Razliciti rezultati na aparatima za merenje secera

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

zordana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 8:54 am

Razliciti rezultati na aparatima za merenje secera

Post od zordana »

Molila bih nekoga ko je upoznat sa ovim problemom da mi odgovori sto pre. Naime, nekoliko godina koristim aparat ACCU-CHEK Active. Pre dva meseca dobila sam aparat PRECISION Xceed i bila sam totalno zbunjena sto su mi vrednosti secera potpuno razlicite. Napominjem da sam proveravala ispravnost oba aparata i to je sve u redu. Na Precision aparatu mi je secer veci za 3-4 jedinice sto nije malo. I sada cesto pravim uporedna merenja i razlika nije reciprocna. Sto je secer manji i razlika je manja a sto je veci, i ta razlika se povecava. Pratila sam i reakciju na odredjene vrste hrane i izgleda kao da ta dva aparata razlicito reaguju na pojedine namirnice. Na primer, jutros mi je secer na ACCU-CHEK-u bio 8,9 a na PRECISION-u 12,4. I drugi pacijenti koji se lece samnom imaju isti problem. Ni nas lekar nema nikakvo objasnjenje za to. Negde sam nacula da neki aparati mere secer iz krvi a neki iz krvne plazme. Naime, Precision meri iz krvne plazme a ACCCU-CHEK Active iz krvi. Da li je moguce da niko od medicinskog osoblja, apotekara nista ne zna o tome? Koji rezultat je relevantan? Da li neko zna nesto vise o tome? :roll:
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Da, secer iz plazme je veci negdje oko 1,5-2,5 u odnosu na one stare aparate, tako ako se drzis na 6-8 sa Precision, onda je sve ok. Sta je relevantno? Pa, posto se sada svugdje koriste mjerenja iz plazme, rekao bih da je Precision relevantniji. A i noviji je od tog starog, sto znaci da bi automatski trebao da je precizniji.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Filos »

Moj sin meri šećer sa ACCU-CHEK GO aparatom i rezultati koje dobijamo (tj. prosečna vrednost merenja za 30 dana unazad koju nam aparat daje) su nam odličan vodič za očekivanje rezultata HbA1C na redovnim kontrolama. Recimo da nam aparat da prosečnu vrednost za 30 dana 6.2, a HbA1C na kontroli bude 5.9 ili 6%.

Ja iz toga zaključujem da aparat daje dobre vrednosti. Iako, a pretpostavljam da je na svim aparatima slično, ako izmerite iz prsta na jednoj, a odmah zatim iz prsta na drugoj ruci, po pravilu ne dobijete istu vrednost.
Zordana, zato mislim da ćete kada uporedite vaša merenja i vrednosti HbA1C na redovnoj kontroli sami zaključiti koje su vrednosti dobre!
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
zordana
Novi član
Novi član

Ipak mi dosta toga nije jasno

Post od zordana »

Bojjo i Filos zahvalna sam vam na odgovorima. Bojjo, 2003., kad su mi otkrili secer, kupila sam prvi aparat za merenje secera ACCU-CHEK Aktiv. Prosle godine u novembru sam kupila novi aparat iste marke. Znaci nije star. Cula sam da skoro svi aparati koji su na trzistu mere secer iz krvi a valjda samo PRECISION Xceed i izvesni BAYER-ov mere iz krvne plazme. Ono sto mene zbunjuje je sto to niko ziv ne zna, sto u uputstvima za te aparate nista ne pise a ni lekari ocito o tome nista ne znaju. Znaci da su ljudi koji mere secer ceo zivot na aparatima tipa ACCU-CHEK u potpunoj zabludi? Zasto onda niko ljudima ne kaze da kupuju samo aparate koji mere secer iz krvne plazme jer ovi drugi ne pokazuju realne vrednosti? Filos, radila sam Hba1C pre 4 meseca i bio je 7,5 sto me jos vise dovodi u zabunu, jer mi je secer na PRECISION-u od 9-11 a na ACCU CHEK-u 7-8,5. Koliko cesto treba raditi Hba1C, da li neko zna? :)
bigpig
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 22, 2008 7:46 pm

HbA1c

Post od bigpig »

Glikozirani nemoglobim HbA1c po novom samo A1c,daje prosecnu vrednost secera u krvi za poslednja tri meseca,pa ga tako treba i odredjivati.Prema nekim autorima dobre vrednosti za osobe na insuini su oko 7%,dok se kod nas smatraju vrednosti ispod 6,5% ili sto blize 6 %.
Razlog tome je da se smatra da onaj ispod 6,5%,kod IZD-a,znaci da su bili blizu ili cesto u hipoglikemiji.
Sto se pokazivanja aparata tice,tacno je za krv i serum,ali ako imate dosta traka,proverite pokazivanje aparata,uzasutpnim merenjem iz iste kapi krvi,to je kod precisina moguce,pa uporedite rezultate za proveru aparata.
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Šta to znači da se
smatra da onaj ispod 6,5%,kod IZD-a,znaci da su bili blizu ili cesto u hipoglikemiji
I ko to i gde smatra? Jel samo kod nas ili i u svetu?
Moj sin je na poslednjoj kontroli imao HbA1C 5,9% a vrlo retko je u hipoglikemiji i to uvek, naglašavam uvek, kada napravimo grešku u brojanju ugljenih hidrata.
Zar nije logično da se teži tome da HbA1C bude što je moguće bliže normalnom, tj. da šećer bude što je moguće bliže normalnim vrednostima?
bigpig
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 22, 2008 7:46 pm

HbA1c

Post od bigpig »

Clanak sam procitao u jednom pismu koje dobijam sa sajta Inteli health,pre oko dva meseca,ali ga nisam sacuvao.
U svakom slucaju konsultujte lekara,posebno sto je dete u pitanju,jer sve informacije iz postova su samo informativne a kako vrlo cesto razna ispitivanja na isti temu daju i razlicite rezultate,ako ste na Netu u to ste se sigurno uverili.
Zelim mnogo zdravlja i srece Vasem detetu.
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Moj sin nije baš dete... ima 21 godinu :) a njegova doktorka, kada vidi HbA1C na kontroli, kaže: "Napokon neko danas da me obraduje! U čemu je tajna?"
Mi mislimo da tajne nema... samo treba brojati ugljene hidrate!
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Evo ovako bi trebalo da izgleda HbA1C!

Slika
zordana
Novi član
Novi član

Pitanje za Filosa

Post od zordana »

Molim vas da mi objasnite kako brojite ugljene hidrate? I da li su sve vrste ugljenih hidrata iste? Ja sam relativno nova u svemu ovome. Unapred vam zahvaljujem.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Re: Ipak mi dosta toga nije jasno

Post od BoJJo »

zordana napisao:Bojjo i Filos zahvalna sam vam na odgovorima. Bojjo, 2003., kad su mi otkrili secer, kupila sam prvi aparat za merenje secera ACCU-CHEK Aktiv. Prosle godine u novembru sam kupila novi aparat iste marke. Znaci nije star. Cula sam da skoro svi aparati koji su na trzistu mere secer iz krvi a valjda samo PRECISION Xceed i izvesni BAYER-ov mere iz krvne plazme. Ono sto mene zbunjuje je sto to niko ziv ne zna, sto u uputstvima za te aparate nista ne pise a ni lekari ocito o tome nista ne znaju. Znaci da su ljudi koji mere secer ceo zivot na aparatima tipa ACCU-CHEK u potpunoj zabludi? Zasto onda niko ljudima ne kaze da kupuju samo aparate koji mere secer iz krvne plazme jer ovi drugi ne pokazuju realne vrednosti? Filos, radila sam Hba1C pre 4 meseca i bio je 7,5 sto me jos vise dovodi u zabunu, jer mi je secer na PRECISION-u od 9-11 a na ACCU CHEK-u 7-8,5. Koliko cesto treba raditi Hba1C, da li neko zna? :)
Vrijednost je realna, samo je zap. Evropa presla na plazmu prije dvije godine ako se ne varam.. znam kad sam i sam morao da mijenjam aparate. Ono sto rekoh "staro" mislio sam samo na tehnologiju, ne konkretno na model aparata. E sada, sve to zavisi od sistema u drzavi, tj kakav je pravilnik i na koji se nacin mjeri.

Sto se Hba1c tice, ja ga mjerim 1 ili 2 puta godisnje. I treba ga drzati ispod 6.5, mada sve ispod 7 je podnosljivo. Ovo da si cesto u hipu ako je 6.5 je glupost..
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ovih dana, ako ste čitali na diabeta.net, doneta je nova uredba za AccuChek Go i sada na trake za njega imaju pravo samo deca do 12 god. Ostali mogu da zamene svoje aparate za AccuChek Performa.
Performa meri krv iz plazme. U uputstvu lepo piše da se rezultati mogu razlikovati i do 11% u odnosu na aparate koji mere iz pune krvi (Active, Go, itd.).
Ono što sam primetila u uporednom merenju je da, kada je šećer "normalniji", oko 6, rezultati su skoro identični. Ali, kada su vrednosti van opsega, onda se rezultati rezlikuju.
Primer:
Performa 4.4, Go 3.6
Performa 6.5, Go 6.2
Performa 11.2, Go 10.0

BoJJo, kako si se ti "prešaltao" na ove vrednosti iz plazme? Ja sam zbunjena, jer se osećam upravo onako kako mi kaže "stari" aparat. Ako reagujem na osnovu "novog", ne držim baš sve pod kontrolom kako treba.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Da li ovo znači da moramo opet na komisiju da mi prepišu nove trake i lancete ili se automatski dobijaju nove?
Da li možemo one trake i lancete koje imamo kao zalihu da zamenimo za nove?
Jao, bože... ovde ništa ne može jednostavno, sve mora što je moguće komplikovanije!

Stela, imam jedno pitanje koje nema veze sa ovim promenama... Da li, ako jedan mesec ne podignemo trake i lancete do onog datuma u sledećem mesecu kada podižemo za sledeći mesec, možemo da podignemo materijal za oba meseca, i za taj koji je pristigao i za prethodni, ili nam one od prethodnog meseca propadaju?
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Kako sam se presaltao? Ko kaze da jesam? :) Ma jednostavno se drzim novih vrijednosti kao i onih starih, ne preracunavam se, tj ne znam koji je efekat svega toga. Ono sto je najgore, niko od medicinskog osoblja mi nije rekao kako da mislim sa novim vrijednostima, vec su mi samo strpali novi aparat u ruke, one stare ukinuli i rekli to je od sada to.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm

tema Bojjo

Post od donkihot »

To sto si napisao da je glupost da kod Insulin zavisnog diabeta A1c isppord 6,5 moze da predstavlja da je bilo i hipoglikemije,nisam izmislio vec sam rekao odakle mi taj podatak.Posto nisam mnogo zinteresovan za IZD,nisam ga stavio u file,pa mi je zao sto ne mogu da ti ga pokazem.U svakom slucaju zaboravio si da je A1c srednja vrednost za tri meseca-cetvorocasovnih vrednosti,da je kontrola kod IZD teska i da su oscilacije velike onda mozes,ako si u stanju, da izvedes zakljucak.Reci da je nesto napisano glupost,uzeto iz poznatih sajtova,je neozbiljno,posebno sa aspekta tvoga znajna.
Odgovori