rezistencija na insulin?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

rezistencija na insulin?

Post od kaca 33 »

Molila bih nekog da mi objasni sta znaci povecana rezistencija na insulin?
Zasto pitam pa: za vreme trudnoce negde oko sedmog meseca radila sam analizu krvne slike i secer mi je bio povecan.Bio je negde oko 7. Moj ginekolog mi nije dao nikakvu terapiju niti mi preporucio nekog kod koga da idem vec samo da pripazim na ishranu.Medjutim, u osmom mesecu mi pukne vodenjak i ja se porodim. Sva sreca te je sa bebom bilo sve u redu ali su se svi cudili kako je ona kao nedonosce imala 3.100kg
Kasnije na ginekologiji su mi opet proveravali secer u krvi i cas je bio povecan cas normalan.Tada mi je jedan ginekolog rekao da je trudnoca veliki ispit za organizam zene i obicno ono sto moze da bude problem izbije u trudnoci.E sad, sem toga da treba da kontrolisem secer u krvi nista drugo mi nisu rekli. Cesto sam slusala o toj rezistenciji na insulin ali ne znam sta je to jer kazu da recimo zena moze i da nema povecan secer u krvi a da ima rezistentnost na insulin? Pa kako se to proverava? Ja imam mnogo problema sa kilazom / pre,za vreme i posle trudnoce sam se dosta ugojila. Sada sam na dijeti, pokusavam da smanjim kilazu ali mi dosta tesko ide ( doduse imala sam skoro 100kg a sada 83kg).Cula sam i za lek metmorfin da je dobar u lecenju PCOS kao i neredovnih menstruacija, dijabetesa tipa ll pa sta vi mislite kome bih trebala da se obratim? Muz i ja bismo hteli jos jedno dete ali ja bih volela da sredim malo svoj organizam da ne bi bilo opet nekih problema i po dete i po mene.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Već smo pričali o ovoj temi na
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=20191
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

Diabeta hvala na odgovoru.Da promenim nacin ishrane to znam i to bas i radm ali da li postoji jos nesto recimo vezano za iskustvo uzimanja leka metmorfina?
Inace da napomenem da trenutno nisam u drugom stanju ali bih volela da imam jos jedno dete.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Metformin je ispravan naziv. Puno znam o tom leku, ali savet za tebe je da posetiš endokrinologa. Nemoj ništa na svoju ruku, jer može da ti napravi razne kontra-efekte. Lekar će ti reći da li ti uopšte treba lek, da li je baš on lek za tebe, ako jeste - koja doza i tome sl.
Takođe ne bi bilo loše da u nekoj apoteci povremeno izmeriš šećer, nekad ujutro na prazan želudac, a nekada 2 sata posle jela. Sve preko 7 nije idealno.
Korisnikov avatar
Cathy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 04, 2008 2:32 pm

Post od Cathy »

Zdravo svima,
Ja vas zelim upitati dali mozete da mi kazete velicinu secera po evrompskom nacinu koliko je to Kod nas u Srbiji.
Naprimer, u Francuskoj 2gr secera koliko je to kod vas u Srbiji?
Ili naprimer 0,50 koliki je rezultat na srpskom?
Hvala na odgovoru ako je moguce.
Uvek sam se mucila , i nikad nisam mogla da objasnim to kad me pitaju, ono sto moj apparat pokaze ja to nemogu da prevedem na srpski i da im objasnim sta mi je i kako mi je.
Hvala
Pozdrav od Cathy
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Cathy, svi aparati bi trebali da mjere na isti nacin, mmol/l, nebitno ako si u FR ili SRB.
Najnoviji mjere iz plazme tako da daju marginalno visi rezultat od onih ranijih ali mjera je ista.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

Diabeta hvala na odgovoru vidim da je bilo odavno ali sam se nesto zamajala sa pezzom na ginekologiji...
I jos nesto da li znate nekog dobrog endokrinologa u Nisu?Ili ako bilo ko zna bila bih mu zahvalna da me uputi...
Unapred hvala!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Prof dr Slobodan (Bata) Аntić
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član

Post od kaca 33 »

hvala jos jednom.On pretpostavljam da radi u klinickom centru?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Yes. Mislim čak i da je načelnik endokrinologije. Jeste stariji profa, ali je super kao čovek. Ostali su... manje-više :lol: :D :wink:
Odgovori