Otisao sam izmerio secer i bio je preko 20, odmah poslat na klinicki centar, gde su me uz gundjanje uputili na klinicko lecenje...
Nakon 3 godine i lecenja humanim insulinima, uz prisustvo cestih hipoglikemija i veoma slabu regulaciju, opet sam zavrsio na klinickom lecenju. Nakon 10 dana lezanja u bolnici, moj endokrinolog mi je uspostavio odgovarajucu terapiju i preveo me sa humanih insulina na Novorapid i Levemir.
Sa otpusnom listom odlazim kod svog doktora, koji mi nakon 2h mlacenja po domu zdravlja saopstava da ne moze da mi prepise insulin jer mi je HBA1C nizi od 7, tacnije 6,9. Kaze bas steta, malo fali...?!?! Pitam sta da radim??? Predlaze mi da odem kod endokrinologa da mi prepravi rezultat?!? Kazem da necu i da mi nije normalno to sto mi predlaze. Nakon krace rasprave, trazim da idem kod nacelnika, koji mi isto to predlaze?!?! Trazim hemijsku olovku, na pitanje sta ce mi, odgovaram da mogu i sam da prepravim rezultat ako je poenta u tome, dobijiam konstataciju da sam neozbiljan i upucuje me kod zastitnika gradjana.
Simpaticna pravnica, koja o seceru zna samo iz iskustva kuvanja kafe, uredno sve zapisuje i nakon nekoliko dana dobijam i pismeno da nemam prava na insulin od fonda...
Odlazim kod svog endokrinologa da vidim sta da radim, on mi kaze da ne moze sada da "menja" HBA1C, jer je izvestaj napisan pre svega nekoliko dana a to je prosecna vrednost u zadnja tri meseca. Pita da li bih mogao ta tri meseca da kupim insulin a nakon toga ce upisati u izvestaj da je HBA1C veci od 7. Kazem da nemam izbora i prihvatam... Vec sutradan dobijam poziv, zovu iz bolnice i kazu da je moj endokrinolog uspeo iz bolnickih rezervi da mi obezbedi insulin za 3 meseca! Odlazim, uzimam insulin i zahvaljujem se na ljudskosti...
Nakon 3 meseca, tj. ove nedelje, ponovo radim HBA1C i rezultat je 6,8... Uh, dobro je ... ili nije...?!? Odlazim na zakazanu kontrolu i da vidim kako da prevazidjem problem. Moj endokrinolog je na odmoru.

2. opcija da smanjim za po 2ij unos dnevnog insulina, a nocnog za cak 6ij i da ujutru pojedem dve kasike secera i da ponovo uradim HBA1C analizu?!?!?!?!?!
Nazalost, prihvatam ovaj medicinski krimnila i to i cinim, unosim smanjene kolicine insulina. Citav dan mi je secer bio 12-14, ujutru secer 16,8 nakon cega unosim 2 kasike secera u organizam!!! Nisam ni hteo, a ni smeo da merim da vidim koliko dobro/lose stvari stoje. Radim HBA1C i rezultat je 7,5%... Uh, dobro je...
Ne postoje reci kojima bi dovoljno dobro opisao paradoks i osecaje, prvo sto mi pada na pamet je: sramno, jadno, tuzno, bespomocno...
I u buduce svaki put tako, treba vam papir, trebaju vam brojke, vrednosti iznad 7... Eto vam 7 i malo vise... Da bih imao pravo na osnovnu ljudsku potrebu - zdravlje i odgovarajuce lekove... Jadni ljudi, u jos jadnijoj drzavi sa najjadnijim sistemom!