povecani ketoni u urinu
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Okt 24, 2013 3:24 pm
povecani ketoni u urinu
Dobar dan! Ovako imam malu djevojcicu od 3.5 godine jucer je dobila temperaturu,danas sam isla njezinoj doktorici i uradili su joj urin i pokazalo je da ima povisene ketone u mokraci.Doktorica mi je kazala da je moguce da je mala gladna( s tim da je ujutro jela),da je povracala (u ovom slucaju nije) i da ima dijabetes pa mi tek kazala u ponedjeljak da radim nalaze ponovo ali me interesuje koje su mogucnosti da ima secer?
-
- Novi član
Re: povecani ketoni u urinu
Molim vas da mi neko da odgovor ako je se nasao u ovakoj situaciji,bas sam uplasena zbog toga. 

Zdravo!
Posto je djevojcica mala, morate na to da obratite paznju jer moze doci do ketoacidoze, tj trovanja ketonima ako su uzrokovani dijabetesom. Primijeticete to ako pocne da povraca a moze i da se "osjeti", tj da mirise na ketone/alkohol.. slobodno joj pomirisite dah.
Uzrok ketona moze biti vise stvari, izmedju ostalog visok secer, glad (mada ne kod zdrave osobe) i infekcija. Elem, obicno nastaju ili kada je secer visok duze vrijeme.. kod mene npr 20+ cijelu noc (ja sam odrasla osoba) ili kada osoba gladuje pa tijelo koristi masne naslage za kompenzaciju.
Ako su radili kontrolu urina i nasli ketone, onda mora da su kontrolisali i secer?! Ako ne, otidjite u apoteku nek joj izvade krv (iz prsta) i nek izmjere da znate na cemu ste.
Inace, ako mala pije puno tecnosti, ide cesto da piski ili jede puno slatkisa a time gubi na tezini, onda mozete da posumnjate u secer. Ako toga nema, onda sumnjam da je to.
Posto je djevojcica mala, morate na to da obratite paznju jer moze doci do ketoacidoze, tj trovanja ketonima ako su uzrokovani dijabetesom. Primijeticete to ako pocne da povraca a moze i da se "osjeti", tj da mirise na ketone/alkohol.. slobodno joj pomirisite dah.
Uzrok ketona moze biti vise stvari, izmedju ostalog visok secer, glad (mada ne kod zdrave osobe) i infekcija. Elem, obicno nastaju ili kada je secer visok duze vrijeme.. kod mene npr 20+ cijelu noc (ja sam odrasla osoba) ili kada osoba gladuje pa tijelo koristi masne naslage za kompenzaciju.
Ako su radili kontrolu urina i nasli ketone, onda mora da su kontrolisali i secer?! Ako ne, otidjite u apoteku nek joj izvade krv (iz prsta) i nek izmjere da znate na cemu ste.
Inace, ako mala pije puno tecnosti, ide cesto da piski ili jede puno slatkisa a time gubi na tezini, onda mozete da posumnjate u secer. Ako toga nema, onda sumnjam da je to.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Novi član
Zdravo! Hvala vam na odgovoru ali isla sam danas i sve je ok bio je 4.9 jeste malo ispod normale ali nije jela nista 8 sati samo je vodu pila.uglavnom doktorica je kazala da je ok sve. Ali imamo drugi problem od jucer ima proliv i bolove u stomaku bili smo i u bolnici ali gore su nam dali linex beby,radili smo nalaze krvi pokazalo je CRP 13.10 a normala je nekih 3,3,ali i sa linexom nemozemo zaustaviti proliv samo na dva tri sata i ponovo ali uzima tecnost.Samo sto nam nisu dali nista za stomacic a zali se mala da je boli. Toliko od nas.