psihologija deteta sa dijabetesom

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

psihologija deteta sa dijabetesom

Post od Sladjana G. »

Malo znam o psihologiji dece sa hronicnom bolescu,a narocito sa dijabetesom.Ako neko moze neka mi malo da preporuke,kako da se ponasam i postavim u nekim samo za njih tipicnim situacijama.Ako mozda neko zna neku knjigu da mi preporuci,dobrodosla bih mi!Mladi clanovi foruma,pisite sta mi matorci gresimo i kad vas smaramo!
gocamama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm

Post od gocamama »

Zdravo Sladjana,

Hvala na odgovor u vezi Lantus-a.

Ja imam par knjiga, na engleskom doduse. Mozemo da napravimo dogovor, da iskopiram, posaljem. Videcu koliko to kosta....

Knjige su sledece:

1- The emotions of children with Diabetes - Rosmary Flynn (publication of CDE) - da sad vidim izdata ovde u Juznoj, dakle mogu da je potrazim i kupim ako odgovara - ja sam moju dobila na poklon

2 - Type 1 Diabetes in children and young adults - how to become an expert on your own diabetes - Dr Ragnar Hanas - svedjanin a ovo je izdanje za Englesku

Nalazim da su obe fenomenalne, ova druga se direkno obraca detetu i mislim da je odlicna narocito za pocetnike. Mozda pomogne i vama. Ova druga kosta 240 Randi sto mislim da je oko 2400 din ima preko 360 strana

Javite kako da pomognem
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član

Post od Sladjana G. »

Slabo znam engleski,tako da mi malo mogu pomoci knjige na engleskom.U svakom slucaju veliko hvala za dobru volju.Mozda ce nekom sa foruma znaciti informacije o tim knjigama,verujem da su odlicne.
gocamama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm

Post od gocamama »

Sladjana,

Koja vas konkretno tema interesuje. Ako je par strana mogu da prevedem i da vam posaljem e-mejlom
angelina01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am

Post od angelina01 »

Gocamama,

tek sam sad vidjela na ovoj temi preporuke za knjige, pa ću probati nabaviti.

Slađana G,

Preporučujem knjigu Jesper Juul: "Obitelji s kronično bolesnom djecom", meni je odlična. Može se kupiti u Hrvatskoj, ali vjerujem i u Srbiji. Autor je poznati doktor i obiteljski terapeut.

U knjizi su navedeni savjeti i primjeri kako se postaviti prema djetetu koje je kronično bolesno, ali je i naglašeno da je bolest samo jedan mali dio djeteta i da najveću grešku radimo za psihu djeteta, ako se koncentriramo jako na bolest.

O psihologiji djeteta i pravilnom psihičkom razvoju još mi je dobra knjiga istog autora: "Vaše kompetentno dijete", pa preporučujem. Dosta ju hvale i druge mame na forumima.

Nadam se da će pomoći.

Pozdrav.
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član

pUSA ZA aNGELINU!

Post od Sladjana G. »

Draga Angelina!
Beskrajno sam ti zahvalna za preporuke i molim te da mi i ubuduce javis ako saznas za jos neku literaturu kojom su roditelji zadovoljni.Ako mozes napisi mi forume gde se dopisujes...Puno hvala !Sladjana
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

Draga Sladjo mislim da je najbilje ponasati se sasvim normalno pa pobogu to sto imaju dijabetes ne treba da remeti nista bar se ja tako ne ponasam prema svom detetu a to su mi i svi rekli da ne treba da ima nikakve privilegije niti povladjivanje a i batine nisu na odmet ( naravno kad zasluze:):):) )
jer ako kod roditelja koriste svoju preslatku situaciju i misle da je to ispravno nece bas lako proci u zivotu......cak sta vise mislim da ce im se to mnogoolupati o glavu jer je okolina jako surova......
pozdrav :P
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član

Post od Sladjana G. »

Joooj,da samo znate kako je tesko biti roditelj pubertetliji,a jos dijabetes!Dusko,blago tebi,mnogo imas samopouzdanja i to je dobro.Kod mene je situacija talasasta-malo imamo super odnos,onda zahladjenje...Imamo faze kad se pazim u svakom komentaru,do faze kad je normalno da se zagrlimo pred drustvom...Hormoni su cudo,sve nam diktiraju u zivotu!!!Sve to funkcionise,ali ne bih da napravim gresku i upropastim sve, narocito Kristinin pozitivan stav prema dijabetesu,a i poverenje koje ima u mene.U svemu tome imam i cerku 4 godine stariju i zelela bih da ona sto manje trpi...Zivot je mnogo komplikovan,a vremena malo!
angelina01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am

Post od angelina01 »

Draga Sladjana,

Slažem se sa Duskoom, najbolje je ponašati se normalno. Pritom mislim, ponašati se bez povlastica, jer vjerujem da povlastice zbog bolesti čine više štete, a nikakvu korist.

Mom djetetu nije problem dijabetes - problem mu je izraz mog lica kad pročitam GUK 16 ili više. Problem mu je kad se zbog iscrpljenosti istresem na svog muža, pa šutimo cijelu večer. Problem mu je kad ne odemo na izlet jer je prekomplicirano nositi insuline.

I zato, ja ne komentiram GUK. Zato se ne istresam na muža (možda malo, ali po postu od Duskoo-a, to bi spadalo pod normalno :) .

Zato smo non-stop na izletima. Konkretno danas, vozili smo se vlakom cijelo popodne jer moje dijete nikad nije bilo u vlaku, a obožava ih. A bila je i jedna povlastica kod konduktera, nije naplatio povratnu kartu, shvatio je da je to doživljaj za moju preslatku ljubav.

Moje dijete nema nikakve povlastice zbog činjenice da je dijabetičar, samo se trudim da bude sretno dijete, na isti način na koji bih to radila da nema dijabetes.

O odgoju svatko ima svoje mišljenje. Moja mama misli jedno, svekrva drugo itd. Sve sam ih otkantala (što bi značilo - radim po svom) i rekla da mi nije cilj imati poslušno dijete koje će ispunjavati naredbe, da želim sretno dijete. (Da me krivo ne shvatite, nije sretno dijete ono koje dobije sve što hoće).

Odužila sam. O odgoju bi mogli novu temu, koja zaista nema veze s dijabetesom. U svakom slučaju, br.1 mi je kjiga "Vaše kompetentno dijete". Drugi forumi koje pratim:
1. www.mama-mami.com/forum (ovaj mi je najbolji, a i dosta se prijavljuju mame iz BIH i Srbije)
2. www.roda.hr/forum
3. www.roditelj.com/forums

Pozdrav.
Odgovori