Da li mi preti diabet...profil

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Da li mi preti diabet...profil

Post od marija r »

Pozdrav svima...Molim za pomoc i savet....
U trudnoci sam patila od gestacionog diabeta.Od tad su prosle tri godine,ja sam povremeno kontrolisala glikemiju,ali samo jutarnju i ona je uvek bila u granicama normale...Porodicna anamneza mi je opterecena dijabetom a imam problema i sa hipertireozom.Poslednjih meseci se ne osecam bas najbolje...Najupecarljiviji mi je konstantni umor,ponekad na mahove neizdrziv a bez jakog razloga...Gubitak u tezini nisam primetila,mada sam po konstituciji prilicno mrsava a jedem prilicno...
I konacno odradim pre neki dan profil.Evo rezultata:
UJUTRU 5.4
POSLE DORUCKA 6.5
PRED RUCAK 8.9
POSLE RUCKA 9.2
PRED VECERU 7.1
POSLE VECERE 6.8
MOLIM ZA MISLJENJE!!!!!!!!
...
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Sasvim ok. Bez brige.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Ovo definitivno nije dijabetes. Cinjenica je da je glikemija naste dobra, ali ove posle obroka su relativno visoke. Nazalost, obicno glikemija naste bude poslednja koja skoci pri razvoju dijabetesa tip 2.

Ovo je dobar trenutak da se ozbiljno reaguje modifikacijom ishrane, fizickim aktivnostima i slicno. Tiroidna zlezda utice na glikemije, tako da i to treba korigovati... to je najverovatnije i uzrok umora.

Poenta je, izgleda, da treba time u svakom slucaju da se ozbiljno pozabavis sto pre. Samo tako mozes dijabetes spreciti ili odloziti. Post na ovom forumu je dobar prvi korak jer mozes dosta nauciti od ljudi o ishrani, vezbama, lekovima, i uopste o iskustvima. Mozes pogledati i moje ranije postove, ja zastupam jedan efikasan, ali za neke malo kontroverzan pristup ishrani.
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Hvala...Znaci ipak bi trebalo malo povesti racuna...Hvala puno...
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mary »

Zašto ne bi odradila OGTT (test opterećenja glukozom) ?
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

mary napisao:Zašto ne bi odradila OGTT (test opterećenja glukozom) ?
Treba da radim taj test ali se plasim. Da li moze da mi pozli od toga posto ja ne podnosim secer?
aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm

Post od aida7b »

Ja sam radila ogtt pre pet dana. I to u poslednjoj nedelji osmog meseca trudnoce jer sam se nakupila straha citajuci i slusajuci svasta. Na kraju price... nista mi nije bilo, ni muka, ni vrtoglavica ni nikakva druga glupost. Bezveze sam toliko odugovlacila. Mislim da samo treba da kazes sebi da je za tebe veoma vazno da to uradis i ako u glavi s tim budes nacisto, izdrzaces test.
Ali mozda sam ja usamljen slucaj, mojoj mami je taj test kad ga je jednom prilikom radila bas tesko pao.
Inace u lab. su mi rekli da mi je rezultat ok, a doktor kaze da ne valja. Da li neko moze da mi da svoje misljenje, tj. tumacenje nalaza:
0 - 4.6 mmol/L
60 min. - 11.7 mmol/L
120 min. - 11.2 mmol/L
180 min. - 6.6 mmol/L

Hvala unapred.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ovaj rezultat dva sata nakon je malo povišen. Verovatno je doktor zbog toga rekao da ne valja, jer tebi tek nakon tri sata polako pada na normalu... Šta ti je još rekao lekar osim tog šturog "ne valja"?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
aida7b
Stalni član
Stalni  član

Post od aida7b »

Pa rekao je da je zbog rezultata nakon 120min. najbolje da odem na kliniku gde cu se poradjati da se uradi "dnevni profil" - da mi mere secer posle svakog obroka i da eventualno urade analizu urina koji bi se skupljao 24h. Takodje, predlozio je dijetu - bez slatkisa, bez belog hleba i sl.
Ja se samo bojim da to nije vec prekasno. Moja beba je na kraju osmog meseca dve nedelje veca nego sto bi trebala da bude, ali opet... moj suprug je visok i to moze da bude i to. Ja sam inace visoka 170cm i pocela sam trudnocu sa 60kg, a sada imam 71kg - ja se sve nekako nadam da ce sve ipak biti ok i da ce beba biti dobro.
Inace, secer mi je ujutru kad se vadi uvek bio dobar, kao i u par navrata preko dana kad se desilo da je moja komsinica koja ima samomerac secera bila kod kuce pa mi je merila nakon obroka - uvek je bio ispod 5.
Nisam pametna....
Idem u utorak na kontrolu na kliniku gde cu se poroditi (tada ulazim i u deveti mesec) pa cemo videti sta kaze doktorka na klinici.
Bas se brinem jer ne znam da li to moze da skodi bebi, doktor mi je takodje rekao da se dogadja da beba bude u hipoglikemiji kad se rodi - nemam pojma ni sta to znaci i da li ce beba biti lose zbog toga.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ne brinite za bebu, ona će biti sasvim ok. Ali, uradite sve na klinici. Bitno je da se prati stanje. Još malo pa gotovo :D
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

I da... dijeta nije na odmet, tako kako ti je rekao lekar :wink:
aida7b
Stalni član
Stalni  član

Post od aida7b »

Ooo, hvala puno za Vase odgovore. Bas mi znaci.
Veliko hvala.
Jedva cekamo da dodje nas slatki bebac :D
Pozdrav
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Javni šta su rekli na klnici. Nisi ni prva ni poslednja kojoj su u trudnoći šećeri počeli malo da "švrljaju"... Biće sve ok :wink:
aida7b
Stalni član
Stalni  član

Post od aida7b »

Dogovoreno, javljam kad maleni stigne da upozna mamu i tatu :wink:
Pozdrav
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am

Post od joldicka »

Evo ja cu svoje pitanje smestiti ovde i unapred Vam se zahvaliti na odgovoru.
Vec sam pisala o tome da je mom momku tri puta izmeren secer nataste 6.2 i evo napokon je odradio OGGT test. Moram prvo da napomenem da su mu krv vadili zi prsta (rekli su da moze tako) jer on skoro redovno padne u nesves kada vadi krv (valjda fobija ili sta vec).
Pise da je uzorak: serum, Metoda: heksokinaza (ako je ovo bitno)
Nalaz je sledeci:
Glukoza nataste: 5,6 (4,2-6,4)
Glukoza 60 min: 6,8
Glukoza 120 min: 7,1
Glukoza 180 min: 3,9
Jos samo da kazem da ovo 60 min, je bilo po mom merenju negde oko 75, nesto su malo pomerili, a posle je bilo sve tacno (valjda su bili malo zaboravili na njega :D )
Molim vas za komentar ovog nalaza, ima diabeticare u porodici (baka, ujak, tetka) pa mi je vazno Vase strucno misljenje.
Jos jednom hvala
Odgovori