsta) leukocita dobio sam u analizi da mi je secer bio 7,2 u 16 h posle posla i rucka 1 sat. Leukociti su mi bili 9,5.

Da li sam ja Dijabeticar ili rizican,

35g, 190/97kg
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Kriterijumi za postavljanje dijagnoze predijabetesa su:
- dve vrednosti glikemije ujutro pre jela 6.1 - 6.9 mmol/l
- ili u toku testa opterećenja glukozom, vrednost nakon 2 sata 7.8-11.0 mmol/l

Ako se plašiš da si u riziku, proveravaj krvnu sliku jednom godišnje, vodi računa o kretanju masti i šećera u krvi, pojačaj fizičku aktivnost i primenjuj zdrav način ishrane. :wink:
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Najbolje da uradiš opterećenje glukozom - OGTT i konsultuješ se sa lekarom kada dobiješ rezultat.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm

neki podaci i razmisljanja

Post od donkihot »

Podaci o jutarnjog glikemiji su razliciti zavisno od laboratorije i vremena kada su pravljeni kao referentni. Uglavnom su sledeci
jutarnja naste donja granica od 3,6 do 4,4 mmola/lit
gornja granica od 6,1 do 6,4. U nacionalnoj sttrategiji gornja je data kao 6,1 mmol/lit, donju nisam nasao brzim pregledom stategija jer se ona bazira uglavnom na dijagnostikovanje dijabeticara tj, povisenim secerom.
Ako si tacno odredjivao glikemiju i jutarnja ti je bila 4,0 to je niska glikemija kod koje pojedini vec imaju neke blaze simptome hipoglikemije.Po tome moze da se konstatuje da za sada nisi dijabeticar, jer pored ostalog dijabeticari koji nisu na antijabeticima obicno imaju jutarnju glikemiju oko 7 ili vise jer jetra paradoksalno u toku noci stvara secer iako mu je vrednost za normalne ljude dobra, ali kod dijabeticara i pored toga ga dize.
Glikemija posle obroka jedan sat 7,2 je takodje niska/mada zavisi i sta si jeo/ jer ``strategija`` smatra normalnom glikemijom posle 2 sata od obroka 7,8, a za ocekivati je sigurno da sat posle obroka bude visa nego 2 sata posle obroka. Rekao bih da sigurno nisi ni blizu dijabeticara. No neznam kolko ti je godina i cime se bavis ali u slobodno vreme treba da citas o diabetu,prati ovaj forum, procitaj sve sta ima na sajtu www.diabeta.net a ima mnogo i kada dosta saznas mocices sam da odredis dalje postupke i kontrolu. Bez ucenja nema stvarne pomoci sa strane,jer i odgovore treba shvatiti, ni jedan odgovor nas forumu ne moze biti potpun i dovoljan. Imas i na netu ministrastva zdravlja ``strategiju`` sto je kniga od oko 120 stranica i sve se svodi na definisanje postupaka i kontrole da bi se diagnostikovao diabetes.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm

dodatak prethodnom

Post od donkihot »

Izvini ponovo sam pogledao tvoju poruku i video godine i tezinu. Godine su ok. ali ti je BMI 26,8/telesni index mase, a trebalo bi da bude ispod 25, sto znaci da treba da oslabis najmanje 7 kg, bilo bi bolje 10. Pozdrav i izvinjenje za moju nepaznju. BMI je tezina podeljena kvadratom visine u metrima.
Odgovori