1978, beograd, pre malo jache od godinu dana, krenule su muchnine,
povracanje, bilo mi loshe, da bi na kraju zavrshio na urgentnom ...
diabetes ... insulin 12,12,12,28 ... sad sam kao 12,10,10,28 ..
ne smem da jedem sve sto volim ...
ne smem da radim gomilu stvari ...
izgubio sam zelju za ...
ne mogu da nadjem posao koji volim da radim, IT, svi se plashe diabetesa,
ne mogu ni jedan posao da nadjem ...
pff ...
i da.. mrzim diabetes.. vrlo !!!
moj mladji buraz je 6 meseci pre toga bio na regurtaciju i sav srecan i radostan otishao da sluzi i on vojsku kao i brat mu pre 10 godina
i kad ono nadju mu neke sulude nivoe ... kao da je diabetichar ceo zivot, a da napomenem nikad probleme sa tim ... frka panika analize
pljas na insulin ... bockao se bockao 6 meseci i njega skinuli ... e malo pred njegovo skidanje sa insulina mene pozli ...
a pritom ceo zivot nisam imao problema sa tim .. znachi proshao sam kontrolu pre vojske, posle vojske, pre par godina zbog posla, jesam
fino uhranjen, kako bi rekli temeljito gradjen ali .. avaj ... nikad sa tim problem ...
i da josh jednom . mrzim diabetes ... !
pozdrav od mene ... Mrzim Diabetes Vrlo
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jun 28, 2010 5:07 pm
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: pozdrav od mene ... Mrzim Diabetes Vrlo
Verujem da ti je teško. Nikome od nas sigurno nije "svanulo" kad je saznao da ima dijabetes.
Međutim, to što kažeš da ne možeš da radiš i da jedeš to što voliš, nije sasvim tačno.
To da se ljudi plaše dijabetesa je naša surova istina i to je strašno.
Šta ti najviše nedostaje iz "prethodnog" života?
Ja imam dijabetes 35 godina i furam dalje
Međutim, to što kažeš da ne možeš da radiš i da jedeš to što voliš, nije sasvim tačno.
To da se ljudi plaše dijabetesa je naša surova istina i to je strašno.
Šta ti najviše nedostaje iz "prethodnog" života?

Ja imam dijabetes 35 godina i furam dalje

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Novi član
Šta mi smeta, hm ...
Iako imam 130kg, pre sam bio pun snage, ali baš baš baš ... znači mogao sam ceo dan i noć da
radim na kolima, bušim zid hiltijem, montiram sve i svašta po krovovima.
Znači nije postojalo ono što je NE SMEM da uradim, probam.
Od kad sam na insulinu, značajan gubitak snage, volje, svaki put kad se budim da li da ustanem ili da odustanem,
smeta mi što stalno imam obavezu insulina, doručak 8, ručak 13, večera 18, užina 22h ... tako da mi nekad muka
da jedem ...
Smeta mi što mi se prvi put dogodilo da ne mogu, pa drugi, pa treći, ... primetan nedostatak želje, zeza me drugar
da je uz dobru mačku svaki mesec februar, ali nije tako.
Sve me nešto mrzi, nemogu kažem depresija ali takvo nekako.
Probno sam sebe skinuo sa insulina 2 dana, posle pola dana kakva promena .. huh, volje, snage, ne znam šta bi pre
ja koji nikad šetnje po gradu nisu voleo špartao kao lud, kod drugara u garaži se odvalio od rada i i dalje snage i volje
za radom.
Da ne pričam o koncentraciji, mene znači ne drži sad jedna stvar tipa duže od 2 sata, sve mi smor, kad se skinem
sa insulina mogu se fokusiram, pogledm mi je jasniji, primetio sa da mi je i reakcija u saobraćaju bolja, dalje vidim napisano
na znaku. Ne znam, možda je samo autosugestija.
Dok sam bio na 12+12+12+28 ... stalno sam bio gladan, sad na 12+10+10+28 ... tu i je i dalje glad ali je pod kontrolom ...
A za klopu, nesmem, picu, lazanju, svinjetinu i ostale osnovne sastojke ukusne trpeze.
Jedem neki integralni hleb, fuj bre, sva hrana bez ukusa i začina, pasulj jedem bez zaprške ...
Uopšte neću da pominjem problem oko toga da mi sad treba bar 3x duže da kad se posečem stane krv, to jest da se napravi
krastica, da mi od svake posekotine ostaje oziljak, da ako mi padne varnica od brusilice odmah iskače plik, da mi je tolerancija
na vruće otišla skroz dole, da se stalno znojim, znači čak i kad je hladno napolju, da mi bride tabani stalno, da sam nervozan
ko pas.
Svaka tebi čast na 35 godina, ali po meni ovo nije život nego preživljavanje sa nekom idejom da će velike firme da jednog
dana puste lek koji rešava problem diabetesa a ne da muzu RZZO sa insulinima i trakicama.
Iako imam 130kg, pre sam bio pun snage, ali baš baš baš ... znači mogao sam ceo dan i noć da
radim na kolima, bušim zid hiltijem, montiram sve i svašta po krovovima.
Znači nije postojalo ono što je NE SMEM da uradim, probam.
Od kad sam na insulinu, značajan gubitak snage, volje, svaki put kad se budim da li da ustanem ili da odustanem,
smeta mi što stalno imam obavezu insulina, doručak 8, ručak 13, večera 18, užina 22h ... tako da mi nekad muka
da jedem ...
Smeta mi što mi se prvi put dogodilo da ne mogu, pa drugi, pa treći, ... primetan nedostatak želje, zeza me drugar
da je uz dobru mačku svaki mesec februar, ali nije tako.
Sve me nešto mrzi, nemogu kažem depresija ali takvo nekako.
Probno sam sebe skinuo sa insulina 2 dana, posle pola dana kakva promena .. huh, volje, snage, ne znam šta bi pre
ja koji nikad šetnje po gradu nisu voleo špartao kao lud, kod drugara u garaži se odvalio od rada i i dalje snage i volje
za radom.
Da ne pričam o koncentraciji, mene znači ne drži sad jedna stvar tipa duže od 2 sata, sve mi smor, kad se skinem
sa insulina mogu se fokusiram, pogledm mi je jasniji, primetio sa da mi je i reakcija u saobraćaju bolja, dalje vidim napisano
na znaku. Ne znam, možda je samo autosugestija.
Dok sam bio na 12+12+12+28 ... stalno sam bio gladan, sad na 12+10+10+28 ... tu i je i dalje glad ali je pod kontrolom ...
A za klopu, nesmem, picu, lazanju, svinjetinu i ostale osnovne sastojke ukusne trpeze.
Jedem neki integralni hleb, fuj bre, sva hrana bez ukusa i začina, pasulj jedem bez zaprške ...
Uopšte neću da pominjem problem oko toga da mi sad treba bar 3x duže da kad se posečem stane krv, to jest da se napravi
krastica, da mi od svake posekotine ostaje oziljak, da ako mi padne varnica od brusilice odmah iskače plik, da mi je tolerancija
na vruće otišla skroz dole, da se stalno znojim, znači čak i kad je hladno napolju, da mi bride tabani stalno, da sam nervozan
ko pas.
Svaka tebi čast na 35 godina, ali po meni ovo nije život nego preživljavanje sa nekom idejom da će velike firme da jednog
dana puste lek koji rešava problem diabetesa a ne da muzu RZZO sa insulinima i trakicama.
Poslednja izmena od mrzimdiabetesvrlo u Sre Jun 30, 2010 9:08 am, izmenjeno 1 put ukupno.
-
- Novi član
da dodam da se izvinjavam cenjenom auditorijumu ako vas mračim 

-
- Saradnik
- Kontakt:
Ne mračiš nas... svi smo se barem jednom u životu tako osećali...
Ali...
Meni se čini kao da su te overdozirali, tj. da imaš veće doze insulina nego što ti treba. Da li tvoj cenjeni dr zna kako živiš i čime se baviš?
Verovatno si sada na terapiji Actrapid + Insulatard. S obzirom na to koliko si aktivan, mislim da bi ti bolje "legli" noviji insulini, gde ne moraš baš toliko da pratiš satnicu. Da li su ti objasnili kako ti insulini rade, u kojim vremenskim intervalima i kakvo im je dejstvo? Pretpostavljam da nisu...
Inače, ja obično ne mogu... kad mi je nizak šećer. Najbolje se osećam kada mi je oko 8 i tada imam najviše snage. Ali, to sam ja sa tolikim stažom, valjda moj organizam tako traži. Dr bi sigurno bio nezadovoljna kada bi joj rekla da mi je najbolje sa 8, jer tako nije u knjigama.
Hoću da ti kažem da je sada sve stvar "finog štelovanja" i da nađeš pravu meru prema sebi. Pa ćeš moći i da jedeš sve što voliš, u kojim količinama, ali i da znaš kako da doziraš za to
Što se trakica tiče, to nam ne gine, moraš da se bockaš pa to ti je.
Pomoći ćemo ti ovde ili na pp, kako hoćeš...
p.s. moj se drugar tako skidao povremeno sa insulina i moram da ti kažem da, na žalost, više nije sa nama.
Ali...

Meni se čini kao da su te overdozirali, tj. da imaš veće doze insulina nego što ti treba. Da li tvoj cenjeni dr zna kako živiš i čime se baviš?
Verovatno si sada na terapiji Actrapid + Insulatard. S obzirom na to koliko si aktivan, mislim da bi ti bolje "legli" noviji insulini, gde ne moraš baš toliko da pratiš satnicu. Da li su ti objasnili kako ti insulini rade, u kojim vremenskim intervalima i kakvo im je dejstvo? Pretpostavljam da nisu...
Inače, ja obično ne mogu... kad mi je nizak šećer. Najbolje se osećam kada mi je oko 8 i tada imam najviše snage. Ali, to sam ja sa tolikim stažom, valjda moj organizam tako traži. Dr bi sigurno bio nezadovoljna kada bi joj rekla da mi je najbolje sa 8, jer tako nije u knjigama.
Hoću da ti kažem da je sada sve stvar "finog štelovanja" i da nađeš pravu meru prema sebi. Pa ćeš moći i da jedeš sve što voliš, u kojim količinama, ali i da znaš kako da doziraš za to

p.s. moj se drugar tako skidao povremeno sa insulina i moram da ti kažem da, na žalost, više nije sa nama.
-
- Novi član
Pa zalio sam se ja, rekao mi je on da probam da skidam za po 2 jedinice ali dzaba onda mi budu gori rezultati, ja se do duse odlichno osecam ...Diabeta napisao:Ne mračiš nas... svi smo se barem jednom u životu tako osećali...
Ali...
Hoću da ti kažem da je sada sve stvar "finog štelovanja" i da nađeš pravu meru prema sebi. Pa ćeš moći i da jedeš sve što voliš, u kojim količinama, ali i da znaš kako da doziraš za toŠto se trakica tiče, to nam ne gine, moraš da se bockaš pa to ti je.
Ali bas mi bude super, aktivan, voljan, pun snage ali dzaba rezultati budu 15-16

Inache listajuci malo unazad memoriju ... mesec dana pre nego sto mi je pozilio i zaglavio na urgentnom... ja sam zapravo prestao pijem kokakolu, koju
sam pio po 2-4litre dnevno, ono mogu i da nejedem ali kad zasednem za komp ili nesto radim, busim, rushim, ili oko kola, kokakola mi ej bila pogonsko gorivo, generalno
nevolim slatko, šećer ni u limunadu ne stavljam, pogotovo jake slatkishe, oznojim se odmah, ali kokishka .. huh !:) ..
E kako sam to prestao da konzumiram tako su mi krenuli problemi ... znam da nema veze generalno ali moje vidjenje stvari je tako da mi je meni sad kad ''jedem zdravo'',
tojest ove ''splachine'' bez mirisa, ukusa i zaprshke totalno mi loshe reaguje organizam. Da dodam da sam se u zivotu najedeo splachina od vojnichke hrane do klope po raznoraznim rupama do 78 dana jedenja sdo u vojsci dok su nas ‚‚nicim izazvano bombardovali‚‚ ali nikad nikad nikad nisam jeo tako odvrtanu hranuo kao što je ovo što sad jedem ... Džaba kuvari i razni recepti, znači od maslonovog ulja mi muka, ovčetina mi smrdi, jagnjetina je

A to za mog lekara, ma nemam pojima, nemam živaca sad kad je lepo vreme da idem da čekam na KBC neki pregled sam imao, napraviću se blesav pa u septembru, mislim najače da ću sedim sa onim babama i dedama u čekaonici a napolju lepo vreme

- iva5ra
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
Samo napred i glavu gore a kako je deci koja su dobila dijabetes sa 4-5 godina ili i pre srećan si da ne možeš ni da zamisliš !!!
Veruj mi da sve što si voleo i sad patiš za "takvom hranom" nikada nećeš poželeti da probaš ako sam sa sobom raskrstiš u glavi ...
Rad te nikada neće ubiti ako kanališaš fizičku aktivnost na nivo koji je tebi potreban
Ne želim da smaram ali " Ništa nema toliku moć da traje večno "
Gledam utakmicu i mrzi me da ti popujem jer to niti volim niti želim ...

Veruj mi da sve što si voleo i sad patiš za "takvom hranom" nikada nećeš poželeti da probaš ako sam sa sobom raskrstiš u glavi ...
Rad te nikada neće ubiti ako kanališaš fizičku aktivnost na nivo koji je tebi potreban

Ne želim da smaram ali " Ništa nema toliku moć da traje večno "
Gledam utakmicu i mrzi me da ti popujem jer to niti volim niti želim ...

"Srce veselo krepi dušu,duh žalostan suši kosti"
-
- Saradnik
- Kontakt:
Lepo reče iva5ra 
Nego, čitam jedeš neke splačine, pa se upitah ko ti sprema klopu? Moja trpeza je ultra ukusna, pa možda da svratiš na ručak? Da vidiš kako je sve mljackavo?

Nego, čitam jedeš neke splačine, pa se upitah ko ti sprema klopu? Moja trpeza je ultra ukusna, pa možda da svratiš na ručak? Da vidiš kako je sve mljackavo?

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jun 25, 2010 1:44 pm
Ako mrzis dijabes samo ces ga jos imati... Otvorio sam temu za lijek: http://www.doktor.rs/forum/dijabetes/vj ... 34701.html, tu sam stavio linkove kako se izlijeciti. Pozdrav
Citajuci ovo setih se kako je bilo kad sam ja kao dete dobila secer.U kuci smo pre toga mast koristili u velikim kolicinama pa ne znam da li je teze bilo mojoj majci da se navikne na novi nacin kuvanja ili meni da to jedem jer je sve u pocetku,u odnosu na staru hranu,bas delovalo kao splacine.Ali vremenom se majka izvestila u kuvanju,ja se navikla na hranu i veruj moze sve i bez masti i raznih zaprski da bude vrlo vrlo ukusno.
Citam ne mozes bez prasetine,mislim da je gore od toga to sto na sopstvenom rodjendanu ne smes ni gram torte da uzmes ili kad sedis sa drustvom u kaficu,a oni jedu tortu,toplu cokoladu,sladoled...a ti uzivas uz kiselu vodu,limunadu bez secera ili gorku kafu.
Ali ziv se covek na sve navikne samo treba vremena.
Ne bih da smaram ali ono samo shvati-dobio si secer,to ne mozes promeniti,pa nauci sa njim ziveti.
Samo bez nerviranja i osmeh na lice,a sta bude bice.
Citam ne mozes bez prasetine,mislim da je gore od toga to sto na sopstvenom rodjendanu ne smes ni gram torte da uzmes ili kad sedis sa drustvom u kaficu,a oni jedu tortu,toplu cokoladu,sladoled...a ti uzivas uz kiselu vodu,limunadu bez secera ili gorku kafu.

Ali ziv se covek na sve navikne samo treba vremena.
Ne bih da smaram ali ono samo shvati-dobio si secer,to ne mozes promeniti,pa nauci sa njim ziveti.

Samo bez nerviranja i osmeh na lice,a sta bude bice.

Citav zivot mi sole pamet,a ja imam secernu bolest.

Zvuci prilicno slicno svima nama kada samo saznali
da imamo dijabet,ali pregura covek sve to,samo
raskrsti u glavi i to je sve
Ja sam se na primer,uzasavao igala pre nego sto
sam poceo da se bodem sa insulinima,a danas
jurim svakog meseca da se tetoviram u salonu,
hvala dijabetesu sto pocinjem da licim na strip
u boji !!!
Ne kukaj,nego ga hvataj za vrat i kontrolisi
Nista gore od pomahnitalog dijabetesa

da imamo dijabet,ali pregura covek sve to,samo