POVIŠEN CRP! MOLIM POMOĆ

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

lily76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 11:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

POVIŠEN CRP! MOLIM POMOĆ

Post od lily76 »

Oko 2 meseca unazad imam bolove u kolenu poput strujanja,u unutrasnjoj strani butine i zglobu šake.Pojedini pokreti su mi toliko bolni da uopšte ne mogu da ih uradim(turski sed,kolena mogu samo u vis,ne mogu ih pomeriti prema podu).24 godine sam dijabetičar,tip 1,na analozima.Imam višak kg,oko 20% od težine,ali već dugo unazad.Uradila sam sledeće analize;ASTO,RF,FIBRINOGEN,Waaler-rose,CRP.Sve je dobro sem CRP-24mg/l,a dozvoljeno je do 6.Pored toga,HbA1c mi nije bio nikad bolji;5.6!!Šta se dešava i šta da radim dalje?Da li je uzrok dijabet ili nešto drugo?
Nauči gledati sitnice da bi mogao živeti večno.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ne znam šta je CRP...
Da li si uradila EMG da vidiš u kakvom su ti stanju nervi?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Cudno, jer po nicku pretpostavljam da ti je 31-32 godine, no ni ja ne znam sta je CRP. Da nije ovo? http://en.wikipedia.org/wiki/C-reactive_protein

Pise da je obicno znak upale, sto ne bi trebalo da ima nikakve veze sa dijabetesom.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Da, na internetu pise da je indikator akutne ili hronicne upale, i verovatno nema veze sa dijabetesom, osim mozda indirektno, ukoliko je uzrokovano necim autoimunim (a ne mora da bude!).

Postavi pitanje na forumu laboratorijske dijagnostike, ako vec nisi, tamo su ljudi obicno bolje informisani oko tih stvari.
beba diabeta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 7:45 pm

Post od beba diabeta »

Poviseni CRP govori da je u organizmu postojala ili jos uvjek postoji upala.Recimo u toku prehlade on je povisen ali i kada prehlada prodje i kada se spuste leukociti na normalu(oni takodje pokazuju upalu)i tada CRP zna biti povisen ali se s vremenom i on vraca na normalu samo sporije.
Ne znam koliko ce ti moje skromno objasnjenje biti od pomoci ali to je sve sto sam saznala kada sam bebi radila nalaze .
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ovo ne treba uzeti olako.Dijabeticari su inace skloniji piogenim infekcijama ali se ne navode rezultati leukocita,klinicki i radioloski nalaz iznad zahvacenih zglobova da bih mogao dati potpuniji odgovor
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

C-reaktivni protein je faktor AKUTNE faze upale, dakle ne pokazuje proces koji je prosao vec aktuelan upalni proces u organizmu.
Po vasoj simptomatologiji i osnovnoj bolesti, najverovatnije dolazi u obzir dijabetesna polineuropatija. Uradite EMNG donjih ekstremiteta pa sa tim kod neurologa i endokrinologa.
Pozdrav!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
lily76
Novi član
Novi član

Post od lily76 »

Hvala vam puno svima,dosta ste mi pomogli,a i rečeno mi je da moram da uradim eritrocite i sedimentaciju za neku precizniju analizu.Inače sam pre 4 dana(prvi put)počela da pijem 600 mg ALFALIPOINSKE KISELINE.Nadam se da će i to pomoći.Javljam ove rezultate kad uradim.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

A imate li vi uopste polineuropatiju??Da li postoje senzitivni i motorni ispadi ograniceni na sake i stopala po tipu carapa i rukavica i da li je uradjena EMNG dijagnostika??Ako je glikoregulacija dobra ne bi trebalo ni da postoji polineuropatija.
lily76
Novi član
Novi član

Post od lily76 »

Pre 10 godina sam radila EMNG i tada su rekli da imam suspektnu polineuropatiju.Na tome je ostalo.Glikoregulacija je onako,tek od kad sam na analozima je odlična,nekih pola godine unazad.Ranije je bilo velikih oscilacija.Ne razumem šta su senzitivni i motorni ispadi;imam trnjenje ruku jako izraženo u hipoglikemiji,a inače pomalo pri nekim"pipavim"poslovima.Ostavila sam pušenje pre 13 meseci,počela odnedavno da idem na kardio treninge+ teretana.Sve mi to jako prija,samo me zabrinjavaju ti bolovi i taj nalaz.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Pa trnjenje(parestezije)je jedan senzitivni ispad ali ako je u hipoglikemiji onda se moze samo njoj i pripisati.Inace senzitivni ispadi su parestezije razlicite hipoestezije(smanjenje senzibiliteta)i anestezije (gubitak senzibiliteta)opet po razlicitim kvalitetima povrsni,duboki,fini ,grubi senzibilitet.Motorni ispadi obuhvataju razlicite vidove slabosti ili paralize misica(flakcidne su prirode) i pracene su atrofijom misica i gubitkom reflexa.Sve u svemu ispitajete se u vezi polineuropatije,pa tek onda pocnite sa alfa lipoicnom kiselinom,i eventualno nekim vazoprotektorom ,a odlicno je sto ste postigli odrzavanje glikemije u fizioloskom opsegu jer bez dobre glikoregulacije je sve uzaludno.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Kako se meni "javilo" :wink: a kasnije se ispostavilo da su vam istu Dg postavili kao suspektnu, nema potrebe da se eksperimentise, uradite EMNG DE i znacete. Inace glikoregulacija kod dijabeticara NIKADA nije adekvatna prirodnoj, u prevodu NIKADA NIJE DOVOLJNO DOBRA jer se insulin ne luci u zavisnosti od trenutne glikemije vec se daje u odredjenim najadekvatnijim intervalima utvrdjenim na osnovu glikemijskog profila, pa tako kod svih dijabeticara pre ili kasnije dolazi do vaskulopatije i polineuropatije u vecoj ili manjoj meri ali niko nije postedjen. Uradite EMNG i pregled ocnog dna i proverite HbA1c da li je ispod 7.
Pozdrav!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
lily76
Novi član
Novi član

Post od lily76 »

Uradila sam sedimentaciju,leukocite,eritrocite,hemoglobin,trombocite i sve je u redu.Iz urinokulture je izolovano 30.000 stafilokoka.Meni nije ništa bolje,znaci EMG pregled je sledeća stvar.Ovu bakteriju ću da lečim ali mislim da je ona samo sekundarni problem,a i nije neki velik broj.Da li mi je dovoljan samo NOFOCIN,po antibiogramu može.Inače,pisala sam već da mi je pre 12 dana urađen HbA1c i da mi je 5,6.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ne vidim potrebu da se leci stafilokok kriterijumi za postojanje urinarne infekcije su 100 000 bakterija/ml uz leukocituriju,a narocito ako nemas klinicku sliku u vidu dizurije.A dijabetes je dobro regulisan,a u krvnoj slici takodje nema nikakvih znakova infekcije ,takodje je moguce da se radi o ginekoloskoj konatminaciji uzorka.Da li su naveli koji je stafilokok u pitanju jer stafilokok ne mora da bude patogen vec su bakterije roda stafilokok i saprofitna flora.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

U svakom slucaju titar od 30000 ne lecite antibioticima, posebno sto kod dijabeticara svaka primena antibiotika predstavlja rizik od gljivicne superinfekcije pa antibiotike ne treba uzimati ako nije neophodno. Uzimajte uvin caj i caj od brusnice, za takav titar-sasvim dovoljno.
Odgovori